Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Juttutupalaiset tutustuvat Tampereeseen retkeillen

Julkaistu 16.8.2018 17.27

Koilliskeskuksen Charlotan juttutupalaiset ovat ottaneet tavaksi silloin tällöin hypätä bussiin ja käydä tutustumassa Tampereen eri kulttuurikohteisiin. Kesällä juttutupa muuttui juttulenkiksi ja retkillä käytiin joka viikko.

Tänä kesänä tutuiksi ovat tulleet muun muassa Kulttuuritalo Laikku, Arboretum, Pärrinkosken luonnonsuojelualue, Viikinsaari, Niihaman maja, Takahuhdin pappila ja moni kohde läheltä tai vähän kauempaa Tampereelta. Kerran on ylitetty myös Tampereen raja ja vierailtu Kangasalla Kangasala-talossa ja lepokodissa.

Juttulenkkiläiset istuvat penkeillä Teiskon kirkon kupeessa.
Teiskon kirkon kiviaidan vieressä juttulenkkiläisillä on aikaa nauttia puiden varjosta ja vaihtaa kuulumisia.

Juttutupaa vetää palveluvastaava Charlotta Kallio. Retkillä myös vapaaehtoiset ovat ottaneet vuorollaan vetovastuun ja toimineet oppaana. Homma toimii, kun yksi perehtyy etukäteen kohteeseen ja paikanpäällä kertoo siitä muille.

Heinäkuun lopussa juttutupalaiset suuntasivat Teiskoon kirkkoa katsomaan Heljä Kahran johdolla. Hän valmistautui retkeen muun muassa lukemalla "Ulkomaille Teiskoon" -kirjaa. Teisko-tietous kasvoi niin juttutupalaisilla kuin hänellä itselläänkin.

– Itsellekin on ollut tosi paljon uutta tietoa, vaikka tämä on niin lähellä. Paikannimiä, jokien nimiä ja järvien nimiä, joita en ole tiennyt, kertoo Kahra.

Juttulenkkiläiset tutustumassa Kulttuuritalo Laikkuun.
Keväällä avattu Kulttuuritalo Laikku oli monelle uusi tuttavuus.

Juttuseuraa ja uusia kavereita

Charlotan juttutupa on Koillis-Tampereen senioreille suunnattu avoin ryhmä, jossa voi vaihtaa ajatuksia maailmanmenosta ja saada uusia tuttavia lähialueelta. Juttutupaan kannattaa tulla, jos kokee kaipaavansa virkistävää juttuseuraa.

– Varsinkin uusien elämäntilanteiden alussa on tärkeää löytää kavereita. Eläköityessä jäävät työkaverit ja leskeytyessä tai erotessa kaveripiiri usein pienenee. Jutustelun ohessa me nautimme kausiherkkuja, marjoja, hedelmiä ja terveellisiä viljaisia välipaloja. On hienoa tuntea kuuluvansa ryhmään ja jakaa ajatuksia ja kokemuksia, kertoo Charlotta Kallio.

– Ryhmästä moni on löytänyt itselleen lenkkikaverin. On kiva tietää kenen ovikelloa voi mennä pirauttamaan, kun kaipaa seuraa, jatkaa Kallio.

Juttulenkkiläiset kahvilla Kulttuuritalo Laikussa
Kahvitellessa juttukin luistaa paremmin. Juttutuvassa niin kuin kaikessa muussakin Yhteisen keittiön toiminnassa nautitaan aina jotain pientä purtavaa, joskus fiinimmin kahvipöydässä kupista juoden, joskus taas kannon päällä termospullosta.

Elokuussa juttulenkkiläiset ovat vielä tien päällä ja käyvät 23.8. Ahlmanin kartanossa ja 30.8. Hiedanrannassa. Ahlmanin kartanoon lähdetään bussilla numero 12 Koskipuistosta klo 12.26 ja Hiedanrantaan bussilla numero 37 Koilliskeskuksen pysäkiltä. Mukaan kannattaa varata bussikortti tai rahaa bussilippuun sekä pienet eväät.

Syksyisin ja talvisin juttutupa kokoontuu joka torstai klo 13.15–15.15 Koilliskeskuksen kirjastossa kokoustila Sepelissä (Liikekatu 3). Syyskausi alkaa 6.9. miettimällä, mitä syksyn aikana tehtäisiin ja minne retkeiltäisiin. Kuukauden ensimmäisenä torstaina ryhmästä tulee uutispainotteinen Koillisen jälkiviisaat, jossa puidaan päivän polttavia kysymyksiä Tampereelta ja koko maasta. Kerran kuussa juttutupalaiset tekevät retken johonkin kaupungin kulttuurikohteeseen. Toiminta on osa Yhteinen keittiö -hanketta.

– Juttutupaan ja juttulenkille ei tarvitse ilmoittautua: riittää, kun kävelee Koilliskeskuksen kirjastoon ja astuu Sepelin ovesta sisään syyskuussa torstaina klo 13.15. Vastassa on kiva joukko ihmisiä ja hyvää pikkupurtavaa, kertoo Kallio ja toivottavaa kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan juttutupaan.

Lisätietoja juttulenkeistä ja juttutuvasta saa Charlotta Kalliolta (puhelin 040 806 4249, charlotta.kallio(a)tampere.fi).

Juttulenkkiläiset kävelemässä kohti pappilaa.
Joskus läheltäkin voi löytyä mielenkiintoisia kohteita. Matka Koilliskeskuksesta Takahuhdin pappilaan taittui kävellen.

Videoita juttulenkeistä

Katso videoilta tunnelmia muutamasta kesän aikana tehdystä retkestä.

Logo: Yhteinen keittiö

Teksti Marika Haapala

Kuvat ja videot: Mari Pentinniemi