Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Seksuaalinen väkivalta

Seksuaalinen väkivalta - mitä se on?

Seksuaalinen väkivalta on toisen ihmisen suostuttelua tai pakottamista sellaisiin seksuaalisiin tekoihin, jotka loukkaavat seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Seksuaalinen väkivalta voi kohdistua keneen tahansa iästä tai sukupuolesta riippumatta. Seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavaan tekoon voi syyllistyä täysin tuntematon henkilö, mutta tekijänä voi olla myös esimerkiksi oma puoliso tai muu ennestään tuttu henkilö.

Seksuaalista väkivallan muotoja ovat esimerkiksi seksuaalinen häirintä ja ahdistelu, raiskaus, seksuaalinen hyväksikäyttö sekä pakottaminen seksuaaliseen tekoon.

  • Seksuaalinen häirintä voi tarkoittaa esimerkiksi epäsopivia seksuaalisesti virittyneitä vihjailuja, ehdotuksia, viestejä, puheluita tai kuvia.
  • Seksuaalinen ahdistelu tarkoittaa toisen ihmisen koskettelua vastoin toisen omaa tahtoa.
  • Seksuaalista väkivaltaa on myös tirkistely, itsensäpaljastaminen tai toisen painostaminen sukupuolielinten kosketteluun, itsensä tyydyttämiseen tai katsomaan, kun väkivallan tekijä tyydyttää itseään.
  • Raiskaus on toisen pakottamista sukupuoliyhteyteen tai tunkeutumista sukupuolielimellä tai muulla tavoin toisen kehoon (sukupuolielimeen, peräaukkoon tai suuhun) vastoin toisen omaa tahtoa tai toisen ollessa tiedottomassa tilassa.
  • Seksuaalinen hyväksikäyttö on alle 18-vuotiaan pakottamista sukupuoliyhteyteen tai muuhun seksuaalisesti loukkaavaan tekoon.

Seksuaalinen väkivalta on aina väärin ja sen eri muodot ovat pääosin määritelty rikokseksi. Tekijä on aina vastuussa teostaan. Seksuaalista väkivaltaa ei tarvitse sietää. Jokaisella on oikeus saada apua.

Ota rohkeasti yhteyttä

Mistä apua?