Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Etelä-Hervanta: ekaluokalle yliopistoon

Julkaistu 1.8.2019 10.27

Kun lähes 900 eri-ikäistä lasta ja nuorta alkaa käydä koulua keskellä toimivaa, isoa yliopistokampusta, tarvitaan koko kouluyhteisöltä luovuutta, yhteishenkeä ja pitkää pinnaa. Etelä-Hervannan koulu aloittaa toista lukuvuottaan Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen tiloissa.

Aapinen pöydällä Etelä-Hervannan koulussa
 

Viime lukuvuosi oli Etelä-Hervannan koulussa poikkeuksellinen: koulun 860 oppilasta ja henkilökunta jättivät oman koulutalonsa puolen vuoden varoitusajalla ja siirtyivät opiskelemaan Tampereen yliopiston Hervannan kampukselle elokuussa 2018.

Etelä-Hervannan koulussa on eri-ikäisiä oppilaita esiopetusikäisistä ja koulukäyntiä aloittavista lapsista yläkouluvaiheen nuoriin. Lisäksi läheisessä Pelipuiston koulutalossa jatkaa kouluaan hiukan yli 100 Etelä-Hervannan koulun oppilasta.

Ensimmäiset kuukaudet remontteineen yliopiston kampuksella vaativat kärsivällisyyttä sekä oppilailta että henkilökunnalta. Poikkeusoloissa vietetyt viikot ovat kuitenkin myös palkinneet kouluyhteisöä.

Etelä-Hervannan koulun rehtori Ulla Ojalammi, mistä muutossa on kysymys ja miten kauan koulua käydään väliaikaisissa tiloissa?

– Vanhassa koulussamme oli sisäilmaongelmia, jotka aiheuttivat oireita monille lapsille ja aikuisille. Koulurakennus osoittautui huonokuntoiseksi ja sen takia tarvittiin nopeasti väistötila. Tampereen yliopiston Konetaloa Hervannan kampuksella tarjottiin meille yhtenä vaihtoehtona.

– Etelä-Hervannan koulun aluetta koskevan kaavan tavoitteena on uuden koulurakennuksen rakentaminen. Koulun on tarkoitus valmistua vuoteen 2023 mennessä. Koulunkäynti väistötiloissa jatkuu siis vielä usean lukuvuoden ajan.

Etelä-Hervannan koulun oppilas tekee käsisydämen käytävällä
Etelä-Hervannan koulun oppilaat harjoittelevat kevätjuhlaa yliopiston Festia-salissa
Kevätjuhliin ja muihin tapahtumiin koulu vuokraa yliopiston juhlasali Festiaa ja Hervannan vapaa-aikakeskusta. Tässä harjoiteltiin kevätjuhlaa Festiassa.

Millaisia muutoksia yliopiston tiloihin tarvittiin, jotta ne soveltuivat 6–15 -vuotiaiden lasten ja nuorten käyttöön?

– Tilat piti muuntaa koulun käyttöön sopiviksi. Jonkin verran seiniä purettiin ja uusia rakennettiin. Kaikkiin koululle varattuihin kolmeen kerrokseen asennettiin ilmanvaihtokoneet, jotka mitoitettiin käyttäjämääriin. Wc-tiloja tarvittiin lisää. Alakoululaisille tehtiin oma ulkoilualue leikkivälineineen, ja yläkoululaisilla on käytössään nuorisotila, jossa he viettävät aikaa välituntisin. Myös pihalla voi olla. Liikuntatunneille olemme saaneet salitilaa muun muassa kampusalueella sijaitsevasta Tamppi-areenasta.

– Muuttopäätös tuli melko nopeasti ja koulun alkaessa syksyllä tilojen muuntotyöt olivat vielä kesken. Koulun käyttöön vuokrattiin yliopiston Konetalosta noin 6000 neliömetrin tilat.

Miten tämä vaikutti koulunkäyntiin?

– Tilat valmistuivat porrastetusti, ja kalusteiden tuloon meni oma aikansa. Nyt piti suunnitella, remontoida ja muuttaa samanaikaisesti. Veimme pulpetteja luokkiin, kun seiniä vielä maalattiin.

– Oppitunteja pidettiin lukuvuoden alussa yliopiston kampuksen nurmikoilla, portailla, penkeillä, Hervannan kirjastossa ja puistoissa. Onneksi saimme nauttia hyvästä säästä.

– Remontti eteni käytävä kerrallaan ja se sävytti koulutyötä koko syksyn. Kaikki sujui lopulta kuitenkin todella hyvin. Uusi kouluvuosi alkaa nyt uudella innolla.

Miten koulun väki koki väistötilaan siirtymisen ja siellä toimimisen?

– Yhteishenki oli hyvä ja myönteinen, tehtiin hienoa ja uutteraa työtä. Joka päivä saatiin jotain valmiiksi ja päästiin eteenpäin. Opettajat tekivät yhteistyötä, oppilaiden silmissä loisti into ja ilo. Ei voinut valittaa, että jotain puuttuu, kun aluksi kaikilta puuttui vähän kaikkea. Tunne on vähän kuin lahjojen vastaanottajalla ja pesänrakentajalla: kynän tai kirjan saaminen loi korviin asti ulottuvan hymyn.

– Oppilaat ovat sopeutuneet tiloihin yllättävän hyvin ja olleet pitkämielisiä ja joustavia hankalissakin olosuhteissa. Huoltajilta olemme saaneet pääosin myönteistä palautetta ja tsemppausta. Kun huolenaiheita on ollut, olemme pyrkineet perustelemaan asioita ja tiedottamaan niistä hyvin. Säännöllinen viestintä kotien kanssa on tässä prosessissa ollut äärimmäisen tärkeää.


Etelä-Hervannan oppilaita kävelee käytävällä yliopiston tiloissa
Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen Konetalo kätkee sisäänsä lähes 900 oppilaan koulun.
Lippalakkeja Etelä-Hervannan koulun käytävällä yliopistolla

Rehtori Ulla Ojalammi, onko koululla ollut kuluneen lukuvuoden aikana yhteistyötä yliopiston kanssa?

Yliopisto on lähestynyt meitä erilaisilla hankkeilla ja yhteistyömuodoilla. Oppilaat ovat käyneet esimerkiksi tutustumassa yliopiston laboratorioihin, ja keväällä meillä oli teekkariopiskelijoiden järjestämä kyykkäkisa yläkouluikäisille. Tavoitteena on luoda sellaisia yhteistyömalleja, jotka jatkuisivat uuteen kouluun muuttamisen jälkeenkin.

Uusi lukuvuosi alkaa. Miten jatkatte tästä eteenpäin?

– Remontti jatkuu: saamme elokuussa käyttöömme aikaisempaa isomman ruokalan ja ensimmäiseen kerrokseen uudet, hyvät opetustilat käsityötä ja kuvaamataitoa varten.

Etelä-Hervannan koulun vihreä pihateline yliopistolla
Iloisen vihreä kiipeilyteline Hervannan yliopistokampuksella kertoo, että talossa on tavallista nuorempia opiskelijoita.

Teksti Johanna Toivanen

Kuvat Elina Pynnönen