Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Usein kysytyt kysymykset koronarokotuksesta

Eri rokotevalmisteet

Maksaako koronarokotus?
Rokote on maksuton.

Voinko ostaa haluamani rokotevalmisteen?
Kaikki koronavirusrokotteet ovat maksuttomia. Niiden jakelu tapahtuu sairaanhoitopiirien ja kuntien kautta eikä koronarokotteita ole myytävänä apteekeissa.

Voinko valita rokotteen? Millä rokotteella saan kolmannen rokotuksen?
Rokotteita annetaan THLn antamien suositusten ja rokotteiden saatavuuden mukaan.
Hatanpään koronarokotusyksikössä voit valita rokotteeksi Modernan Spikevax-rokotteen tai BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotteen.
Terveysasemilla aikuisia rokotetaan pääsääntöisesti Modernan Spikevax-rokotetteella. Comirnatyä saadaan terveysasemillekin nykyistä suurempia määriä helmikuun alkupuolella.
Alle 30-vuotiaille miehille annetaan aina BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Myös 5–11-vuotiaat saavat Comirnaty-rokotteen, josta lapsille käytetään pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

THL:n mukaan koronarokotussarjaa voidaan täydentää toisella koronarokotevalmisteella eli käyttää Comirnaty- ja Spikevax-rokotteita ristiin. Rokotussuojan on todettu tulevan rokotteiden ristiinkäytöllä vähintään yhtä hyväksi kuin vain yhdellä rokotevalmisteella.

Kuinka paljon koronarokotteesta on tullut vakavia haittavaikutuksia?
Hyvin vähän. Vakavia haittavaikutuksia ovat henkeä uhkaavat tai sairaalahoitoon johtavat oireet. Esimerkiksi kuume, kurkkukipu tai kova väsymys eivät ole vakavia haittavaikutuksia, vaan tyypillisiä rokotuksen jälkireaktioita.

Mistä saan tietoa rokotteiden turvallisuudesta?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuille on koottu tietoa rokotteista. Sivulta löytyy rokotteiden turvallisuuden lisäksi tietoa esimerkiksi riskiryhmistä ja rokotteiden kehittämisestä:

Mistä saa lisätietoja rokotteen sopivuudesta käyttämieni lääkkeiden kanssa?
Asiaa kannattaa selvittää hoitavan lääkärin kanssa.

Ajanvaraus rokotuksiin

Voiko rokotukseen varata etukäteen ajan?
Terveysasemilla, lasten alueellisislla rokotuspaikoilla (Pohjois-Hervannan, Takahuhdin ja Tesoman koululla) sekä Hatanpään koronarokotusyksikössä annetaan rokotuksia ajanvarauksella. Suosittelemme ajanvarausta verkossa. Lisätietoa ajanvarauksesta löydät:

Mistä koronarokotuksen saa ilman ajanvarausta?
Hatanpään koronarokotusyksiköstä kaikki yli 5-vuotiaat lapset ja aikuiset saavat rokotuksen ilman ajanvarausta ma - su klo 8 - 18. Kymmenellä terveysasemalla rokotetaan yli 18-vuotiaita ilman ajanvarausta ma - to klo 16 - 18. Hervannan terveysaseman rokotuspisteeltä yli 12-vuotiaat saavat rokotuksen ilman ajanvarausta ma - to klo 12 - 18. Sunnuntaina 30.1.2022 klo 11 - 17 rokotuksia annetaan 5 - 11 -vuotiaille lapsille ilman ajanvarausta myös Takahuhdin, Tesoman ja Pohjois-Hervannan kouluilla.
Lisätietoa paikoista, joissa annetaan rokotuksia ilman ajanvarausta löydät Koronarokotukset-sivulta kohdasta "Rokotukseen ilman ajanvarausta".

Tehosterokotukset

Kuka saa kolmannen rokotteen?
Kolmannen rokotteen saavat
- yli 60-vuotiaat, lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 tai 2 kuuluvat yli 18-vuotiaat, laitoksissa ja hoivakodeissa asuvat sekä sote-henkilöstö, kun toisesta rokotuksesta on kulunut kolme kuukautta.
- 18 - 59 -vuotiaat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut neljä kuukautta.
- aluevaalien vaalivirkailijat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
Ne 12 vuotta täyttäneet, jotka ovat taudin tai hoidon vuoksi Ulkoinen linkkivoimakkaasti immuunipuutteisia saavat kolmannen rokotteen jo kahden kuukauden kuluttua toisesta rokotuksesta.

Jos on sairastanut jo koronan, kannattaako koronarokote ottaa?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että 18 vuotta täyttäneille PCR-testillä vahvistetun koronataudin sairastaneille ja yhden rokoteannoksen saaneille tarjotaan tehosteena toista rokoteannosta.
- Toista annosta suositellaan 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun 3−4 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.
- Toista annosta voidaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun viisi kuukautta ensimmäisestä annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

Olen muuttanut Tampereelle. Sain kaksi ensimmäistä rokotetta toisella paikkakunnalla, saanko kolmannen rokotteen Tampereella?
Kyllä, rokottaminen etenee kuntakohtaisesti. Kunkin rokotetun rokotustiedot ovat nähtävissä OmaKannassa. Uudella kotipaikkakunnalla tiedetään, minkä rokotteen muuttaja on saanut OmaKannan tietojen perusteella. Jos olet muuttanut Tampereelle, voit varata ajan kolmanteen rokotukseen terveysasemalle tai Hatanpään koronarokotusyksikköön.

Miten toimitaan, jos on sairaana tai muuten estynyt, kun pitäisi ottaa tehoste?
Kannattaa perua aika ja pyytää uusi aika terveyspalvelujen neuvonnan kautta.

Opiskelijoiden rokotukset

Missä opiskelijat rokotetaan?
Tampereella kirjoilla olevat opiskelijat voivat varata ajan verkossa terveysasemalle tai Hatanpään koronarokotusyksikköön. Ne opiskelijat, joiden kotikunta ei ole Tampere, pystyvät varaamaan ajan soittamalla terveyspalvelujen neuvonnan rokotuslinjalle numeroon 03 5657 0023, joka päivä kello 7–22. Rokotuksen voi tulla ottamaan myös ilman ajanvarausta toimivilta rokotuspisteiltä.

Rokotukseen tulessasi varaudu todistamaan henkilöllisyytesi. Ota mukaan myös opiskelijakortti.

Rokotusajan muuttaminen

Olen varannut ajan rokotukseen, mutta haluaisin muuttaa sen. Miten tämä onnistuu?
Voit peruuttaa ajan sähköisesti ja varata uuden ajan.

En päässyt rokotukseen annettuna aikana. Voinko varata uuden ajan ja miten se tapahtuu?
Voit varata uuden ajan rokotukseen verkossa terveysasemalle tai soittaa terveyspalvelujen neuvontaan, puhelin 03 5657 0023, joka päivä klo 7 - 22.

Vaihto-opiskelijoiden ja muiden ulkomaille lähtevien rokotukset

Jos lähtee pitemmälle työkomennukselle ulkomaille, niin voiko saada rokotteet nopeutetulla aikataululla?
Voi saada. Toisen rokotuksen saa normaalisti aikaisintaan kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Tästä poiketen toinen rokotus voidaan antaa alle kuuden viikon rokotevälillä, jos olet lähdössä ulkomaille töihin tai rauhanturvaamistehtäviin pitkäaikaisesti (yli kolmeksi kuukaudeksi). Myös mukaan lähtevät yli 5-vuotiaat perheenjäsenet voivat saada rokotuksen. Alle viiden viikon rokoteväliä ei kuitenkaan suositella. Rokotettavan tulee ottaa mukaan todiste siitä, että hänellä on oikeat perusteet saada rokotteet nopeutetulla aikataululla.

Lähden opiskelemaan ulkomaille. Mitä teen toisen rokotteen kanssa?
Ulkomaille vaihtoon tai opiskelemaan lähtevät opiskelijat voivat saada toisen rokotuksen alle kuuden viikon rokotevälillä, jos he eivät muuten ehdi saamaan kahta rokotusta ennen vaihdon alkua. Alle viiden viikon rokoteväliä ei kuitenkaan suositella. Rokotuksen yhteydessä on todistettava olevansa lähdössä vaihtoon.

Onko Suomen kansalaisen mahdollista saada rokote ainoastaan kotimaassaan?
Ulkosuomalaisilla on mahdollisuus saada rokote oleskelumaassaan.

Olen lähdössä vaihto-opiskelemaan toiseen EU-maahan, enkä ole Suomessa toisen rokotteen aikana. Voiko toisen rokotteen ottaa myöhemmin kuin 12 viikon päästä? Vai onko parempi jättää jo ensimmäinen rokote ottamatta ja ottaa molemmat rokotteet, kun palaa Suomeen?
Ensimmäisen ja toisen rokotteen annosväli on määritelty eikä THL:n ohjeistuksen mukaan toisen rokotteen rokotusaikaa voi siirtää kuin muutamalla päivällä. Lähtijän tulee myös varmistaa, edellyttääkö kohdemaa, että tulija on ottanut molemmat rokotteet. Kannattaa varautua ottamaan rokote ennen lähtöä, koska saapuminen kohdemaahan ei välttämättä ole mahdollista ilman rokotusta.

Ulkomaille lähteviltä edellytetään rokotustodistusta. Mistä sellaisen saa, maksaako se? Saako sen jo ensimmäisen rokotteen jälkeen?
EU:n koronarokotustodistuksen löydät Ulkoinen linkkiOmakannasta . Todistuksen koronarokotuksesta voi saada ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Kaksi muuta EU:n koronatodistuksista eli testitulostodistus ja todistus sairastetusta koronavirustaudista tulivat Omakantaan 14.7.2021 alkaen. Todistukset ovat maksuttomia.

Rokotus muualla kuin kotikunnassa

Voiko ulkopaikkakuntalainen saada rokotuksen Tampereella?
Kyllä voi. Myös ulkopaikkakuntalaiset voivat ottaa koronarokotuksen Tampereella, jos rokotuksen saaminen kotipaikkakunnalla on haasteellista.
Huom! Ulkopaikkakuntalaiset lapset (5 - 11 -vuotiaat) saavat koronarokotuksen omasta kunnasta.

Raskaana olevien rokotukset

Voiko raskaana ollessaan ottaa rokotuksen? Voiko siitä olla haittaa sikiölle?
THL suosittelee koronarokotetta kaikille raskaana oleville.
Hedelmällisyyshoitoja ei tarvitse siirtää koronarokotusten vuoksi.

Kannattaako imettävän äidin ottaa rokote, onko siitä haittaa lapselle?
Kyllä kannattaa ottaa, ei ole haittaa vauvalle.