Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Santalahden tapahtumapuistoon mahtuu 30 000 katsojaa

Julkaistu 5.10.2018 15.59

Kaupunki rakentaa Santalahteen rantapuiston, joka toimii vuonna 2020 monenlaisessa käytössä. Tapahtumapuistossa voidaan järjestää jopa 30 000 katsojan konsertteja ja suurtapahtumia. Lisäksi puistossa on mahdollista järjestää pienempiä tapahtumia, kuten kissanäyttelyjä.

Projektipäällikkö Markus Joonas Santalahteen rakennettavan tapahtumapuiston vielä keskeneräisellä alueella.
Projektipäällikkö Markus Joonas esittelee tulevan tapahtumapuiston aluetta. Ensimmäinen suurtapahtuma Santalahdessa järjestetään vuonna 2020, kun nurmikko on saatu kunnolla juurrutettua.

Rantapuisto on myös tamperelaisten virkistysalue. Sinne rakennetaan bmx- ja skeittipaikka, matonpesupaikka, koirapuisto ja lintutorni. Näsijärvelle voidaan talvisin aurata tapahtuma-alue, ja lähellä sijaitsee Elianderin uimaranta.

– Tapahtumakaupungiksi profiloitunut Tampere kiinnostaa. Tapahtumajärjestäjät ovat jo kyselleet Santalahden valmistumisaikataulua. Hienoa, että puisto herättää kiinnostusta, mutta vielä ensi vuonna puisto ei ole käytössä, kertoo projektipäällikkö Markus Joonas.

Tapahtumayleisö kulkee puistoon jalkaisin

Santalahden tapahtumapuiston suunnittelussa on täytynyt ottaa huomioon se, että alueen vieressä sijaitsee vilkas valtatie. Raitiotiereittikin rakennetaan kulkemaan läheistä tietä, mutta suurtapahtumien ihmismäärä ei mahdu liikkumaan pelkästään julkisilla kulkuvälineillä.

– Toki ratikka palvelee puistoa, mutta olemme suunnitelleet aluetta niin, että sen täytyy olla jalkaisin saavutettavissa rautatieasemalta ja muualta keskustasta. Kävelyreitti kulkee Näsijärven rantaa ja Paasikiventietä pitkin, Markus Joonas selvittää.

Hänen mukaansa Santalahden, Onkiniemen, Särkänniemen ja Mustanlahden kehittämissuunnitelmien toteutuessa alueelle syntyy suurtapahtumien aikaan pieni väliaikainen kaupunki ravintoloineen.

– Alueesta tulee matkailun kannalta tärkeä paikka. Siellä voi viettää vaikka koko päivän.

Hämeenkadun lamput valaisevat Santalahtea

Suurtapahtumia Santalahdessa järjestetään vuodessa korkeintaan viisi. Niiden järjestelyistä vastaavat ammattimaiset tapahtumajärjestäjät itse. Kaupungin tehtävänä on huolehtia alueelle vesi, viemäröinti, sähkö ja valaistus. Kierrätys on kunniassa tässäkin rakennuskohteessa.

– Puiston poikki rantaan kulkevalle kävelytielle tuodaan Hämeenkadun vanhat valaisinpylväät. Ne ovat kestäneet valoviikkojen kuviot, joten ne kestävät varmasti tapahtumajärjestäjien kaiuttimet ja banderollit, Joonas vakuuttaa.

Tärkeä osa suunnittelua on ollut asukkaiden osallistaminen puiston suunnitteluun.

– Kukaan ei halua suurtapahtumia lähistölleen, mutta kaikki hyötyvät niistä. Hyvän ennakkosuunnittelun avulla yritämme ehkäistä roskaamis- ja meluvalituksia. Kysymys on pohjimmiltaan siitä, kuinka me tamperelaiset hallitsemme ja siedämme häiriötä. Tätä on pohdittu paljon, ja kaupunginhallituksen päätöksellä Santalahden rakentamista on päätetty jatkaa.

Santalahden puistoa rakennetaan yhteistyössä

Santalahden tapahtumapuiston suunnittelussa ja rakentamisessa tehdään runsaasti yhteistyötä.

– Työ alkoi noin vuosi sitten yhdessä pelastuslaitoksen, kaupunkiympäristön suunnittelun, liikennesuunnittelun, riskienhallinnan ja yritys- ja yhteiskuntasuhdeyksikön kanssa. Myös Tilapalvelut, Visit Tampere, ELY-keskus ja poliisi kuuluvat yhteistyökumppaneihimme, luettelee Markus Joonas.

– Ratinan tapahtumien järjestämisestä on opittu paljon, niin liikennejärjestelyistä kuin muustakin. Teemme Santalahteen vuokrausohjeet jo etukäteen emmekä vasta sitten, kun käyttökokemusta on kertynyt.

Santalahden tapahtumapuiston alueella olevan uimarannan hiekkarantaa.
Uimaranta
Näkymä Näsijärvelle Santalahden koirien uimapaikalta.
Koirien uimapaikka
Santalahden koirapuisto ja koirien liikuntaa varten tehtyjä telineitä.
Koirapuisto

Santalahti

  • Rantapuisto rakennetaan vuosina 2018–2019.
  • Tapahtumapuisto sijaitsee alueen länsiosassa.
  • Suurtapahtumat järjestetään nurmikentällä, jonka rinteeseen saadaan nouseva katsomo.
  • Nurmikon pitää juurtua ensi vuosi, jotta se kestää ihmismäärät.
  • Puiston suunnitteluun osallistuu työntekijöitä kaikilta kolmelta palvelualueelta ja konsernihallinnosta.

Teksti Tuuli Oinonen

Kuvat Hanna Leppänen