Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Ensisijaiset tuki- ja hoitopaikat

Kun huomaat, että tarvitset apua tai että läheisesi tarvitsee apua, on usein luontevinta hakea ensin apua terveydenhuollon peruspalveluista: omalta terveysasemalta, neuvolasta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta tai työterveyshuollosta. Alkuselvittelyä ja apua voi antaa esim. lääkäri, terveydenhoitaja tai psykologi. Elämänkriiseissä saat tukea myös sosiaalityön palveluista.

Alle on koottu lista niistä tahoista, joiden puoleen voit kääntyä, kun koet tarvitsevasi tukea ja apua mielenterveyteen ja päihteiden käyttöön liittyvissä asioissa. Palveluihin ei tarvita lääkärin lähetettä (lukuun ottamatta terveysasemien psykologien palveluja).

Lapset ja lapsiperheet

Nuoret

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto tukee nuoren terveyttä ja hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Terveystarkastusten ohella terveydenhoitajaan voit ottaa yhteyttä myös ilman ajanvarausta ja puhua mieltä askarruttavista asioista, esim. jännittämisestä, väsymyksestä, alakulosta tai opiskelupaineista. Terveydenhoitaja ohjaa tarvittaessa jatkotutkimuksiin tai -hoitoon.

Aikuiset

Ikäihmiset

Ikäihmiset voivat jutella alakuloisuudesta ja muista mieltä painavista asioista oman terveysaseman terveydenhoitajan tai kotihoidon työntekijän kanssa. Mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä voi kääntyä myös hoitavan lääkärin puoleen, joka tarvittaessa ohjaa jatkohoitoon.