Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Pitkäaikaissairaan hoito

Pitkäaikaista sairautta (esim. sydänsairaus, diabetes, verenpainetauti) potevan henkilön hoitoa edistetään terveysasemilla omahoitolomakkeen ja hoitosuunnitelman avulla. Asiakkaan kannattaa täyttää omahoitolomake valmiiksi ennen varatulle sairaan- tai terveydenhoitajan vastaanotolle tuloa.

Lomakkeen sisältö käydään läpi tämän, ns. valmistelevan vastaanoton aikana, jolloin hoitaja myös tarvittaessa varaa asiakkaalle ajan lääkärin vastaanotolle.

Omahoitolomakkeen voit täyttää myös sähköisissä terveyspalveluissa:

Omahoitolomakkeen vastausten ja keskustelujen pohjalta hoitohenkilökunta tekee yksilöllisen hoitosuunnitelman yhdessä potilaan kanssa.

Hoitosuunnitelmaan kirjataan potilaan hoitoon liittyviä asioita, kuten ruoka- ja liikuntatottumukset. Tärkeä on myös potilaan oma näkemys siitä, minkälaista terveyttä ja oloa hän itselleen tavoittelee. Kun tavoitteet ovat selvät ja potilaan itsensä hyväksymät, hän myös sitoutuu tarvittaviin toimenpiteisiin, esimerkiksi elämäntapamuutoksiin.

Omahoito

Sekä omahoitolomakkeen että hoitosuunnitelman avulla tuetaan potilaan omahoitoa. Omahoito on yksilöllistä ja päivittäistä. Omahoitoa ovat ravintoon, liikuntaan, tupakointiin ja muihin elämäntapoihin liittyvät päätökset ja teot. Siihen sisältyy myös sairauksien lääkehoito ja omatoiminen terveydentilan seuranta.

Aktiivisella omahoidolla voidaan ehkäistä pitkäaikaissairauksien ja niiden liitännäissairauksien kehittyminen sekä ylläpitää sairauden hyvä hoitotasapaino.


Katso myös