Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Painonhallinta- ja elintaparyhmät

Terveysasemilla järjestetään maksuttomia painonhallintaryhmiä. Ryhmien tavoitteena on ehkäistä tai siirtää diabetekseen ja muihin valtimotauteihin sairastumista sekä auttaa jo sairastuneita saavuttamaan entistä parempi hoitotasapaino ja ehkäistä lisäsairauksien syntymistä.

Ryhmien toiminta perustuu "Pieni Päätös Päivässä" (PPP) -ajattelumalliin, joka ohjaa tekemään pysyviä elintapamuutoksia ja mahdollistaa pysyvän painonhallinnan. Ohjaajina toimii kaksi terveydenhoitajaa, lisäksi fysioterapeutti ja ravitsemusterapeutti ovat vuorollaan mukana erityisasiantuntijoina. Ryhmät kokoontuvat kymmenen kertaa puolen vuoden aikana.

Ryhmään pääsyn edellytykset

  • Hakijalla on merkittävä ylipaino, painoindeksi (BMI) on yli 30 ja/tai merkittävää keskivartalolihavuutta eli vyötärönympärys ylittää naisella 90 cm ja miehellä 100 cm.
  • Hakija on iältään 18 - 70 -vuotias. Yli 70-vuotiaille järjestetään erillisiä Ikääntyvien terveysneuvonta-/painonhallintaryhmiä.
  • Hakijalla on lihavuuden liitännäissairauksia tai niiden vaaratekijöitä, kuten tyypin 2 diabetes tai sen esiaste, kohonnut verenpaine, kolesterolit koholla, rasvamaksa, uniapnea, sepelvaltimotauti, kantavien nivelten nivelrikko, astma, munasarjojen monirakkulatauti (PCOS).
  • Hakija on motivoitunut ja sitoutunut painonpudotukseen ja ryhmätoimintaan.
  • Hakija on valmis tekemään pysyviä muutoksia omissa ruokailu- ja liikuntatottumuksissa edistääkseen omaa terveyttä.

Ryhmiin otetaan pääsääntöisesti vain uusia hakijoita.

Kevään 2020 ryhmien toiminta keskeytyi koronavirusepidemian vuoksi. Ryhmiä jatketaan syksyllä, joten uusia hakijoita ei ainakaan tällä tietoa mahdu mukaan syksyn ryhmiin.

Ikihyvä-elintaparyhmät

Painonhallintaryhmien ohella terveysasemilla järjestetään Ikihyvä-elintaparyhmiä. Ne auttavat elintapamuutosten tekemisessä yli 18-vuotiaita tamperelaisia ja orivesiläisiä. Elintapaohjaus toimii arjessa pärjäämisen, elämänhallinnan ja hyvinvoinnin lisäämisen tukena. Ryhmä kokoontuu kymmenen kertaa vuoden aikana. Ikihyvä-elintaparyhmästä kiinnostuneet voivat keskustella ryhmään hakemisesta oman terveysaseman hoitajan vastaanotolla.


Katso myös