Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Retkeilymajat ja ulkoilualueet

Tampereen kaupunki omistaa ulkoilu-, virkistys- ja lomakäyttöön tarkoitettuja maa-alueita ja kiinteistöjä, jotka ovat kaupunkilaisten vuokrattavissa eripituisiksi ajanjaksoiksi. Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueella on rakennettu retkeilyreitistö, 6 tulipaikkaa ja neljä laavua. Kintulammin alueella on myös kaksi retkeilijöille tarkoitettua vuokramajaa, joita voi vuokrata Ulkoinen linkkihttps://vuokraus.kintulammi.fi sivuston kautta. Kintulammin alue sijaitsee 30 - 40 minuutin ajomatkan päässä Teiskossa.

Vuoden 2021 ulkoilualueille eri puolille Tamperetta on rakennettu reittejä, taukopaikkoja ja melontalaitureita.

Ekokumppaneiden verkkosivulta löydät ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset rakennus-, hoito- ja huoltotöistä Tampereen retkeily- ja luontokohteissa.

Tampereen kaupungilla on myös ulkoilumajoja ja ne sijaitsevat Kaupissa, Niihamassa, Lamminpäässä sekä Suolijärvellä Hervannassa. Majat ovat ulkoilijoiden vapaassa käytössä ja tarjoavat käyttäjille pukusuoja-, wc- ja suihkutiloja.

Hervantajärven retkeilyalue

Viitastenperän laavu Hervantajärven rannalla.
Viitastenperän laavu (kuva Petri Mäkelä)

Hervantajärven retkeilyalueella on noin 10 km opastettua retkeilyreitistöä, joka koostuu useista vaihtoehtoisista rengasreiteistä. Hervantajärven retkeilyalueella parannettiin polkuja pitkoksin, uusittiin alueen reitit ja niiden opastus. Suuntaviitat ovat heijastavaa materiaalia.

Retkeilyalueen taukopaikat sijaitsevat Makkarajärvellä ja Viitastenperällä. Molemmista löytyvät nuotiopaikka, puuliiteri ja kuivakäymälä. Viitastenperällä on tarjolla myös laavu.

Viitastenperän laavu on upea kohde Hervantajärven rannalla. Laavu on suunniteltu yksilöllisesti paikalleen ja mukailee maaston kumpuja. Laavun on suunnitellut arkkitehti Malin Moisio.

Nuotiopaikoilla on jonkin verran polttopuuta, mutta varsinainen puuhuolto käynnistyy alkuvuodesta 2022. Kaikenlainen puun kerääminen maastosta Hervantajärven retkeilyalueella, Makkarajärvi-Viitastenperän luonnonsuojelualueella ja muistakaan kaupungin metsistä on ehdottomasti kiellettyä. Alueella saa pitää avotulta vain karttaan merkityillä laavu- ja tulipaikoilla Viitasperällä ja Makkarajärvellä.

Alueen retkeilyreitistön, sekä rakenteiden suunnittelussa ja toteutuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota luonnonmukaiseen ja ekologiseen toteutukseen. Suurin osa Hervantajärven retkeilyalueesta kuuluu Makkarajärvi-Viitastenperän luonnonsuojelualueeseen. Tutustu rauhoitusmääräyksiin luonnonsuojelualueen verkkosivuilla.

Hervannan Särkijärven nuotiopaikka

Hervantaan Särkijärven rannalle on rakennettu nuotiopaikka, Suoliojan suulle. Särkijärven nuotiopaikalla ei ole vielä toistaiseksi liiteriä eikä puuhuoltoa. Nuotiopaikalle tulee ottaa omat polttopuut mukaan.

Tohlopin esteetön polku

Tohlopin esteetön polku on osa Tohlopin luontopolkureitistöä. Esteetön osuus sijoittuu Pyydyspohjankadun ja Tohlopinkadun parkkipaikkojen väliselle osuudelle. Reitin mitta on noin 1 km ja reitin varrella on noin 300 metriä pitkä suoluontopolku sekä katselulaituri. Reitin opasteita parannetaan vielä opastetauluin. Reitin varrelle tehdään myös penkkejä.

Tohlopin katselulaituri.
Tohlopin katselulaituri (kuva Petri Mäkelä)
Tohlopin esteetön reitti yleissuunnitelmakartalla.
Tohlopin esteetön reitti yleissuunnitelmakartalla. Kuva avautuu isommaksi klikkaamalla.

Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue

Kintulammi sijaitsee Teiskossa 650 hehtaarin metsäalueella, jossa sijaitsee myös Tampereen laajin luonnosuojelualue. Tampereelta matkaa Kintulammin metsäiselle retkeilyalueelle on 21 km. Kintulammille on toteutettu noin 20 km polustoa, josta pitkospuuosuuksia kertyy yhteensä kilometrin verran.

Alueelle on myös rakennettu neljä erilaista laavu- ja tulipaikkaa puuliitereineen ja kuivakäymälöineen sekä lisäksi kaksi tulipaikkaa Kaulamoisen rannoille. Pysäköintialueilta löytyvät alueen opastaulustot aluekarttoineen sekä kuivakäymälät. Reitit on opastettu suuntaviitoin, joiden avustamana retkeily on nautinnollista ja turvallista.

Vuokrattavat tilat Kintulammilla

Kintulammin maja

Kintulammin rannalla sijaitsevaan vanhaan tukkikämppään on mahdollista varata majoitusta. Yöpymistilat ovat 20 hengelle. Kintulammin majan tontilla sijaitsee myös puulämmitteinen sauna, josta on mukava pulahtaa vilpoisaan veteen uimaan.

Kintulammin maja
33680 Tampere

Ajo-ohje: Viitapohjan tienhaarasta 1,6 km Pulesjärventietä, jonka jälkeen vasemmalle Kintulammentietä n. 4 km. Paikoitusalueelta kävelypolkua n. 600 metriä.

Majoitus: Päärakennuksessa on 20 hengelle vuoteet kerrossängyissä, joissa patja, peite ja tyyny. Ei liinavaatteita.
Varustus: Tuvassa on pirttikalusto, leivinuuni ja avotakka. Sähkölämmitys. Keittiössä puuliesi, sähköliesi, mikroaaltouuni, jääkaappi, kahvinkeitin sekä muutamia kattiloita. Ei ruokailuvälineitä.
Vesi: Juomakelpoinen pumpattava kaivovesi
Sauna: Itselämmitettävä puulämmitteinen sauna. Vesi järvestä.
Muut tilat: Kuivakäymälä, tulipaikka pihassa, halkokatos
Erikoistietoja: Alueella soutuvene tilan varaajien käyttöön. Retkeilyalue: Alueella on Ulkoinen linkkiKintulammin luonnonsuojelu- ja retkeilyalue , josta saattaa koitua ajoittain häiriötä retkeilymajan läheisyydessä.


Kortejärven tila

Kintulammin alueen keskellä sijaitsee vanha Kortejärven tila. Tila siirtyi kaupungin omistukseen 1990-luvulla. Tilan rakennukset entisöitiin kunnioittaen vanhan ajan henkeä ja ihastuttava pihamiljöö puulämmitteisine saunoineen on vuokrattavissa.

Kortejärven tila
33680 Tampere

Ajo-ohje: Viitapohjan tiehaarasta Pulesjärven tietä, Pulesjärven retkeilyalueen ohi noin 3 km, jonka jälkeen vasemmalle kohti Kortejärveä noin 3 km. Majoittujille on pysäköintialue tilan pihapiirissä. Pysäköintialue on myös Kintulammin retkeilyalueen käytössä.

Majoitus: Päärakennuksessa on 10 hengelle vuoteet, joissa patja, peite ja tyyny.
Varustus: Tuvassa on pirttikalusto ja takkauuni. Keittiössä liesi, mikroaaltouuni sekä muutamia kattiloita. Ei ruokailuvälineitä.
Vesi: Juomakelpoinen kaivovesi
Sauna: Itselämmitettävä puulämmitteinen sauna.
Muut tilat: Wc, grillikatos
Erikoistietoja: Alueella soutuvene tilan varaajien käyttöön.
Huom! Muistathan kunnioittaa alueen ja asiakkaidemme yksityisyyttä silloin, kun tila on varauskäytössä.
Retkeilyalue: Alueella toimii Ulkoinen linkkiKintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue , josta saattaa koitua ajoittain liikennettä retkeilymajan läheisyydessä.


Näsi- ja Pyhäjärven rantojen taukopaikat ja melontalaiturit

Näsi- ja Pyhäjärven rannoille on rakennettu yhteensä 15 rantautumispaikkaa kanooneille ja kajakeille. Näsijärvellä on neljän rantautumispaikan vieressä nuotiopaikka ja liiteri. Kolme löytyy Kauppi-Niihaman alueelta ja yksi Olkahisten Hangaslahdesta.

Pyhäjärvellä on Lehtisaaressa ja Saunasaaressa melontalaiturit selä nuotiopaikat liitereineen.

Nuotiopaikoilla on jonkin verran polttopuita, mutta varsinainen puuhuolto käynnistyy täysimittaisesti vasta alkuvuodesta 2022. Polttopuun ja esimerkiksi tuohien ottaminen maastosta on ehdottomasti kiellettyä.

Katso taukopaikkojen ja melonlaitureiden sijainti kartasta:

Kiimajoen melontareitti ja taukopaikat

Velaattajärven koillisrannalle Kiimajoen melontareitin varrelle on rakennettu uusi upea laavu liitereineen. Velaatan laavu on Kintulammilta tutun arkkitehti Manu Humpin suunnittelema. Velaatan laavu on melontareitin reitin ainoa laavu,

Kiimajoen reitin varrelta löytyy myös muita uusittuja tulipaikkoja esimerkiksi Mustametsästä ja Nallinrannasta, Ukaanpohjan länsirannalta.

Retkeilyn kehitysohjelma 2021-2025

Ohjelman tavoitteena on Tampereen seudun retkeilyn ja luontoliikkumisen mahdollisuuksien ja palveluiden kehittäminen yhteistyössä asukkaiden, sidosryhmien, kaupungin eri yksiköiden ja muiden kuntien kanssa. Pyrkimyksenä on myös, että asukkaat käyttävät retkeilypalveluita runsaasti ja matkailijat löytävät Tampereen uudenlaisena, helposti saavutettavana luontovirkistyskohteena. Asunto- ja kiiinteistölautakunta hyväksyi ohjelman 16.12.2020.

Kehitysohjelman aikana tuotetaan:

  • uusia reittejä maalle ja vesille
  • reittiopasteita
  • opastetauluja ja karttoja
  • sähköisiä opastuspalveluita
  • laavuja
  • tulipaikkoja
  • liitereitä
  • kuivakäymälöitä
  • alueiden ja tilojen huoltoa, hoitoa ja ylläpitoa

Retkeilypalveluita tuotetaan monipuolisesti joka puolella Tamperetta. Uutena asiana melontapalveluiden määrä moninkertaistetaan ohjelman aikana. Melontareittejä ja taukorakenteita lisätään ja järvien käyttöä koskevaa viestintää kehitetään.

Retkeilypalvelun järjestämisvastuu on ollut kiinteistötoimella vuoden 2021 alusta alkaen.