Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Digitaaliset oppimisympäristöt

VARHAISKASVATUS JA PERUSOPETUS

Digikokeiluja varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa

Tampereella koululaisten, vanhempien ja koulujen henkilökunnan elämää pyritään helpottamaan muun muassa digitaalisten ratkaisujen ja robotiikan avulla avulla.

Robotteja kokeillaan alkuopetuksessa

Esiopetuksessa ja 1.-2. luokilla kokeillaan puhuvia robotteja matematiikan sekä englannin, saksan ja ranskan kielten harjoittelussa. Matematiikkarobotit on sijoitettu Sorilan koulutaloon, Vehmaisten esiopetukseen ja Pohjois-Hervannan kouluun. Elias-robotti opettaa kieliä Tammelan koulussa. Robottikokeilua laajennetaan vuoden 2019 aikana.

Ulkoinen linkkiYLE: Robotti opettaa lapsille englantia kärsivällisesti ja väsymättä: "Ei se aina tottele, mutta eihän opettajakaan tottele aina"

Esiopetuksessa hyödynnetään lisättyä todellisuutta (AR)

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa kokeillaan sovellusta, jonka avulla lapset voivat tutustua lisättyyn todellisuuteen (AR, augmented reality). Lapset käyttävät sovellusta taulutietokoneilla, joiden kameran läpi he tarkastelevat ympäristöään. Sovelluksen avulla lapset voivat lisätä näkymään erilaisia kuvioita ja hahmoja.

Ulkoinen linkkiYLE: Jo 6-vuotiaat osaavat laittaa kolmiulotteisen ketun juoksemaan metsässä sovelluksen avulla - näin suomalaislapsia opetetaan päiväkodissa

Videolla Kalkunvuoren koulun ja päiväkodin lastentarhanopettajat kertovat, kuinka lisätyn todellisuuden sovellusta on hyödynnetty esiopetuksessa.

Ulkoinen linkkiVideo: Esiopetuksessa ja päiväkodeissa Tampereella kokeillaan lisätyn todellisuuden sovellusta

Päiväkodeissa on lisäksi tehty useita muita pedagogisia kokeiluja, joissa on hyödynnetty tieto- ja viestintätekniikkaa. Varhaiskasvattajien kokemuksia digikokeiluista voi lukea Digimatkalla Mansessa -blogista.

Ulkoinen linkkiDigimatkalla Mansessa -blogi

Sujuvampaa viestintää

Puhelintulkkausta käytetään äkillisiin tulkkaustarpeisiin

Tampereen kaupunki kokeilee videovälitteistä puhelintulkkauspalvelua henkilöstön ja huoltajien väliseen yhteistyöhön eri päiväkodeissa Hervannan alueella. Henkilökunta ottaa sovelluksella yhteyttä tulkkiin, joka tulkkaa keskustelun välittömästi. Syksyllä 2018 alkanutta kokeilua laajennetaan vuoden 2019 aikana useampaan varhaiskasvatuksen yksikköön sekä kouluihin.

Päiväkodeissa ja terveysasemilla kokeillaan videovälitteistä puhelintulkkausta Tiedote 8.8.2018

Varhaiskasvatuskeskusteluihin voi osallistua etänä

Muutamissa varhaiskasvatuksen yksiköissä on kokeiltu syksystä 2017 alkaen varhaiskasvatussuunnitelmien käymistä Skypen avulla. Tavoitteena on tulevaisuudessa laajentaa kokeilua useampiin yksiköihin tarpeen mukaan.

Ulkoinen linkkiYLE: Skype-kokeilu päiväkodeissa Uutinen 14.9.2017

Toimintaprosessien uudistaminen ja digitalisointi

Uuden toiminnanohjausjärjestelmän kilpailuttaminen

Smart Tampere Digiohjelman vuosien 2019 ̶2020 tavoitteena on uudistaa ja digitalisoida kasvatus- ja opetuspalvelujen asiakas- ja toiminnanohjauksen prosessit. Prosessien uudistaminen ja digitalisointi vaatii uuden yhteisen toiminnanohjausjärjestelmän kilpailuttamista ja hankintaa.

Tavoitteena on tarjota huoltajille sujuvat palvelut ja yksi järjestelmä, joka helpottaa asiointia lapsen/oppilaan asioissa eri kasvattajien kanssa niin päiväkodissa kuin koulussa. Henkilökunnan näkökulmasta uudet toimintatavat ja käyttäjälähtöinen palvelu edistävät työhyvinvointia sekä tukevat toiminnan, talouden ja resurssien ohjaamista.

Kilpailuttaminen käynnistyy vuoden 2019 aikana.

TOINEN ASTE

Joustavampia opiskelutapoja toiselle asteelle

Ammattiopistossa ja lukiossa kehitetään digitaalisia oppimisympäristöjä ja muita opiskelua ja opettamista helpottavia ratkaisuja. Mikäli ammatillinen koulutus siirtyy laajemmin työpaikoille, on digitaalisille oppimisympäristöille tulevaisuudessa entistä enemmän tarvetta. Oppimisympäristöjen ja työkalujen täytyy myös olla sellaisia, että niitä pääsee opiskelijoiden ja opettajien lisäksi käyttämään helposti myös työpaikan henkilökunta.

Projektissa on esimerkiksi kehitetty uusi verkkokursseja Tampereen ammattiopisto Treduun sekä avattu vinkki- ja tukisivusto digitaalisten oppimisympäristöjen kehittäjille ja käyttäjille. Osoitteessa osaava.tredu.fi opastetaan muun muassa Moodle-verkko-oppimisalustan sekä ryhmätyöskentelyyn tarkoitetun Teams-ohjelmiston käyttöön sekä videotuotantoon.

Opettajille avattiin vinkki- ja tukisivusto Tiedote 14.8.2016

OTA YHTEYTTÄ

Varhaiskasvatus ja perusopetus
Projektipäällikkö
Heli Ketola
puhelin 040 749 2072
sähköposti [email protected]

Toinen aste
Projektipäällikkö, vastuualue toinen aste
Ville Palkinen
puhelin 040 1975 821
sähköposti [email protected]