Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tredussa panostetaan yritysyhteistyön kehittämiseen

Julkaistu 28.3.2018 10.21

Myynnin kehittäjä Sami Heikkilä miettii yhdessä Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kanssa keinoja siihen, miten yritysten kanssa saadaan rakennettua entistä paremmin aitoja kumppanuuksia. – Yksi käynti saattaa poikia useita koulutuksia tai muuta yhteistyötä, kun näkökulmaa lavennetaan.

KUVA: Sami Heikkilä
 

Yritysyhteistyö oppilaitosten ja yritysten välillä ei ole uusia asia, mutta sen merkitys on kasvanut viime vuosina huomattavasti. Ammatillisen koulutuksen reformi toi yhteistyöhön uutta syvyyttä ja uusia mahdollisuuksia. Tredussa kehittämisen tueksi organisoitiin Työelämäpalvelut, jossa muun muassa oppisopimushenkilöstö ja yrityskoordinaattorit toimivat linkkinä yrityksen ja oppilaitoksen välillä.

– Ammatillisen koulutuksen on solmittava entistä enemmän aitoja kumppanuuksia yritysten kanssa. Tämä vaatii monelta näkökulman muutosta, Sami Heikkilä pohtii.

Näkökulman muutoksella Heikkilä tarkoittaa sitä, että opiskelijakeskeisestä ajattelusta on siirryttävä entistä enemmän asiakaskeskeiselle puolelle. Yrittäjälle ei heti alkuun puhuta tutkinnoista ja prosesseista vaan hyödyistä. Siitä, miten Tredu voi lisätä yrityksen osaamista ja työntekijöiden motivaatiota.

– Ei yrittäjää kiinnosta niinkään tutkinnot vaan lopputulos eli se, miten kouluttaminen näkyy käytännön arjessa, kuten vaikka tuottavuudessa ja työhyvinvoinnissa. Koulutus tai tutkinto on väline, jolla tämä saadaan aikaan.

Mitä, missä, milloin?

Tredussa on aloitettu sisäisten prosessien purkaminen auki ja kokeillaan erilaisia tapoja miten ne toimisivat yrityksen näkövinkkelistä paremmin ja nopeammin. Miten Tredussa pystytään mahdollisimman nopeasti ja ketterästi vastaamaan yritysten tarpeisiin – olivat ne sitten pieniä tai suuria? Pystytäänkö toivottu asia tekemään, kuka sen tekee, milloin se tehdään vai tehdäänkö sitä lainkaan? Heikkilä korostaa, että myös se, ettei koulutuksen tai muun yhteistyöehdotuksen järjestäminen syystä tai toisesta onnistu, on asia, josta pitää viestiä nopeasti.

– Se, miten me nyt palvelemme yksittäistä asiakasta vaikuttaa siihen, miten laajasti palvelemme heitä kolmen vuoden päästä. Meidän on oltava yrityksille houkutteleva kumppani, Heikkilä selventää.

Hän toteaa, ettei yrittäjä ehdi työviikon jälkeen miettiä miten koulutusorganisaatio voisi häntä auttaa parhaiten. Se on Tredun tehtävä. Se vaatii jatkuvaa muistuttamista, yhteydenpitoa ja läsnäoloa yrittäjän arjessa, mutta kun asiat tehdään hyvin ja huolella, poikii se aina uusia toimeksiantoja.

Heikkilä lisää, että muutos opiskelijakeskeisestä ajattelusta asiakaskeskeiseen tarkoittaa myös sitä, että yrityksen tarpeita on katsottava sen oman koulutustarjottimen ulkopuolelta. Mitä muita palveluja yritykselle voitaisiin järjestää: onko siellä esimerkiksi piilotyöpaikkoja valmistuville opiskelijoille? Löytyykö sieltä hyviä opiskelijaprojekteja tai vaikka työssäoppimispaikkoja? Tai mitä muita oppisopimuskoulutuksia yrityksessä voitaisiin järjestää?

– Reformi vaatii, että jokaisen on laajennettava näkökulmaa yksittäisistä tutkinnoista kaikkiin muihinkin yhteistyön muotoihin ja pohdittava, miten voisi mahdollisimman hyvin vastata kerralla yrityksen tarpeisiin, myynnin kehittäjä Sami Heikkilä painottaa.


Teksti Sane Keskiaho

Kuvat Tuomas Lindroos