Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Elintarvikealan opiskelijoille

Hotelli-, ravintola- ja matkailualan opiskelijoita koskettaa elintarvikelainsäädäntö ja sen mukaiset ohjeet. Opintojen alussa terveydenhoitajan tarkastuksessa käydään läpi käsihygienia-ohjaus sekä tarkastetaan salmonellanäytteiden tarve.

Salmonella

Salmonella on bakteeri, joka aiheuttaa suolistoinfektion. Oireena on kuume, päänsärky, huonovointisuus ja ripuli. Tartunta tapahtuu syömällä tai juomalla ja leviää ulosteiden mukana ja käsien välityksellä. Tarkalla käsihygienialla ja ruuan oikealla käsittelyllä estetään taudin leviäminen.

Opiskelun alussa näyte tulee toimittaa, jos opiskelijalla on ollut ripulia viimeisen kuukauden aikana. Tutkimus on maksuton opiskeluterveydenhuollon lähetteellä edellämainitussa tilanteessa. Opiskelija maksaa näytteen itse silloin, jos työharjoittelupaikka tai esim. kesätyöpaikka vaatii salmonellanäytteen tutkimista.

Antibioottikuurin aikana näytettä ei oteta, vaan vasta puolitoista viikkoa kuurin jälkeen. Näytevastaus tulee 1 - 2 viikon kuluessa. Keittiötyöharjoitteluun ei saa mennä matkan jälkeen, jos on ripulioireita. Silloin on odotettava vastausta.

Käsihygienia

  • Pese kädet huolellisesti ennen työhön ryhtymistä sekä tarvittaessa työn aikana ja työvaiheiden välillä.
  • Pese kädet aina WC:ssä käynnin yhteydessä, tupakoinnin jälkeen tai yskimisen, aivastamisen tai niistämisen jälkeen.
  • Käsissä olevat haavat tulee peittää huolellisesti erityisellä elintarviketyöhön valmistetulla, puhtaalla vesitiiviillä laastarilla ja kertakäyttökäsineellä.
  • Työaikana ei saa käyttää käsikoruja, sormuksia, kynsilakkaa tai lävistyksiä.
  • Huolehdi käsien ihon terveydestä, rikkoontunut tai haavainen iho kerää bakteereja. Hoidata iho-ongelmat mahdollisimman pian.
  • Keittiötyötä ei suositella jos olet kovin flunssainen, käy terveydenhoitajan vastaanotolla arvioimassa tilanteesi tarvittaessa.

Käsien pesu: Pesu aloitetaan kostuttamalla kädet vedellä. Pesuaineliuos levitetään kauttaaltaan käsiin ja hierotaan käsiä vastakkain, käsien ulkosyrjät, uurteet, sormien välit ja sormenpäät. Sen jälkeen pesuaine huuhdellaan pois runsaalla vedellä ja kädet kuivataan kertakäyttöpyyhkeellä, jolla suljetaan lopuksi vesihana.


Katso myös