Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Sähköpyörä avittaa sopivasti lapsiperheen arjessa

Julkaistu 3.6.2019 15.51

Huhtikuussa Takahuhdin koulun vanhempainyhdistyksen vapputapahtumassa sai monen muun kivan jutun lisäksi kokeilla sähköpyöriä. Mahdollisuus oli myös voittaa sähköpyörä toukokuuksi omaan käyttöönsä. Sähköpyöräkokeilu oli osa Tampereen kaupungin hanketta Koulumatkojen kulkutapoihin vaikuttamalla liikenneturvallisuutta.

Suvi Kaartinen sähköpyörä-peräkärryn kanssa
 

Leinolassa asuva Suvi Kaartinen ei työpäivän jälkeen olisi edes jaksanut lähteä vapputapahtumaan, mutta puolison Takahuhdin koulua käyvä tytär innosti mukaan. Ja onneksi innostikin! Onni nimittäin suosi Suvia. Kuusilapsisen uusperheen äiti sai kuukauden kokeiluun sähköpyörän, jossa on lastenkuljetuskärry mukana. Perheen kuopus Elias 1 v 2 kk kun on parhaassa pyöräkärryiässä.

Reviirit laajenivat

Juuri päättynyt sähköpyöräily on ollut Suville erittäin mieluisa kokemus. Arjen reviirit ovat laajentuneet, kun lähipuiston sijaan on voinut sopia leikkipuistotreffejä kauemmas tai polkaista vaikka seitsemän kilometrin päähän Niihaman majalle kevätpäivää viettämään.

- Lapsi on tykännyt kärrystä tosi paljon ja istuu kärryssä tyytyväisenä kuin Euroopan omistaja, vaikka hän ei muuten viihdy pitkään paikallaan. Pihalla hän menee heti kärryyn istumaan valmiina lähtöön. Päivätorkutkin voi ottaa kärryssä, Suvi kertoo.

Kahden lapsen kärryyn on välillä otettu kyytiin kaverikin. Sähköavustuksen ansiosta kärry on silti kulkenut kevyesti. Tosin lasten takapenkkinahistelulta ei pyöräkärrynkään kyydissä ole täysin vältytty.

Sähköpyörällä huristelee helposti ja hymyssä suin

Parasta sähköpyöräilyssä on pyöräilyn helppous. Liikkeelle tulee lähdettyä helpommin ja pidemmänkin matkan päähän, kun tietää, että pyöräilyn raskauden voi itse määritellä. Edes ylämäen ei tarvitse olla "hirveää puskemista", jos niin ei halua.

- Voi vain huristella tuuli tukassa, hymyssä suin, ja katsoa kun kaveri puuskuttaa vieressä, Suvi kuvailee.

25km/h maksiminopeus on riittänyt Suville mainiosti, mutta perheen nuoriso olisi pyörää kokeiltuaan toivonut hurjempaa nopeutta.

Intoa työmatkapyöräilyyn tavallisellakin pyörällä

Kiireisen vauvavuoden päätteeksi Suvi ei kokenut kuntoaan parhaaksi mahdolliseksi, ja ajatus pyöräilystä on tuntunut tahmealta. Oma pyörä onkin viime ajat saanut lähinnä koristaa pihaa.

- Sähköpyörä on lisännyt pyöräilyäni tosi tosi paljon, ihan radikaalisti. Töihinpaluu odottaa kesäkuussa ja ajattelin silloin uskaltaa kokeilla työmatkapyöräilyä tavallisella pyörälläni, ainakin joinain päivinä. Matkaa töihin tulee reilut 10 kilometriä.

Oma sähköpyörä tuntuu Suvista turhan kalliilta hankinnalta, mutta kärry menee perheessä vahvaan harkintaan. Suvi näkee tässä myös yhteisten pyörälenkkien mahdollisuuden, sillä perheen isä Samppa on aktiivinen pyöräilijä.

- Mies voisi jatkossa vetää kärryä ja minä polkea ilman. Silloin ehkä vauhdit menisivät paremmin yksiin.


Koulumatkojen kulkutapoihin vaikuttamalla liikenneturvallisuutta

Hankkeessa pyritään kannustamaan koululaisia, vanhempia ja koulun henkilökuntaa kestäviin kulkutapoihin. Kun kouluympäristö rauhoittuu autoliikenteeltä, pyöräilystä ja kävelystä tulee mukavampaa ja turvallisempaa. Hankkeen pilottikouluja ovat Tampereen Normaalikoulu, Takahuhdin koulu ja Vehmaisten koulu. Hanketta toteuttaa Tampereen kaupungin liikennejärjestelmän suunnittelu, ja se on saanut Traficomin hankeavustuksen.


Teksti Sanna Ovaska