Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Influenssarokotukset

Influenssarokotukset ovat käynnissä

Ensimmäisenä maksuttoman rokotuksen saavat vakavalle influenssalle alttiit sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö. Varaa aika rokotukseen. Tarkemmat tiedot löydät tältä sivulta.

Valokuva: Influenssarokotukset

Rokotus on paras tapa suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Rokotuksen antama suoja muodostuu noin kahdessa viikossa. Rokote on maksuton riskiryhmiin kuuluville . Muut kuin riskiryhmäläiset voivat hankkia rokotteen ja tulla sitten rokotettavaksi. Rokotustoimenpide on kaikille maksuton.

Rokotukset terveysasemilla

Influenssarokotteet saapuvat erissä. Ensimmäisenä maksuttoman rokotuksen saavat vakavalle influenssalle alttiit sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö.
Vakavalle influenssalle alttiita ovat

Lähipiirin rokotuksia ei voida aloittaa, ennen kuin tätä koskeva asetusmuutos on tullut voimaan.

Rokotuksia pistetään kaikilla kaupungin terveysasemilla niiden aukioloaikoina. Voit varata erillisen rokotusajan tai jos olet varannut terveysasemalta vastaanottoajan muun syyn vuoksi, voit samalla pyytää myös rokotteen. Riskiryhmiin kuuluvat voivat saada rokotuksen myös normaalin tarkastuskäynnin yhteydessä esimerkiksi diabetesvastaanotolla.

Varaa aika influenssarokotukseen

Rokotuksia annetaan ensisijaisesti ajanvarauksella.

Varaa rokotusaika terveysasemallesi verkossa:

Varaa verkossa aika influenssarokotukseen terveysasemalle.

Puhelimitse voit varata ajan soittamalla joko omalle terveysasemallesi tai terveyspalvelujen neuvontaan, puhelin 03 5657 0023 (valitse linja 2), joka päivä kello 7 - 22.

Rokotukset neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa

Maksuton influenssarokotus annetaan alle 7-vuotiaille, raskaana oleville sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville lapsille ja nuorille.

Neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa rokotukset alkavat marraskuussa. Normaalien käyntien yhteydessä rokotuksia voidaan antaa jo aiemmin sitä mukaa kuin rokotteita saadaan.

Lähipiirin rokotuksia ei voida aloittaa ennen kuin niitä koskeva asetusmuutos on tullut voimaan.

Raskaana olevat naiset ja alle kouluikäiset lapset saavat rokotteen neuvolassa. Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut koululaiset rokotetaan ensisijaisesti kouluterveydenhuollossa.

Normaalien käyntien yhteydessä annettavien rokotteiden lisäksi rokotuksiin voi tulla ajanvarauksella sekä jossain palveluissa järjestettävissä pop up -tapahtumissa. Näistä tiedotetaan myöhemmin.

Lisätietoja voit kysyä omalta terveydenhoitajaltasi.

Käytettävät rokotteet:

 • VaxigripTetra-rokote kaikenikäisille 6 kuukauden iästä alkaen
 • Fluenz Tetra -nenäsumuterokote 24 kuukauden - 6 vuoden ikäisille lapsille yhtenä annoksena molempiin sieraimiin annettuna, tehosterokotetta ei tarvita.
 • Ne alle 9-vuotiaat, jotka eivät ole saaneet kahta, pistoksena annettua influenssarokotetta tai yhtä nenäsumutteena annettua rokotetta, tarvitsevat kaksi pistoksena annettavaa rokotetta. Pistosten välillä tulee olla vähintään yksi kuukausi.

Rokotukset opiskeluterveydenhuollossa

Rokotuksia annetaan vain Tampereen kaupungin opiskeluterveydenhuoltoon kuuluville opiskelijoille. Opiskeluterveydenhuollossa rokotukset alkavat marraskuussa.

Rokotukset annetaan opiskeluterveydenhuollon eri toimipisteissä joko ajanvarauksella tai muuten sovitun vastaanoton yhteydessä. Lisätietoja voit kysyä omalta terveydenhoitajaltasi.

Ketkä saavat maksuttoman influenssarokotteen?

Rokotustoimenpide on kaikille maksuton, mutta itse rokote on maksuton vain alla mainituille ryhmille. Jos et kuulu riskiryhmiin, ota influenssarokotereseptin saamiseksi yhteyttä omalle terveysasemallesi reseptipuhelimen kautta, käy ostamassa rokote apteekista ja tule sitten rokotettavaksi.

Maksuttoman influenssarokotuksen saavat ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä:

 • terveys- ja sosiaalialan ammattilaiset sekä lääkehuollon henkilöstö (etusijalla ovat ne, jotka
  kohtaavat ja hoitavat influenssaa sairastavia ja ne, jotka hoitavat jatkuvasti vakavalle influenssalle erityisen alttiita henkilöitä)
 • raskaana olevat naiset
 • alle 7-vuotiaat
 • kaikki 65 vuotta täyttäneet
 • Ulkoinen linkkisairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
 • vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri (lähipiirin rokotuksia ei voida aloittaa, ennen kuin tätä koskeva asetusmuutos on tullut voimaan. Ulkoinen linkkiLisätietoja lähipiirin rokotuksista )
 • varusmiespalveluksen aloittavat

Aikuisille rokote voidaan pistää omalla terveysasemalla tai työterveydenhuollossa. Lapsille ja nuorille rokote pistetään neuvoloissa ja koulu- tai opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä.

Ohjeita rokotukseen tuleville

Rokotukseen tulevan kannattaa ottaa mukaan Kela-kortti tai lapsen neuvolakortti. Rokottamisen helpottamiseksi on hyvä pukea ylle vaatteet, joissa olkavarren saa helposti paljaaksi.

Rokotuksen jälkeen varaudu viipymään 15 minuuttia rokotuspaikalla. Muista odotustiloissa hyvä käsihygienia ja turvavälit.

Jos rokotuksen jälkeen tulee ongelmia tai kysyttävää, terveyspalvelujen neuvonnasta saa ohjeita: puhelin 03 5657 0023, joka päivä klo 7 - 22.

Lisätietoja

Ikääntyneiden influenssarokotetutkimusta eli FinFluHD-rokotetutkimusta ei toteuteta myöskään syksyllä 2021 koronavirusepidemian jatkumisen vuoksi.

Aikuisten rokotukset:
Suunnittelija
Satu Mäkinen
puhelin 040 639 7228

Lasten ja nuorten rokotukset:
Osastonhoitaja
Anneli Leponen
puhelin 050 330 6894

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/influenssarokotukset