Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tää on sulle – Kotihoito etsii räppäämällä uusia työntekijöitä

Julkaistu 27.11.2018 15.43

”Hei lähihoitaja, tää on sulle: Meillä ois sulle hommia niin vakituisena kuin keikkalaisenakin. Joo, tää on sulle.” Nämä sanat ovat viime päivinä tulleet tutuiksi kotihoidon räp-videon myötä. Kotihoidon henkilöstön ja asiakkaiden yhdessä tekemää videota on muutamassa päivässä katsottu muun muassa Facebookissa lähes 30 000 kertaa. Räpillä Tampereen kaupunki etsii uusia työntekijöitä kotihoitoon.

Pekka Ahomäki ja Matti Pekkola räppäävät Terhi Koskisen kanssa.
Pekka Ahomäki ja Matti Pekkola räppäävät Terhi Koskisen kanssa.

Syksyllä kotihoidossa mietittiin porukalla, miten he tavoittaisivat nuoret ja saisivat rekrytoitua uusia työntekijöitä. Ideoita palloteltiin sähköpostissa, kunnes päädyttiin tekemään video, jolle palvelupäällikkö Sirkku Miettinen näytti vihreää valoa.

Sanat räppiin keksi ikäihmisten palveluissa palveluesimiehenä työskentelevä Tiina Saarinen.

– Mietin yöllä herätessäni, mitä haluaisin sanoa nuorille lähihoitajille ja päätin kirjoittaa kirjeen Tampereen murteella, kertoo Saarinen.

Aamun valjetessa työpaikalla kirje päätettiin pukea räpiksi. Mukaan pyydettiin kotihoidon henkilökuntaa sekä asiakkaita.

– Henkilöstöä ja asiakkaita ei ollut vaikea saada räpin tekoon, vaan kaikki lähtivät innolla mukaan, sanoo palveluvastaava Terhi Koskinen, joka itsekin räppää tai ylipäänsä laulaa videolla ensimmäistä kertaa elämässään julkisesti.

Sävelen räppiin teki viriketoiminnan ohjaaja Mari Pentinniemi, joka otti vastuun myös kuvauksesta ja ohjauksesta. Videon tekoa helpotti se, että Pentinniemi tunsi siinä esiintyvät asiakkaat. Näytteleminen ei myöskään ollut asiakkaille uusi juttu, sillä he ovat tehneet Pentinniemen johdolla muun muassa oman lyhytelokuvan .

– Asiakkaille opetin räpin rytmiä ja kuvioita, ja he keksivät itse lisää muuveja. Ensin äänitettiin biisi, sitten kuvattiin video, kertoo Pentinniemi.

Abdulhakim Muhumud, Tiina Saarinen ja Riikka Turunen räppäävät.
Kotihoidon henkilöstö uskaltaa heittäytyä. Abdulhakim Muhumud, Tiina Saarinen ja Riikka Turunen näyttävät mallia, miten räpätään.

Mukavaa vaihtelua

Räp-videon tekeminen on ollut kaikille mukana olleille mieluinen tehtävä. Tiina Saarinen kertoo olleensa ensimmäistä kertaa mukana tällaisessa projektissa eikä tiedä mitään mukavampaa. Kylkiäisenä hän sai myös korvamadon.

– Välillä yölläkin, kun kylkensä käänsi, soi korvissa "Tää on sulle", naurahtaa Saarinen.

Sirkku Miettinen haastattelee Vuokko Pyykköä.
– Räp-videota oli oikein hauska tehdä, siinä taas yksi päivä vierähti mukavasti, kertoi Vuokko Pyykkö. Hän toivoi myös videon tuovan tuloksia ja sen avulla saatavan uusia, hyviä työntekijöitä kotihoitoon. Sirkku Miettinen haastattelee.

Asiakkaat toivovat videon tuottavan tulosta ja tuovan uusia työntekijöitä. He kehuvat kovasti myös videon ohjannutta Mari Pentinniemeä.

– Marin kanssa on aina hieno tehdä juttuja. Hän vain sanoo, mitä tehdä ja me tehdään, kiittelee Margit Valenko.

– Meidän Mari on aika kova tekemään. Mari on aika kova, mutta kyllä me vanhat näyttelijät siitä selvittiin, naureskee 92-vuotias Pekka Ahomäki, jonka heittäytymisestä räp-kuvioihin moni nuorempi voisi ottaa mallia.

Varttunut väki räppää ja Mari Pentinniemi kuvaa.
Asiakkaat lähtivät innolla mukaan tekemään räppiä. Mari Pentinniemi kuvaa.

Kaikki on mahdollista

Räp-videon tavoitteena on saada uusia hyviä työntekijöitä vanhojen hyvien työntekijöiden rinnalle kotihoitoon.

– Räpillä haemme ennen kaikkea uusia työntekijöitä. Ensimmäiset yhteydenotot tulivatkin puoli tuntia videon julkaisun jälkeen. Haluamme myös tuoda hyvää mieltä ja näyttää muille Tampereen kaupungin työntekijöille, että kaikki on mahdollista, sanoo Tiina Saarinen.

Saarinen kiittelee myös johdon antamaa mahdollisuutta kokeilla uutta.

– Räppi ei olisi ollut mahdollinen ilman johdon tukea, toteaa Saarinen.

Kotihoidon räpon tekijäporukka yhteiskuvassa.
Koko räp-videon tekijäporukka asettui yhteiskuvaan videon julkistusjuhlassa Pispan palvelukeskuksessa 23.11.2018.

Hanki itsellesi hyvää mieltä katsomalla kotihoidon räppi. Kaupungin Ulkoinen linkkiFacebook -sivujen lisäksi video on katsottavissa myös YouTubessa:


Tampereen kaupungin kotihoitoon tarvitaan työntekijöitä uusia työntekijöitä. Lue lisää:


Teksti Marika Haapala

Kuvat Mari Pentinniemi ja Marika Haapala