Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Tehostettu palveluasuminen

Vierailut

Tehostetussa palveluasumisessa voi jälleen vierailla koronasuojaustoimia noudattaen. Poikkeuksena ovat karanteenissa tai eristyksessä olevat potilaat, joiden luokse vierailut eivät ole sallittuja. Kaupunki on päivittänyt vierailuohjeet THL:n ja PSHP:n uusien ohjeiden mukaiseksi.

Ohjeet vierailijoille:

- Tule vierailulle terveenä ja oireettomana.
- Huolehdi käsihygieniasta. Käytä käsihuuhdetta vähintään tullessasi ja lähtiessäsi.
- Käytä sairaalassa kirurgista suu-nenäsuojusta.
- Pidä yli kahden metrin turvaväli muihin potilaisiin ja henkilökuntaan. Tämä tulee huomioida potilashuoneessa yhtä aikaa vierailevien määrässä.
- Tarvittaessa henkilökuntamme opastaa käsihygienian toteuttamisessa, suojainten käytössä ja turvavälien toteutumisen ohjaamisessa.
- Vältä turhaa liikkumista osaston yhteisissä tiloissa. Tarvittaessa voit pyytää apua henkilökunnalta esimerkiksi soittamalla potilaskutsukelloa.
- Tapaamiset ulkona ovat myös mahdollisia huomioiden potilaan vointi ja hygieniaohjeiden toteuttaminen.
- Jos osastolla on meneillään tartuntataudin aiheuttama epidemia tai tartuntojen selvitys, vierailu on mahdollista vain poikkeustapauksissa ja erikseen sopien.

Tehostetulla palveluasumisella tarkoitetaan

 • tehostettua palveluasumista palvelutalossa
 • tehostettua palveluasumista ryhmäkodissa ja
 • lyhytaikaista tehostettua palveluasumista.
Valokuva: Päiväkahvilla parvekkeella.

Tehostetussa palveluasumisessa sinulla on omassa käytössäsi riittävän yksityisyyden varmistava, esteetön huone ja wc-pesutila tai asunto. Voit osallistua yhteisön elämään: tarjolla on mahdollisuus ulkoiluun, harrastamiseen ja yhteisölliseen toimintaan.

Ryhmäkodin asukkaana voit liikkua yhteisissä, turvallisissa tiloissa sekä osallistua kodin askareisiin ja päivittäisiin toimintoihin. Saat yksilöllisen palvelu- ja hoitosuunnitelmasi mukaisen riittävän ja ympärivuorokautisen hoivan ja hoidon, ohjauksen ja tuen sekä palvelut ammattitaitoiselta henkilöstöltä. Voit asua omassa kodissasi kuolemaan asti, ellei sinulle tule tarvetta siirtyä sairaalahoitoon.

Tehostettu palveluasuminen kattaa seuraavat palvelut:

 • ympärivuorokautinen perusturva: henkilökohtaisten tarpeiden mukainen hoito ja hoiva, apu, ohjaus ja tuki palvelukodin henkilöstöltä
 • ammattitaitoisen henkilöstön tuki ja ohjaus jokapäiväisessä elämässä, osallistumisen mahdollisuus toimintakyvyn mukaan arjen elämään ja askareisiin sekä harrastuksiin ja ulkoiluun
 • omahoitajan palvelut ja tuki, yhteistyö omaisten, läheisten ja viranomaisten kanssa, omaisten ohjaus ja neuvonta tarvittaessa esim. hoitotuen hakemiseen
 • tarvittavat sairaanhoitopalvelut yksilöllisen palvelu- ja hoitosuunnitelman mukaan: Asumispalvelujen lääkäripalvelut
 • tarvittava peseytymisapu viikoittain saunassa tai suihkussa
 • henkilökohtaisesta päivittäishygieniasta ja puhtaudesta huolehtiminen, wc-käyntien opastaminen tarpeen mukaan ympäri vuorokauden
 • aterioiden monipuolisuudesta huolehtiminen ja syömisessä avustaminen tarpeen mukaan päivittäin (aamiainen, lounas, päiväkahvi, päivällinen ja iltapala sisältyvät tuotteeseen)
 • vaate- ja liinavaatehuollosta huolehtiminen, pyykki pestään tarvittaessa päivittäin, erikoispyykkien (esim. kemiallinen pesu) pesettämisestä vastaa palveluntuottaja
 • asumisympäristön siivouksesta huolehtiminen päivittäin, viikkosiivous ja vuosittainen suursiivous.

Lyhytaikaisen tehostetun palveluasumisen hinta sisältää yllä mainittujen lisäksi vuokran ja liinavaatteet ja siivoustarvikkeet. Maksimihoitoaika lyhytaikaisessa tehostetussa palveluasumisessa on pääsääntöisesti kaksi viikkoa (14 vrk).

Palveluntarjoajat

Asiakasmaksut

Palveluasumisen maksuihin sovelletaan samoja perusteita kuin kotihoidon maksuissa.
Tehostetussa palveluasumisessa asiakkaalta peritään aterioista 390 euroa kuukaudessa.

Esko asuu tehostetun palveluasumisen ryhmäkodissa.

Katso myös