Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampere entistä vahvemmin mukana kestävän kehityksen verkostoissa

Julkaistu 4.4.2019 11.33

Tampereen kaupunki on saanut merkittävän vastuun ympäristönsuojelua ja kestävää kehitystä edistävässä yhteistyöjärjestössä ICLEIssä.

Apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki valittiin maaliskuussa ICLEI Europen varapuheenjohtajaksi ja häntä esitetään kesäkuussa maailmanlaajuisen järjestön hallitukseen.

– ICLEI toimii EU:n suuntaan keskustelukanavana ympäristön ja kestävän kehityksen asioista. Puheenjohtajuuden ansiosta pääsemme keskustelemaan sellaisiin pöytiin, joihin Tampereella ei olisi muuten mahdollisuuksia. Olen kutsunut Euroopan hallituksen kokoukseen ensi vuonna Tampereelle.

– Saan puheenjohtajana järjestöltä kaiken sen tiedon, jota tarvitsen ja pyydän. Yritän tuoda kestävän kehityksen järjestöön myös älyratkaisujen näkökulmaa: meillä Tampereella yritämme liittää yhteen Smart Tampere -ohjelmaa ja Tampereen tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

ICLEIn (Local Governments for Sustainability) Euroopan verkostoon kuuluu noin 160 kaupunkia, ja maailmanlaajuisessa järjestössä on 3500 jäsentä. Suomesta on mukana 11 muuta kaupunkia ja Kuntaliitto.

Ympäristöfoorumin kokous Tampereella toi kutsun Genovaan

Eurocities-verkoston ympäristöfoorumin kokous järjestettiin Tampereella viime vuonna. Erinomaisesti onnistunut kokous lienee yksi syy siihen, että Tampereelta pyydettiin esitys UnaLab-hankkeesta huhtikuun alussa järjestettävään foorumin kokoukseen Italian Genovassa. UnaLab-hankkeessa kehitetään kaupungin viheralueita ja vesiympäristöjä.


Apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki allekirjoitti Tampereen puolesta kaupunginjohtajien energia- ja ilmastosopimuksen (Covenant of Mayors for Climate and Energy) 3. huhtikuuta Genovassa. Kuvassa vasemmalla Eurocities-verkoston pääsihteeri Anna-Lisa Boni. Ennen allekirjoitusta Heinämäki kertoi Tampereen ilmastotyöstä.

Genovan kokoukseen osallistuu myös kehityspäällikkö Sanna Mari Huikuri.

– Kokouksen pääteemana on ilmastonmuutoksen hillintä ja toiminnan sopeuttaminen muutoksiin ja näiden haasteiden muuttaminen mahdollisuuksiksi, Huikuri kertoo.

Huikuri on sekä ICLEIn että Eurocities-verkoston ympäristöfoorumin verkostokoordinaattori.

– Ympäristöfoorumin tärkeimpiä asioita ovat vähähiilisyys ja ympäristökestävyys kaupungeissa eli juuri ne asiat, joita Tampereen kaupunkikin tavoittelee. Keski-Euroopassa on syntynyt ongelmia ilmanlaadun ja melun takia, ja sen vuoksi foorumi vaatii tiukkoja raja-arvoja ilmanlaadulle ja etsii tehokkaita keinoja autoilun haittojen vähentämiseen kaupungeissa. Foorumissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota kaupunkimetsiin ja -puistoihin.

Oslon ilmastomateriaaleista oppia Tampereelle

Energia- ja ilmastoasiantuntija Elina Seppänen on Energy Cities -verkoston jäsen ja on osallistunut myös muutamiin ICLEI-kokouksiin.

– Energy Cities -verkostosta saa hyviä ideoita ja -ehdotuksia projekteiksi, ja se julkaisee erittäin hyvää materiaalia. Aion perehtyä lähiaikoina myös Euroopan vihreän pääkaupungin Oslon ilmastomateriaaleihin. Siellä esimerkiksi tehdään hiilibudjetti talousbudjetin rinnalle.

Oslossa pidetään myös Eurocities-verkoston ympäristöfoorumin ensi syksyn kokous. Huikuri ja Seppänen toivovat, että kohtuullisen matkan päässä sijaitsevaan Osloon pääsisi lähtemään myös kaupungin luottamushenkilöitä.

– Poliitikkojen on hyvä tietää ajankohtaisista ilmastoasioista. Se antaa työllemme selkänojaa samoin kuin se, että Tampereen strategiassa on niin vahva ilmastotavoite.


Kestävän kehityksen kansainvälisissä verkostoissa Tamperetta edustavat myös apulaispormestari Aleksi Jäntti, projektipäällikkö Sanna Ovaska, suunnittelija Enni Leppälä ja kehityspäällikkö Sanna Mari Huikuri.

Huikurin ja Seppäsen mukaan kansainväliset verkostot ovat heidän alallaan erittäin oleellisia.

– Saamme kokonaisnäkemystä asioihin ja pysymme paremmin perillä siinä, mitä kannattaa kehittää. Verkostotapaamiset ovat myös työn ohessa tapahtuvaa täydennyskoulutusta.

Aktiivinen toiminta verkostojen työryhmissä ja esiintyminen verkostojen tapaamisissa antavat sekä Tampereelle että kaupungin työntekijöille monenlaista tukea. Tamperelaisten aktiivisuus ja aiemmat esiintymiset verkostoissa toivat Eurocities-verkoston ympäristöfoorumin kansainvälisen kokouksen Tampereelle viime syksynä.

– Yksi parhaista työhön liittyvistä keskusteluistani käytiin juuri Tampereen kokouksessa. Mietimme ilmastostrategian ja -työn suhdetta. Kuinka paljon kannattaa tehdä suunnitelmia ja kuinka paljon taas panostaa suoraan työhön, joka täytyy joka tapauksessa tehdä? pohtii Elina Seppänen.

Kaupunki esittelee verkostojaan artikkelit-palstalla vuoden 2019 aikana.

Kestävän kehityksen verkostokoordinaattorit:

  • ICLEI ja EEF (Environment Forum): kehityspäällikkö Sanna Mari Huikuri kestävän kehityksen yksikkö / kaupunkiympäristön palvelualue, sanna.m.huikuri(at)tampere.fi, puh. 050 432 4022
  • Procura+: suunnittelija Enni Leppälä kestävän kehityksen yksikkö / kaupunkiympäristön palvelualue, enni.leppala(at)tampere.fi, puh. 040 800 7809
  • Energy Cities: energia- ja ilmastoasiantuntija Elina Seppänen, kestävän kehityksen yksikkö / kaupunkiympäristön palvelualue, elina.seppanen(at)tampere.fi
  • Mobility Forum: projektipäällikkö Sanna Ovaska, liikennejärjestelmän suunnittelu / kaupunkiympäristön palvelualue, sanna.ovaska(at)tampere.fi, 040 801 3125


Teksti Tuuli Oinonen

Kuvat Sanna Mari Huikuri, Veli-Matti Lahdenniemi ja Hanna Leppänen