Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Pirkanmaan kirjoituskilpailu

Osallistuminen

Kirjoituskilpailuun voivat osallistua Pirkanmaan alueella asuvat, työskentelevät tai opiskelevat kirjoittajat, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta tai omakustannetta. Pirkanmaan kirjoituskilpailun tarkoituksena on tukea uusia lahjakkaita kirjoittajia ja tarjota heille mahdollisuus saada tekstejään julkisuuteen.

Kilpailussa on kaksi sarjaa, proosa ja lyriikka. Kirjoittaja voi osallistua molempiin sarjoihin samanaikaisesti.

Vuoden 2019 parhaat palkittu

Vuoden 2019 Pirkanmaan kirjoituskilpailun voittajat palkittiin keskiviikkona 15. toukokuuta pääkirjasto Metsossa. Tampereen kaupunginkirjaston jo 68. kerran järjestämässä kilpailussa oli kaksi sarjaa, proosa ja lyriikka. Majaoja-säätiöltä saadun lahjoituksen ansiosta kilpailussa jaettiin tänä vuonna totuttua suuremmat rahapalkinnot: molempien sarjojen voittajat palkittiin 2 000 eurolla ja toinen ja kolmas 1500 eurolla. Lisäksi jaettiin kunniamainintoja. Pirkanmaan kirjoituskilpailussa jaetaan tänä vuonna peräti kuusi rahapalkintoa. Korkeatasoisessa kilpailussa proosasarjan voiton vei lempääläläinen Jenni Joru ja lyriikkasarjan tamperelainen Katriina Mujunen.

Kilpailutöitä saapui tänä vuonna runsaasti, yhteensä 331. Proosasarjaan tekstejä tuli 198 ja lyriikkasarjaan 133. Palkintolautakuntaan kuuluivat kirjailija Katja Kaukonen, runoilija Arto Lappi, yliopistonlehtori Hanna Samola ja kirjailija Asko Jaakonaho.

Proosassa liikuttiin urbaaniarjessa Pirkanmaalla

Tämänvuotisen proosasarjan tasoa tuomaristo kuvaa hyväksi, ja kärkisijoille oli tunkua. Kilpailutöissä liikuttiin enimmäkseen Pirkanmaalla nykyhetken urbaaniarjessa.

– Realismin perinne on edelleen sitkeä. Suurin osa teksteistä käsitteli raskaita aiheita: elämän vaikeutta, syrjäytymistä ja ihmissuhdeongelmia. Tänä vuonna kuvattiin aiempaa enemmän miesten ja poikien tuntemuksia sekä ajankohtaisaiheista vanhusten yksinäisyyttä, Katja Kaukonen sanoo.

Tuomaristo toivoi proosateksteiltä yhtä lailla kaunokirjallisen ilmaisun rohkeutta ja aiheen erottuvuutta kuin sisällön ja muodon harmoniaa. Palkittavien tekstien ilmaisu oli kaunokirjallista ja omaäänisen varmaa, muoto oli harkittu, rakenne ja sisältö tukivat toisiaan, ja tarinallisesti tapahtui muutos tai liike eteenpäin. Tasokkaan sarjan voittoon ylsi lempääläläinen Jenni Joru.

– Jokaisessa huoneessa kaksi ovea on piinaavatunnelmainen tarina samankaltaisina toistuvista pysähtyneistä illan hetkistä, joissa nainen on kauniissa viherkasveilla sisustetussa kodissa nukkuvan vauvan kanssa ja puoliso alati poissa. Kirjoittaja kuvaa kaikkiin aisteihin vetoavasti yksinäisyyden, turhautumisen, parisuhteen murenemisen ja ratkaisevan käänteen, jossa staattinen odottelu taittuu toiminnaksi. Tekstissä on pinnanalaisia, kasvavia jännitteitä ja sopivasti aukkokohtia, Kaukonen kehuu.

Runoissa rakkautta ja luontoaiheita

Myös lyriikkasarjaa tuomaristo piti tasokkaana. Runosarjoissa korostuivat rakkausrunot ja parisuhdeteemat; samoin luontoon liittyviä runoja oli paljon.

– Paikka paikoin runosarjoissa näkyi rap-lyriikan vaikutus. Sen sijaan vanhakantaista loppusoinnillisuutta ei enää juurikaan ollut. Vaikka keskitettyä ja tiivistä ilmaisua oli vähemmän, oli joukossa myös paljon tanka- ja haikuvalikoimia. Kilpailuun lähetetyn runovalikoiman joukosta erottui monia, liki valmiita kirjoittajia, joilla olisi pienellä vaivalla ja ponnistelulla mahdollisuus nousta ylittämään julkaisukynnys, Arto Lappi sanoo.

Lyriikkasarjan parhaana palkittiin tamperelainen Katriina Mujunen.

– Punainen metsä -runosarjan aiheena on Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus ja sen seuraukset. Tuhoutuneen luonnon ja sairauksien kuvauksiin yhdistyy vivahteikkaita luonnon kuvauksia. Mujusen runot muodostavat harkitun kokonaisuuden, jossa kertautuvat motiivit luovat yhtenäisyyttä ja syventävät yksittäisen runon tulkintamahdollisuuksia, Hanna Samola kuvailee.

Pirkanmaan kirjoituskilpailu 2019: Palkitut tekstit

PROOSA
1. palkinto 2000 euroa
Jenni Joru, Lempäälä

2. palkinto, 1500 euroa
Merit Riihonen, Tampere

3. palkinto, 1500 euroa
Sanna-Erika Suorsa, Tampere

Kunniamaininnat:
Sari Harsu, Tampere
Matti Juhani Lahti, TampereExternal link

Myös seuraavien nimimerkkien töistä keskusteltiin: Hyperpositio, Saarni

LYRIIKKA
1. palkinto, 2000 euroa
Katriina Mujunen, Tampere

2. palkinto, 1500 euroa
Irma Hakola, Lempäälä

3. palkinto, 1500 euroa
Mikaela Välipakka, Tampere

Kunniamaininnat:
Anna-Maija Urm, Tampere
Tomi Aho, Kangasala
Sanna-Erika Suorsa, Tampere

Myös seuraavien nimimerkkien töistä keskusteltiin: Rahina, Picea

Linkki palkittuihin teksteihin sivun alareunassa.

Tampereen kaupunginkirjaston viestintä
Viestintäsuunnittelija
Emma Salmi
puhelin 0400 581 510
sähköposti [email protected]

Viestintäsihteeri
Eva Kallioranta
puhelin 040 733 9277
sähköposti [email protected]

Kilpailusäännöt

Pirkanmaan kirjoituskilpailun säännöt

Kilpailun kilpailusäännöt, vuosittaiset osallistumisohjeet ja jaettavan palkintosumman päättää Tampereen kaupunginkirjasto.

1. Tampereen kaupunginkirjasto järjestää vuosittain kirjoituskilpailun, joka on nimeltään "Pirkanmaan kirjoituskilpailu". Kilpailuun voivat ottaa osaa Pirkanmaalla asuvat, työskentelevät tai opiskelevat henkilöt, jotka eivät ole julkaisseet omaa kaunokirjallista teosta. Omaksi kaunokirjalliseksi teokseksi lasketaan myös omakustanne. Antologiassa julkaiseminen ei ole este kilpailijan osallistumiselle, kunhan kilpailutyötä ei ole aiemmin julkaistu.

2. Palkintolautakuntaan kuuluu 4 jäsentä, jotka valitsee Tampereen kaupunginhallitus. Palkintolautakunnan jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Vuosittain on erovuorossa kaksi jäsentä, ensin arvan, sitten vuoron mukaan. Palkintolautakunta ei anna arvioita yksittäisistä kilpailutöistä. Palkintolautakunta päättää palkittavista töistä.

3. Kirjoituskilpailussa on kaksi sarjaa, proosa ja lyriikka. Kirjoittaja voi osallistua molempiin sarjoihin samana vuonna. Osanottaja voi lähettää erikseen kumpaankin sarjaan korkeintaan 10 sivua lyriikkaa tai proosaa. Proosasarjaan voi lähettää useampia lyhyitä tekstejä, kunhan 10 liuskan määrä ei ylity. Harkinnan mukaan kilpailu voidaan järjestää vuorovuosin lyriikka- tai proosakilpailuna. Osallistumisohjeet ilmoitetaan kunakin vuonna kilpailun alkaessa.

4. Kilpailija suostuu mahdolliseen runojen ja novellien julkaisemiseen kirjaston toimesta ilman eri korvausta. Palkitut työt säilytetään kirjastossa arkistoituina. Palkitsemattomat työt säilytetään kaksi vuotta.

5. Kilpailun rahoituksesta vastaa Tampereen kaupunginkirjasto. Kustannuksiin voidaan pyytää avustusta myös muilta tahoilta.

Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/pirkanmaankirjoituskilpailu