Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Kyllä se metallikin kukoistaa

Julkaistu 10.1.2018 15.18

Erämaa, 17, opiskelee Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa sähkötekniikkaa. Toinen vuosi alkoi syksyllä ja nuori mies valmistuu kolmen vuoden koulutuksen jälkeen sähköasentajaksi. Erämaa oli elämänsä ensimmäisessä kesätyössään pirkanmaalaisen Purso Oy:n palveluksessa. Kansainvälinen alumiiniasiantuntija tarjosi töitä tuotantopuolella, pääasiassa maalaushommia ja muuta avustamista.

KUVA: Niko Erämaa näytön korjauksen kimpussa
 

– Kesätyökokemus voi aika paljonkin helpottaa mahdollisuuksia hankkia työpaikka valmistumisen jälkeen. Ja joka tapauksessa katsomalla ja tekemällä oppii. Varsinkin silloin kesätöiden rooli on tärkeä, jos ei ole aikaisempaa työkokemusta.

Työelämä avautui tulikasteessa

Kahden kaksiviikkoisen aikana Erämaa sai melko hyvän käsityksen työelämästä. Tulikaste kesätöihin sujui mukavissa merkeissä, ja opastajiakin oli tarpeeksi. Erämaa voisi tehdä samoja hommia päivätyönäänkin.

Niron tapauksessa jalka tuli sujautettua ainakin yhden oven väliin. Jo loppukesästä hän aloitti uuden kahden viikon rupeaman Pursolla. Tällä kertaa tosin kyse on koulun työssäoppimisjaksosta – ja paikkanakin kunnossapito, joka liittyy Erämaan opiskelemaan sähkötekniikkaan.

Nuoren miehen kiinnostus sähkötekniikkaan juontaa juurensa jo yläkoulusta. Silloin Erämaa oivalsi käytännössä, että sähköala on olemassa laajemminkin kuin sähköjen asentamisessa ihmisten koteihin.

– Sähköasentajia tarvitaan kaikkialla. Totta kai se kiinnosti, koska tämä on edistyvä ala. Olen aina ollut kiinnostunut tekniikasta ja elektroniikasta. Se on toiminut varmaan pääinnoittajana.

Yrittäjä vai palkollinen?

Kysymys mahdollisesta yrittäjyydestä saa Erämaan mietteliääksi.

– Palkollinen tai yrittäjä, kummatkin käy periaatteessa. Mutta yrittäjänä on paljon haastavampaa. Enkä tiedä löytyykö niin paljon mahdollisuuksia tällä hetkellä.

Purso oli nokialaiselle jo entuudestaan tuttu. Meininki kesätöissä oli rentoa, porukka mukavaa ja työympäristö viihtyisä. Etukäteen Erämaa ei tiennyt sieltä kuin yhden työntekijän, eikä hänkään ollut samalla työosastolla. Pääosin siis vierasta porukkaa.

– Jännitti mennä töihin, kun oli ihan ensimmäinen kerta. Kivointa oli päästä tapaamaan uusia ihmisiä, nähdä mitä töitä siellä tehdään ja tutustua alaan.

Miltä ala on vaikuttanut?

– Näyttää ihan mukavalta, toimivalta ja ylipäätään hienolta alalta. Kyllä se metallikin kukoistaa.


KUVA: Niko Erämaasta
– Kannattaa mennä hyvällä asenteella, kuunnella ohjeita ja yrittää parhaansa. Jos et ymmärrä jotain, niin kysy. Kun on positiivinen asenne ja on mukava muille, niin kyllä siellä pärjää, Niro Erämaa ohjeistaa tulevia kesätyöläisiä.

Ammattiin opiskelu selvää jo kättelyssä

Erämaalle oli alusta asti selvää, että hän opiskelee ammattiin suoraan peruskoulun jälkeen. Hän uskoi, ettei pystyisi lukiossa pysymään opetuksen perässä. Lisäksi hän hakeutuu jo luonnostaan enemmän itse työntekoon kuin teoreettiseen puoleen: hän mieltää itsensä tekijäksi, joka käärii hihat ja ryhtyy hommiin – “ainakin tällä hetkellä".

Työnantaja saa Erämaan nostamaan peukun ylös.

– Kyllä minä Pursoa suosittelisin. Siellä varmasti pääsee ja oppii tekemään töitä ja hommia saa lisää, kun kysyy.

Erämaa oppi myös heräämään aikaisin. Aluksi kesätyöläisellä oli aamuseitsemältä alkavia päivävuoroja, mutta myöhemmin piti mennä jo aamukuudeksi vakiotyöntekijöiden tapaan.

– Tätä kesää heräilin aamuviideltä. Aika paljon vaihtelua, kun normaalisti heräämisaika on kahdeksan maissa ja lomalla menee vielä vähän pidempään.

Erämaa soittaa vapaa-ajalla rumpuja bändissä. Musisointi on hänen mielestään hyvä keino poistaa stressiä.

– Sähköalassa ja rumpujen soittamisessa on yhteistä se, että molemmissa oppii koko ajan uutta, Erämaa tuumaa.

Kesätyöntekijöitä jopa kuudesosa

Pirkanmaalainen alumiiniasiantuntija Purso Oy ottaa huomattavan paljon kesätyöntekijöitä: 240 työntekijän yritykseen palkataan vuosittain peräti 30–40 uutta henkilöä kesäksi. Yritys on säilyttänyt kiinnostavuutensa kesätyönantajana nuorten keskuudessa.

Työtehtävien laaja kirjo mahdollistaa laajoja urapolkuja tulevaisuuttakin ajatellen, kun samassa yrityksessä voi työskennellä yhtä lailla pakkarina, työnjohtajana tai tuotanto-osaston vetäjänä kuin myynnissä, tuotekehityksessä ja talousosastollakin.

– Ainakin yksi meidän myyntipäällikkö on työskennellyt aikaisemmin pursotuslinjalla, samoin entinen kesätyöntekijä on avainasiakaspäällikkönä. Teknisellä ja teollisuuspuolella on tärkeää aloittaa tuotannosta ja oppia niitä asioita. Opiskelun jälkeen yleensä kirkastuu, mitä haluaa isona tehdä, toimitusjohtaja Jussi Aro tietää.

– Yrityksessä on paljon sellaisia tehtäviä, joista ei välttämättä tiedä omalla osastollaan mitään. Mahdollisuuksia ei kannata heittää hukkaan. Olen palkannut kaksikin kaveria valmistavalta puolelta myyntihommiin. Ja kun menee opiskelujen jälkeen entisenä kesätyöntekijänä töihin, on jo vanhan työntekijän asemassa, itsekin pursotuslinjan pöytämiehenä Purso-uransa aloittanut myyntipäällikkö Pekka Myllykangas kertoo.

Purso suunnittelee ja tuottaa alumiinista valmistettuja ratkaisuja teollisuuden eri aloille sekä järjestelmäratkaisuja julkisivuihin ja led-valaistukseen.


Teksti Heikki Väliniemi

Kuvat Riikka Ala-Hulkko