Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tredussa tähdätään jo Taitaja-finaaleihin

Julkaistu 24.4.2019 9.45

Ammattitaidon suomenmestaruuksista kisaillaan Taitaja2019-kilpailuissa 21.–23.5. Joensuussa. Tampereen seudun ammattiopisto Tredusta kilpailuihin lähtee 29 opiskelijaa, jotka osallistuvat yhteensä 19 lajiin. Kilpailijoiden kanssa kisapaikalla jännittää myös 19 huoltajaa.

Petra Suominen istumassa tietokoneen edessä.
Petra Suominen harjoittelee Taitaja-finaaleihin lähes päivittäin.

Painoviestinnän opiskelija Petra Suominen tietää jo kokemuksesta, että kilpailupäivänä keskittyminen on koetuksella. Suomisen kilpailulaji on painotuotteen suunnittelu. Isossa hallissa kilpaillaan yhteensä 43 lajissa.

– Tunnelma on outo. Yhtä aikaa ilmassa on ystävällisyyttä ja kilpailuhenkisyyttä. Jokainen tekee töitä omassa kuplassaan.

Viime vuonna Taitaja-kilpailut järjestettiin Tampereella. Myös Suominen oli kilpailemassa kotikaupungin ja kotikoulun järjestämissä kilpailuissa. Vaikka kokemusta on, tulevat kilpailut jännittävät jo.

– Kauhea stressi. Kokoan materiaaleja ennakkotehtävään. Esittelen siinä aikaisempia teoksiani.

Nuorten Taitaja-finalistien opiskeluarki tähtää tällä hetkellä Joensuun kilpailuviikkoon, kun he harjoittelevat kilpailutöiden tekoa ja hakevat inspiraatiota omien tuotteiden suunnitteluun.

Kilpailutehtävissä on aina yllätyksiä

Petra Suominen istumassa tietokoneluokassa.
Petra Suominen osallistuu Taitaja-finaaleihin jo toisen kerran.

Lopulliset kilpailutehtävät selviävät vasta juuri ennen suoritusta, mutta pieniä vihjeitä aihealueista on annettu. Kilpailussa tehtävinä saattaa olla pakkauksen suunnittelua, esitteen taittoa, lehtimainoksen tekemistä tai tuotekuvan toteuttamista.

– Mukana on aina yllätyksiä, sillä kilpailutehtävissä on 20 prosentin muutosmahdollisuus.

Taitaja2019-sivujen mukaan Suomisen kilpailulaji vaatii esimerkiksi grafiikka-, kuvankäsittely- ja taitto-ohjelmien hallintataitoja, typografian perusteita, vektorigrafiikan ja pikselikuvien oikeanlaista käyttöä ja osaamista tuottaa sisältöä verkkosivuille ja lukulaitteille.

Taitaja-kilpailujen jälkeen Suominen tavoittelee pääsyä myös kansainvälisiin kilpailuihin mittelöimään euroopan- ja maailmanmestaruuksista. Media-alalla kaikenlaiseen kilpailutoimintaan osallistumisesta on hyötyä.

– Paineen alla kilpaileminen ja nopeiden ratkaisuiden tekeminen ovat arkipäivää työelämässä. Samoja kokemuksia tulee myös kilpailuissa


Teksti Nette Tuominen

Kuvat Samuel Laukkanen