Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Ehkäisyn aloitus ja uusiminen

Ehkäisyn aloitus

Ehkäisymenetelmiä on useita ja jokaiselle löytyy sopiva ehkäisy. Ehkäisyä on käytettävä aina ensimmäisestä yhdynnästä alkaen. Kondomi on koko yhdynnän ajan käytettynä hyvä ensisijainen ehkäisymenetelmä. Kondomi ehkäisee raskauden ja ainoana ehkäisymenetelmistä seksitaudit. Tuplaehkäisyä eli kondomia yhdessä hormonaalisen ehkäisyn kanssa suositellaan käytettäväksi, kunnes suhde on vakiintunut ja seksitautien mahdollisuus on poissuljettu.

Ehkäisyssä on lukuisia vaihtoehtoja. Yhdistelmähormoniehkäisyvalmiste on yleensä nuoren, ehkäisyä aloittavan naisen ensisijainen vaihtoehto. Yhdistelmäehkäisytableteissa eli e-pillereissä, ehkäisyrenkaassa ja laastarissa on estrogeenia ja keltarauhashormonia. Pelkkää keltarauhashormonia sisältäviä valmisteita ovat minipillerit, olkavarteen asetettava ehkäisykapseli ja kohdunsisäinen hormonikierukka. Ehkäisyteho perustuu lähinnä keltarauhashormoniin, joka estää ovulaation eli munasolun irtoamisen munasarjoista. Lisäksi kohdunkaulan lima muuttuu sitkeäksi ja siittiöille hankalaksi läpäistä. Estrogeenin avulla saadaan kuukautiskierto pysymään säännöllisenä. Ehkäisymenetelmänä voi olla myös hormoniton kuparikierukka. Kierukan asetus tapahtuu tamperelaisille naisille pääasiassa ehkäisyneuvolassa.

Kun suunnittelet ehkäisyn aloitusta, ota hyvissä ajoin yhteys nuorisoneuvolan, opiskeluterveydenhuollon tai ehkäisyneuvolan terveydenhoitajaan. Sopivaa ehkäisymenetelmää valittaessa tarvitaan tietoa omasta ja lähisukusi terveydentilasta.

Jos kuulut opiskeluterveydenhuollon piiriin, täytä ennen vastaanotolle tuloa "Opiskeluterveydenhuollon esitietolomake ehkäisyn aloituskäyntiä varten" -lomake ja ota se mukaasi. Ensimmäistä kertaa hormonaalisen ehkäisyn aloittavat saavat kuuden kuukauden pillerit tai renkaat maksuttomana.

Kannattaa muistaa, että ehkäisyä ei ole keskeytetty yhdyntä eikä spermisidien käyttö yksinään. "Varmoja päiviä" raskauden ehkäisyyn ei ole, sillä munasolun irtoaminen voi tapahtua epäsäännöllisessä rytmissä. Jälkiehkäisy on tarkoitettu tilapäiseen käyttöön eikä sitä tule käyttää tavanomaisen ehkäisymenetelmän korvikkeena.

Ehkäisyn uusiminen tai vaihto

Ehkäisyreseptiä uusiessasi tai valmistetta vaihtaessasi varaa aika esim. opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajalle hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöliuskaa tai rengasta.

Jos haluat vaihtaa ehkäisyvalmistetta, älä lopeta käyttöä itse, vaan keskustele asiasta hoitajan tai lääkärin kanssa. Uusi ehkäisyvalmiste kannattaa jatkaa saumattomasti vanhan perään ilman taukoa menetelmien välillä. Näin vältytään turhilta raskaus- ja terveysriskeiltä.

Maksuttomat ehkäisyvälineet

Tampereen kaupunki tarjoaa maksuttomia ehkäisyvälineitä alle 20-vuotiaille ja yli 20-vuotiaille hieman eri perustein: