Ehkäisyneuvola palvelee raskauden ehkäisyyn liittyvissä asioissa yli 22-vuotiaita tamperelaisia naisia, kun kyseessä on
- ehkäisyn aloitus (e-pillerit, ehkäisyrengas, laastari, kierukka, hormonikierukka, kapselit) - kierukan tai kapselien asetus, vaihto tai poisto sekä tarvittavat kontrollikäynnit - ehkäisyn ongelmat (esim. muut sairaudet, aiemmat haittavaikutukset).
Opiskeluterveydenhuollon piiriin kuuluvien ehkäisyneuvonnasta vastaa (iästä riippumatta) opiskeluterveydenhuolto:
Opiskeluterveydenhuolto
Ammattikorkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten opiskelijat: Raskauden ehkäisyneuvontaa saat terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotolla. Kun haluat aloittaa hormonaalisen ehkäisyn tai uusia ehkäisyreseptin, ota yhteys terveydenhoitajaan.
Voit tehdä raskaustestin itse, jos arvelet olevasi raskaana. Testin voit ostaa apteekista tai useimmista elintarvikeliikkeistä, hinta on 5 - 10 euroa. Raskaustestin voit käydä teettämässä ilman lääkärin lähetettä Ulkoinen linkkiFimlab Laboratoriot Oy:n toimipisteissä. Testi on maksullinen ilman lääkärin lähetettä. * Kun raskaustesti on positiivinen: Odottavan äidin kannattaa ottaa yhteyttä äitiysneuvolaan raskauden 7. - 9. viikolla. Jos harkitset raskauden keskeyttämistä, katso lisätietoa: Raskaudenkeskeytys
* Kun raskaustesti on negatiivinen eikä kuukautisia kuulu: Tee viikon kuluttua uusi raskaustesti.
Ehkäisyn aloittaminen ja uusiminen
Ehkäisyn aloitusta suunnitellessasi ota hyvissä ajoin yhteys esim. nuorisoneuvolan, opiskeluterveydenhuollon tai ehkäisyneuvolan terveydenhoitajaan.
Yleisimmin käytössä olevan NovaT380 -kuparikierukan käyttöaika on kymmenen vuotta. Noin 40-vuotias voi pitää kierukkaa vaihdevuosiin asti, muutama vuosi ennen vaihdevuosia ei tarvitse enää vaihtaa uuteen.
GyneFix200 -kuparikierukan (rungoton kuparikierukka) käyttöaika on viisi vuotta.
Muut kuparikierukat: Flexi-T380 ja Silverline380 NovaplusT380 -kierukoiden käyttöaika on kymmenen vuotta, Flexi-T300-kierukan viisi vuotta.
Edut: Edullinen, hormoniton, pitkäaikainen, helppo (ei tarvitse muistaa toisin kuin päivittäin otettavat ehkäisypillerit)
Haitat: Tavallisin ongelma on kuukautisvuodon määrän lisääntyminen. Mahdollisia muita haittoja ovat kivut ja lisääntynyt riski tulehduksiin.
Käyttöajat riippuvat niiden hormonipitoisuudesta:
Jaydess-kierukan käyttöaika on kolme vuotta.
Kyleena-kierukan käyttöaika on viisi vuotta. Noin 45-vuotias voi pitää saman kierukan ehkäisytehon puolesta vaihdevuosiin asti, häiritsevien vuotojen takia voi vaihtaa.
Mirena-kierukan käyttöaika on 5 - 10 vuotta (vuodoista riippuen). Noin 40-vuotias voi pitää ehkäisytehon puolesta vaihdevuosiin asti, häiritsevien vuotojen takia voi vaihtaa.
Edut: Edullinen, pitkäaikainen, helppo (ei tarvitse muistaa toisin kuin päivittäin otettavat ehkäisypillerit), usein vähentää vuotojen määrää ja kuukautiskipuja. Ei yhdistelmäehkäisyyn liittyvää veritulppariskiä, turvallinen useiden yhdistelmäehkäisyn riskejä lisäävien tekijöiden suhteen (esim. tupakointi, kohonnut verenpaine, ylipaino, ikä).
Haitat: Epäsäännölliset vuodot, ihon ja päänahan rasvoittuminen, saattaa aiheuttaa mielialavaihteluita, saattaa nostaa painoa.
Jos käytössä ei ole edeltävästi hormonaalista ehkäisyä, pyritään sekä hormoni- että kuparikierukka asettamaan 1 - 10 päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta (kiertopäivät 1 - 10).
Jos käytössä on edeltävästi hormonaalinen ehkäisy (pillerit, rengas, laastari, kapseli, hormonikierukka), voidaan yleensä laittaa vuodoista riippumatta (kysy tarkemmin aikaa varatessa).
Suurin osa miehistä ei tunne lankoja. Usein langat ajan myötä tuntuvat vähemmän ja voivat vetäytyä niin, ettei niitä tunnu ollenkaan.
Jos langat häiritsevät, niitä voidaan tarvittaessa lyhentää ehkäisyneuvolassa.
Yleisimmin käytetyn Nexplanon-ehkäisykapselin (1 kapseli ihon alla) käyttöaika on normaalipainoisella neljä vuotta. Ylipainoisella (yli 100 kg) käyttöaika on kolme vuotta.
Jadelle-ehkäisykapseleiden (2 kapselia ihon alla V-mallisesti) käyttöaika on 3 - 5 vuotta riippuen asiakkaan painosta. Jadelle-kapseleiden ehkäisyteho heikkenee painon noustessa, siksi yli 90 kiloa painaville ei mielellään laiteta kapseleita lainkaan heikomman ehkäisytehon vuoksi. Ohjeelliset painorajat ovat: - alle 70 kiloa painaville viisi vuotta - 70 - 80 kiloisilla neljä vuotta - 80 - 90 kiloisilla kolme vuotta - yli 90 kiloisille eikapselia suositella
Edut: Edullinen, pitkäaikainen, helppo (ei tarvitse muistaa toisin kuin päivittäin otettavat ehkäisypillerit). Ei yhdistelmäehkäisyyn liittyvää veritulppariskiä, turvallinen useiden yhdistelmäpillereiden riskejä lisäävien tekijöiden suhteen (esim. tupakointi, kohonnut verenpaine, ylipaino, ikä). Osalla vähentää vuotoja tai vuodot voivat jäädä kokonaan pois.
Haitat: Ehkäisykapseli sisältää minipillereiden tavoin vain keltarauhashormoneja ja haitat ovat samantyyppisiä - eli epäsäännölliset vuodot, joskus pitkät tai runsaat vuodot, usein ihon ja päänahan rasvoittuminen, saattaa aiheuttaa mielialavaihteluita, saattaa nostaa painoa.
Jos käytössä ei ole edeltävästi hormonaalista ehkäisyä, pyritään ehkäisykapseli asettamaan 1 - 5 päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta (kiertopäivät 1 - 5).
Jos käytössä on edeltävästi hormonaalinen ehkäisy (pillerit, rengas, laastari, kapseli, hormonikierukka), voidaan yleensä laittaa vuodoista riippumatta (kysy tarkemmin aikaa varatessa).
Edut: Ei yhdistelmäehkäisyyn liittyvää veritulppariskiä, turvallinen useiden yhdistelmäehkäisyn riskejä lisäävien tekijöiden suhteen (esim. tupakointi, kohonnut verenpaine, ylipaino, ikä). Osalla vähentää vuotoja tai vuodot voivat jäädä kokonaan pois.
Haitat: Epäsäännölliset vuodot, joskus pitkät tai runsaat vuodot, usein ihon ja päänahan rasvoittuminen, saattaa aiheuttaa mielialavaihteluita, saattaa nostaa painoa.
Ehkäisyssä ei tarvitse pitää taukoja. Sen sijaan yhdistelmäehkäisyyn liittyvä veritulppariski on enemmän koholla aina aloitettaessa ehkäisyä uudelleen.