Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


STARDUST

ESITTELY

Projektissa kehitetään vähäpäästöisiä ja energiatehokkaita ICT-ratkaisuja mm. sähköisen liikenteen, älykkään ulkovalaistuksen, kiinteistöjen lämmön kysyntäjouston sekä uusien asuinalueiden energiantuotannon teemoista.

Tampereella projektia toteuttavat Tampereen kaupunki, VTT, Tampereen Sähkölaitos, Skanska, Enermix ja Aurinkotekno. Oma toteutus on käynnissä myös Espanjassa Pamplonassa ja Italiassa Trentossa. Oppeja jaetaan seuraajakaupunkeihin Kreikassa, Pohjois-Irlannissa ja Romaniassa. Projekti kestää syksyyn 2022 saakka.

PILOTIT

Sähköinen liikenne

Linjan 2 sähköbusseihin sekä samalla linjalla ajavaan hybridibussiin on asennettu mittalaitteet, joiden avulla seuraamme sähkönkulutusta ja liikennöintiä vuoden 2021 loppuun saakka. Tietoa on hyödynnetty esimerkiksi reittisuunnittelussa ja joukkoliikenteen sähköistämisessä.

Älykäs valaistus ja IoT-alusta

Testaamme uusia tapoja ohjata ulkovalaistusta: Pilotissa hyödynsimme 3D-mallinnusta ja ihmisten liikkumisdataa, jotta valoa saataisiin sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan. Rakennamme IoT-alustaa, jonne projektin ja kaupungin dataa kerätään ja jossa sitä analysoidaan.

Älykäs kaukolämpö

Pilottikohteina toimiviin rakennuksiin on asennettu älykkäät termostaatit, joiden avulla on testattu ja kehitetty kaukolämmön kysynnänjoustopalvelua. Palvelu edistää energiatehokasta kaukolämmön käyttöä ja tarjoaa asukkaille keinon hallita kaukolämmön kulutusta sekä kustannuksia. Toteutuksesta vastaavat Tampereen Sähkölaitos ja Enermix.

Vihreän aallon optimointi

Kaupunki ja VTT testaavat, miten kuljettaja välttäisi turhat pysähtelyt liikennevaloissa. Hatanpään valtatielle on asennettu näytöt, jotka ohjeistavat kuljettajalle sopivan ajonopeuden.

Muut pilotit

VTT, Skanska ja Aurinkotekno toteuttavat projektissa lisäksi omia pilottejaan, jotka liittyvät mm. rakennusten kestävään energiantuotantoon. VTT kehittää ennustemallia Hatanpään valtatie 30 -kiinteistöstä. Tulosten avulla optimoidaan rakennuksen käyttöä ja taloautomaatiota.

Skanska rakensi Härmälänrantaan uudiskohteen, jossa energiaa säästyy asumismukavuudesta tinkimättä. As Oy Tampereen Härmälänrannan Sampossa tutkitaan tekniikoita, joilla saadaan vähennettyä asumisen hiilidioksidipäästöjä. Sampon katolle on asennettu aurinkopaneeleja, joista kerättyä energiaa hyödynnetään esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmässä, hisseissä sekä rakennuksen valaistuksessa. Ilmanvaihtojärjestelmä sisältää tuloilman viilennyksen ja koneessa on lämmön talteenotto.

Koivistonkylään rakennettavassa Ilokkaanpuistossa Aurinkotekno vastaa konseptista, jota on ollut kehittämässä myös Tampereen Sähkölaitos. Konsepti liittyy Ilokkaanpuistoon rakentuvan asuinalueen ja noin 20 kilometrin päähän rakennettavan aurinkovoimalaitoksen muodostamaan energiayhteisöön.

VIDEO

LISÄTIETOJA

EU-lippu ja Stardust-logo.

STARDUST-projekti on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta (grant agreement N° 774094).

OTA YHTEYTTÄ

Projektipäällikkö
Maarit Vehviläinen
puhelin 050 336 7696
sähköposti [email protected]

Projektisuunnittelija
Janne Laurila
puhelin 040 158 8445
sähköposti [email protected]

Projektikoordinaattori
Anna Vilhula
puhelin 040 352 3423
sähköposti [email protected]