Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Verelle altistuneen tutkimukset ja toimenpiteet

Laboratoriokokeet

1) 0-verinäytteet heti tapaturman jälkeen ennen suojauksen aloittamista:

Hepatiitti B
S-Hbs-Ag (kantajuus),
S-HbcAb (vasta-aineet)
Perusrokotussarjan saaneista vain: S-HbsAb

Hepatiitti C
S-HCV-Ab

HIV
S-HIV-AgAb

2) Tarvittaessa uudet verinäytteet 3 ja 6 kk:n kulutta.

Toimenpiteet

1) Hepatiitti B-verelle altistuneelle

Tilanteissa, joissa neulan piston tai muun tapaturman seurauksena HbsAg- positiivista tai sellaiseksi vahvasti epäiltyä verta on joutunut ihoon tai sen alle tai roiskunut limakalvoille tai haavaiselle iholle:

A. Jos altistunut on HBV- negatiivinen ja rokottamaton, annetaan immunoglobuliinia (HepBQuin 100 IU/ml, 5ml i.m. pakaralihakseen) mahdollisimman nopeasti, suositeltu aika on 1-2 vrk, viimeistään viikon sisällä verialtistumisesta. Lisäksi annetaan HBV- rokote olkavarren lihakseen ja se uusitaan 1 ja 6 kuukauden kuluttua (rokotussarja).

B. Jos altistunut on rokotettu (annettu koko rokotussarja) tutkitaan rokotusvaste (HbsAb). Jos vaste on 10mU/ml tai enemmän, tehosterokotetta ei tarvita. Muussa tapauksessa annetaan sekä tehosterokote sekä immunoglobuliini.

C. Jos rokotussarja on kesken ja altistunut on ehtinyt saada yhden rokoteannoksen, annetaan immunoglobuliini ja tehosterokote heti. Kolmas rokoteannos annetaan kuukauden kuluttua ja lisäksi vuoden kuluttua tehosterokote.

D. Jos altistunut on ehtinyt saada kaksi rokoteannosta, annetaan kolmas rokote heti, mutta ei anneta immunoglobuliinia. Lisäksi tehosterokote yhden vuoden kuluttua.

2) Hepatiitti C-verelle altistuneelle

HVC- infektion (hepatiitti C) estoon ei toistaiseksi ole käytettävissä rokotetta, immunoglobuliinia tai lääkettä. Paikallishoito annetaan kuten edellä verialtistuksen yhteydessä on kerrottu.

3) HIV-verelle altistuneille

HIV- infektion estoon ei ole rokotetta tai immunoglobuliinia. Lääkehoidosta voi olla hyötyä tartuntariskin vähentämiseksi. Selvän HIV- altistumisen jälkeen tarvitaan infektiolääkärin konsultaatio asiasta, hakeudutaan ohjeiden mukaan TAYSin päivystyspoliklinikalle parin tunnin kuluessa lääkeprofylaksian aloittamiseksi. Estohoito aloitetaan joko infektiolääkärin tai TAYSin sisätautipäivystäjän harkinnan perusteella infektiolääkärin tarkempien ohjeiden mukaisesti.