Maahanmuuttajien palvelut
Monikielinen neuvonta Mainiosta saat apua 16 kielellä mm. asumiseen, työhön, koulutukseen ja oleskelulupiin liittyvissä kysymyksissä.
Kototorilla saat ohjausta ja neuvontaa kuudella eri kielillä. Kototori löytyy Hervannasta. Siellä työskentelevät monikieliset ohjaajat yhdessä Tampereen kaupungin sosiaalialan ammattilaisten ja vapaaehtoisten kanssa.
Voit käyttää Tampereen kaupungin järjestämiä sosiaali- ja terveyspalveluja, jos olet saanut oleskeluluvan tai kotikuntasi on Tampere. Kotikunta rekisteröidään Ulkoinen linkkimaistraatissa , josta voit saada suomalaisen henkilötunnuksen.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen sivuilta löydät tietoa, kuinka toimia, jos esim. sairastut ja tarvitset lääkäriä, odotat lasta tai tarvitset ohjausta työllisyyspalveluihin.
Jos olet pakolainen tai muuten erityistä tukea tarvitseva maahanmuuttaja, ota yhtyettä maahanmuuttajien alkuvaiheen palveluihin: Saat tukea kotoutuaksesi Tampereelle ja selviytyäksesi itsenäisesti arkielämän asioissa. Ensivaiheen terveydenhoitajan vastaanotto toimii Hervannassa, missä uudet tulokkaat pääsevät terveystarkastukseen.
Maahanmuuttajien alkuvaiheen palvelut
Tampereen kaupunkin tarjoaa hätämajoitusta laittomasti maassa oleskeleville paperittomille eli entisille turvapaikanhakijoille. Palveluun hakeudutaan sosiaalipäivystyksen kautta. Lisätietoja: puhelin 0500 625 990.
Tampereella asuu yli 10 600 ulkomaan kansalaista noin 125 valtiosta.
Heidän
lisäkseen tamperelaisia, äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai
saamea puhuvia, ovat Suomen kansalaisuuden jo saaneet henkilöt, jota ei
eritellä tilastona.
Tampereella puhutaan noin 130 eri kieltä. Suurimpia
kieliryhmiä ovat suomen ja ruotsin jälkeen mm. venäjä, arabia, englanti,
viro, kiina, persia, kurdi, vietnam, turkki, saksa ja albania.

Maahanmuuttajat tulevat Tampereelle eri syistä. He ovat: pakolaisia, paluumuuttajia ja perhesiteen perusteella oleskeluluvan saaneita henkilöitä. Tampereen kaupunki ottaa vastaan viranomaisjärjestelmän kautta noin 150 henkilöä vuodessa. Tampereelle muuttaa itsenäisesti vuodessa noin 200 henkilöä töihin, opiskelemaan ja avioliiton solmisen kautta.
Ulkoinen linkkiInfoFinland.fi
Valtakunnallinen verkkosivusto maahanmuuttajille
https://infofinland.fi
Ulkoinen linkkiFinnishcourses.fi
Suomen kielen kurssien hakupalvelu
www.finnishcourses.fi/fi
Ulkoinen linkkiPerustietoa Suomesta -oppaat
Tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta 12 kielellä
www.lifeinfinland.fi