Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Veritapaturma-toimintaohje

Huom! Kaikissa veritapaturmatilanteissa voit konsultoida oppilaitoksesi vastuuterveydenhoitajaa.

Veriteitse tartuntavaarallisia tauteja ovat B- ja C-hepatiitti (maksatulehdus) sekä HIV. Veritapaturma on tartuntavaaran aiheuttava verelle altistuminen. Tällainen on esimerkiksi verisen esineen pisto tai viilto sekä veren joutuminen suun limakalvolle, silmän sidekalvolle tai haavaiselle iholle. Terveelle iholle joutunut veri ei aiheuta tartunnan vaaraa.

Toimenpiteet tapaturmatilanteessa

1. Paikallishoito

Veri huuhdellaan välittömästi pois iholta tai limakalvolta runsaalla vedellä ihoa puristelematta. Kohta kuivataan ja pistoskohdan päälle laitetaan alkoholipitoinen haude (esim. 70-80 % A12t) pariksi minuutiksi.

2. Tartuntariskin arvio

Tehtävä välittömästi harjoittelupaikassa yhdessä ohjaavan henkilökunnan kanssa:

1. Verenlähteeltä (potilas), jos tiedossa
tutkitaan hänen suostumuksellaan verestä vasta-aineet:
S-HBsAg, S-HCVAb ja S-HIVAgAb.
Tutkimus tehdään mahdollisimman pian veritapaturman jälkeen. S-HBsAg- ja S-HIVAgAb-testeissä käytetään tarvittaessa TAYS:ssa käytössä olevia pikatestausmenetelmiä, jolloin alustava tulos voidaan saada vuorokaudessa.

- Jos hepatiitti- tai HIV-tartuntariskiä ei potilaan anamneesin/ vasta-ainetutkimusten perusteella ole, opiskelijan vasta-ainetutkimuksia ei tarvita.

2. Mikäli verenlähde ei ole tiedossa tai hän kieltäytyy tutkimuksesta
pyritään tartuntariskiä arvioimaan yhdessä ohjaavan henkilökunnan kanssa anamneesilla (potilaskertomus/haastattelu).

3. Päätös jatkotoimenpiteistä

Ilmeisessä HIV- tartunnassa (verenlähde on hiv-positiivinen) on hakeuduttava 2 tunnin sisällä tapahtuneesta suoraan Taysin päivystykseen. Ilmeisessä B- hepatiittitartunnassa (verenlähde on B-hepatiitin kantaja)otetaan hoidon aloittamiseksi (immunoglobuliini) myös yhteys Taysiin.

- Jos epäily infektiotaudin mahdollisuudesta opiskelijan tulee hakeutua oppilaitoksen vakuutuksen turvin yksityiselle lääkäriasemalle, jossa arvioidaan tarvittavat jatkotoimenpiteet.

Oppilaitoksen vakuutuksen käyttö
Veritapaturmissa toimitaan kuten muissakin harjoittelussa tapahtuvissa työtapaturmissa eli käytetään oppilaitoksen opiskelijoille ottamaa vakuutusturvaa. Tapaturmasta aiheutuneet sairaanhoitokulut korvataan normaalisti, kun on perusteltu epäily todellisesta infektiotartunnan mahdollisuudesta eli:

a) tartunnanlähde on tiedossa ja taudinkantajuus tai
b) tartunnanlähteen anamneesin perusteella tartunnan vaara on ilmeinen tai
c) työtiloissa olleessa materiaalissa on tartuntariski.

Vakuutustodistus tarvitaan oppilaitokselta, mutta sen voi toimittaa myös jälkikäteen.

Jos tapaturma tapahtuu työsuhteessa, opiskelija on työpaikan tapaturmavakuutuksen piirissä.

4. Veritapaturmailmoitus

Tehdään ilmoitus vakuutusta ja mahdollisia toimenpiteitä varten, tiedotetaan tapahtuma myös harjoittelupaikan esimiehelle.

Tarvittaessa opiskelija saa ohjausta ja neuvontaa veritapaturmatilanteissa opiskeluterveydenhuollosta, ensisijaisesti omalta terveydenhoitajalta.

Työtapaturmaisesti verelle altistuneella opiskelijalla on myös mahdollisuus saada B-hepatiittirokote opiskeluterveydenhuollosta.

Ennaltaehkäisy

Veritapaturmat ovat valitettavan yleisiä, mutta työperäiset verivirustartunnat ovat hyvin harvinaisia.

Muista turvalliset työskentelytavat:
- Suojakäsineet tehtäessä toimenpiteitä (esim. kanylointi)
- Terävät välineet (neulat, veitset yms.) suoraan särmäisjäteastiaan käytön jälkeen. Ei koskaan neulan "tupittamista" käytön jälkeen.