Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereen Lasten Parlamentti valitsi uuden hallituksen

Julkaistu 13.5.2016 8.51

Tampereen Lasten Parlamentin 4. toukokuuta pidetty suurkokous täytti koko valtuustosalin lehtereitä myöten. Kokousedustajia oli liki 90, kaksi jokaisesta Tampereen alakoulusta. Heidän lisäkseen kokousta seurasivat kymmenet luokkatoverit, omat opettajat ja lasten asioiden parissa toimivat kaupungin työntekijät.

Alueelliset parlamentit raportoivat kokoukselle toiminnastaan. Ne olivat olleet ahkerina. Oli syntynyt video ja räppi kiusaamisen vähentämiseksi, tilakeskukselle ehdotettiin lasten kuulemista koulujen pihojen suunnittelussa, kampanjoitiin luonnonsuojelun puolesta, kerättiin leluja lahjoitettavaksi muun muassa vastaanottokeskuksiin, tehtiin aloite vertaissovittelusta ja kaupoille esitettiin, ettei energiajuomia myytäisi alle 15-vuotiaille.

Alueellisten parlamenttien tekemät kantaaottavat videot, blogikirjoitukset ja mielipidekirjoitukset löytyvät Lasten Parlamentin sivuilta.

Lapset saivat myös kertoa suoraan ajatuksiaan Tampereen liikuntamahdollisuuksista ja niiden parantamisesta liikuntatoimenjohtaja Pekka P. Paavolalle.


Kevätkokous valitsi Lasten Parlamentille uuden hallituksen seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Hallituksessa on 20 jäsentä ja viisi varajäsentä. Hallitus valitsee puheenjohtajiston ensimmäisessä kokouksessaan elokuussa. Vaaliuurnaa tyhjentävät August Kaivonen (vasemmalla), Atte Saarinen ja Liel Nahum, sekä Päivi Laukamo.

Karosen koulun 6 M-luokan oppilas Alina Aarnio kiinnitti aloitteessaan huomiota katuhiekan huonoon harjaukseen Tampereella. Alinan mielestä esimerkiksi Espoossa kadut olivat jo aikaisin keväällä puhtaat, eivätkä ne pölynneet. - Kadut on puhdistettava huolellisesti heti kun lumet sulavat. Nyt pölyä riittää todella pitkälle kevääseen kun harjaamista ei tehdä ajoissa.

Tampereen yliopiston normaalikoulun 5 C -luokan oppilas Marja Markkula opasti kokoukseen tulijoita virastotalon aulassa. Hän oli laatinut kokoukselle aloitteen ruoka-agentti-toiminnasta. - Ruoka-agentit tarkkailevat koulun ruokalatoimintaa ja antavat siitä palautetta keittiöhenkilökunnalle. He kertovat, mikä on hyvin tai mitä tulisi parantaa. Ruoka-agentit toimivat yhteistyössä keittiöhenkilökunnan kanssa.

Kokouksessa hyväksyttiin johtosääntöön muutos. Lasten parlamentin yhteydessä alkaa toimia tapahtumatoimintaryhmä, johon on kaikkien alakouluikäisten mahdollista osallistua.

Tampereen Lasten Parlamentti (TLP) on vuonna 2001 Tampereelle perustettu alakoululaisten lasten oma vaikuttamiskanava. Se kokoontuu suurkokouksiin kaksi kertaa vuodessa joulu- ja toukokuussa. Suurkokous nostaa keskusteluun koko kaupungin laajuisesti lapsia koskevia asioita ja epäkohtia.