Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Pirkanmaan kirjoituskilpailu


Järjestyksessään jo 71. Pirkanmaan kirjoituskilpailu on käynnistynyt. Tampereen kaupunginkirjaston vuosittain järjestämään kilpailuun voivat osallistua Pirkanmaan alueella asuvat, työskentelevät tai opiskelevat kirjoittajat, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta tai omakustannetta. Pirkanmaan kirjoituskilpailun tarkoituksena on tukea uusia lahjakkaita kirjoittajia ja tarjota heille mahdollisuus saada tekstejään julkisuuteen.

Pirkanmaan kirjoituskilpailussa on kaksi sarjaa: proosa ja lyriikka. Kirjoittaja voi osallistua molempiin sarjoihin samanaikaisesti. Kummankin sarjan voittaja palkitaan 1 000 euron rahapalkinnolla. Lisäksi jaetaan kunniamainintoja. Kilpailun palkintolautakuntaan kuuluvat tänä vuonna kirjailija Anni Kytömäki, toimittaja Tero Alanko, tuottaja-tiedottaja Simo Ollila sekä kirjailija, käsikirjoittaja Johanna Sinisalo.

Kilpailun tulokset julkistetaan toukokuussa pääkirjasto Metsossa. Palkitut työt julkaistaan tällä sivulla.

Osallistumisaikaa helmikuun loppuun

Pirkanmaan kirjoituskilpailun osallistumisaika päättyy 28.2.2022. Kilpailutöitä voi jättää sähköisesti pdf-muodossa alempana tällä sivulla olevalla e-lomakkeilla.

Kilpailutöitä voi toimittaa myös paperisina Pirkanmaan kuntien pääkirjastoihin tai postitse osoitteeseen:

Tampereen kaupunginkirjasto
Pirkanmaan kirjoituskilpailu
PL 152, 33101 Tampere

Paperisina toimitettavat työt tulee jättää postin kuljetettavaksi tai kirjastoon helmikuun loppuun mennessä. Tekstit on kirjoitettava koneella A4-kokoisille arkeille ja varustettava nimimerkillä. Lisäksi on suositeltavaa merkitä kilpailutyöhön myös sarja, johon työ lähetetään (A Proosa tai B Lyriikka). Suositeltava fonttikoko on 12 pt ja riviväli vähintään 1. Tekstien pituus voi olla korkeintaan 10 sivua. Lyriikkasarjassa toivotaan yksi runo/sivu -asettelua. Kilpailuun voi osallistua vain suomenkielisillä teksteillä.

Paperisina toimitettaviin kilpailutöihin tulee liittää mukaan tekijän oikea nimi ja osoite erillisessä, suljetussa kuoressa. Jos kirjoittaja osallistuu molempiin sarjoihin, kilpailutyöt on lähetettävä kumpikin omissa kuorissaan. E-lomakkeella osallistujan yhteystiedot kerätään automaattisesti erikseen.

Tiedustelut: [email protected]

Osallistu sähköisesti

Ulkoinen linkkiLähetä työ proosasarjaan (e-lomake)

Ulkoinen linkkiLähetä työ lyriikkasarjaan (e-lomake)

Vuoden 2021 palkitut tekstit

Proosa

Pääpalkinto 1 000 euroa
Hanna-Kaisa Kärpinlehto, Ikaalinen, novellista Kriegslok
Ulkoinen linkkiKriegslok, pdf-tiedosto

Kunniamaininnat
Minna Merikoski, Tampere, novellista Selkä
"Novelli liikkuu hyvin onnistuneesti kahdessa eri aikatasossa, mainiosti kuvatun keskushenkilön arkisten terveysongelmien vähäeleisessä kehystämisessä sekä tuskallisessa preesensissä. Tarina on musta komedia tottumattoman suksille nousemisesta sekä samaan aikaan tarkkanäköinen kannanotto suomalaisen suhteesta terveyteen."
Ulkoinen linkkiSelkä

Juho Hakkarainen, Tampere, novellista Siannaama
"Huumori on vaikea laji. Tämä kirjoittaja selättää vaikeudet ja luo rennolla kielellä hauskan ja itseironisen tarinan rumista ihmisistä, joihin etunenässä kuuluu kertoja itse."
Ulkoinen linkkiSiannaama

Helena Murtonen-Leppä, Kangasala, novellista Illalla pelaamme Monopolia
"Novellin nimi kuulostaa rauhoittavalta perheen ajanvietteeltä ja tätä mielikuvaa tukien se alkaakin. Kirjoittaja on kuitenkin luonut tarinaan kuristavan jännitteen, joka taidokkaasti purkautuu lukijalle vähä vähältä psykologiseksi kauhuksi, kun uravanhempi purkaa lautapelin käänteissä omia traumojaan ja pettymyksiään."
Ulkoinen linkkiIllalla pelaamme Monopolia, pdf-tiedosto

Jarmo Rautiola, Tampere, novellista Kuu väärin päin
"Hienosti, arvostavasti ja myötätuntoisesti nähty maahanmuuttajan asema, joka konkretisoituu dekkarimaisen tapahtumaketjun myötä. Novellin nimi avautuu lukijalle oivaltavasti tarinan viimeisessä lauseessa. Suomalaisen kerrostalon sisään on mahdutettu kiinnostava ja monitasoinen tarina."
Ulkoinen linkkiKuu väärin päin, pdf-tiedosto

Noora Tyrmi, Tampere, novellista Hammas
"Omaperäisessä ja huumoria henkivässä novellissa rinnastetaan ihmisyksilön elämä purukaluston eri vaiheisiin ja siihen, miten kissat tuottavat elämään käänteitä. Salaovela tarina riemastuttaa lakonisilla, mutta runsailla ja kekseliäillä yhteensattumillaan ja muodostaa myös eheän tarinallisen kaaren, jonka elementit yllättävät lukijan kerran toisensa jälkeen."
Ulkoinen linkkiHammas, pdf-tiedosto

Mari-Sohvi Miettinen, Tampere, novellista Ioannoun sisarukset
"Kahdesta sisarusparista kertovassa tarinassa todentuu luontevasti novellin ihme: se onnistuu jo ensiriveillään luomaan uskottavan maailman, johon lukija helposti sujahtaa. Tapahtumapaikka lienee kreikkalainen merenrantakaupunki, mutta tarina on universaali: kulta-aarretta ihmeellisempi on toisen iho. Erityistä huomiota kiinnittivät aistivoimaiset sukeltamisen kuvaukset. "
Ulkoinen linkkiIoannoun sisarukset, pdf-tiedosto

Susanna Mikkonen, Hämeenlinna (opiskelee Tampereella), novellista Jalkani tapailevat jo kaupungin katuja
"Tunnistettava ja kaunis tarina kertojan lapsuudenkodista ja -maisemasta maaseudulla. Vanhasta talosta muodostuu yksi kuvailevan ja muistoihin kiertyvän tarinan henkilöistä. Niinpä talon avainten luovuttaminen uusille asukkaille on itseään isompi ele, koskettava ja puhdistava. Luopumisesta alkaa uusi aika ja maisema."
Ulkoinen linkkiJalkani tapailevat jo kaupungin katuja, pdf-tiedosto

Lyriikka

Pääpalkinto 1 000 euroa
Liina Sointu, Tampere, runosarjasta Kunnes ulottuvuus lakkaa taipumasta
Ulkoinen linkkiKunnes ulottuvuus lakkaa taipumasta, pdf-tiedosto

Kunniamaininnat

Pasi Salmela, Tampere, runosarjasta Neilikoita ja peilejä
"Proosakatkelmia muistuttavat ja aforismien suuntaan kallellaan olevat runot käsittelevät isoja aiheita mutta pysyvät tiukasti maan pinnalla. Toisiaan seuraavat paradoksit eivät tyhjene vastakohtaisuuksiinsa vaan antavat lukijalle tilaa jatkaa ajatteluaan. Runosarjan luettuaan tuntee oivaltaneensa jotakin, mutta ei ole varma, mitä – kaikin puolin luova tilanne siis. "
Ulkoinen linkkiNeilikoita ja peilejä, pdf-tiedosto

Joona Valkeala, Tampere, runosarjasta Muukalainen
"Sarjan aluksi runon puhuja suuntaa sanansa jollekulle mutta lopuksi subjektina on “me", jonka yhteiseloa runoissa muistellaan. Säkeissä maistuu tilinteko: leikit ovat loppu, meitä ei enää ole. Vahvatunnelmaiset runot saavat pohtimaan, mikä meitä – minua ja sinua – yhdistää. Aihe on vanha, mutta sen esitystapa on tuore ja pysäyttävä."
Ulkoinen linkkiMuukalainen, pdf-tiedosto

Johanna Yrjänäinen, Tampere, runosarjasta Runoja maailmojen loppuihin
"Näissä vaikuttavissa runoissa on kyse elämästä ja kuolemasta. Loppu voi tulla monin tavoin, mutta on myös syitä, joiden takia kaiken ei soisi päättyvän ihan vielä. Osuvia, punnittuja sanoja, jotenkin elokuvallisia hetkiä."
Ulkoinen linkkiRunoja maailmojen loppuihin, pdf-tiedosto

Outi Oittinen, Kangasala, runosarjasta Unenköysi, koivunselkä
"Arjesta ammentavat mutta sen tuolle puolen kurkottavat runokuvat sijoittuvat unen ja valveen rajamaille. Pihaluonnon kuvaus lomittuu saumattomasti runon puhujan sisäisiin tuntemuksiin. Kuten jo runosarjan nimessä, sanat kiinnittyvät yhteen kuin vuoteella toisiaan vasten painautuvat selät. Tuloksena on sanaliittoja, jotka merkitsevät enemmän kuin osiensa summa. "
Ulkoinen linkkiUnenköysi, koivunselkä, pdf-tiedosto

Johanna Vainio, Tampere, runosarjasta
"Kuten otsikko kertoo, nyt ei kierrellä vaan puhutellaan suoraan. Mieleenpainuvia kohtaamisia, aitoja ihmisiä ja tunteita, tarkkanäköistä kuvausta, maanläheistä kieltä. Herkempi lukija saattaa huomata silmäkulmiensa kostuvan."
Ulkoinen linkkiEi ohi, kohti, pdf-tiedosto


Tampereen kaupunginkirjaston viestintä
Emma Salmi

Eva Kallioranta

Kilpailusäännöt

Pirkanmaan kirjoituskilpailun säännöt

Kilpailun kilpailusäännöt, vuosittaiset osallistumisohjeet ja jaettavan palkintosumman päättää Tampereen kaupunginkirjasto.

1. Tampereen kaupunginkirjasto järjestää vuosittain kirjoituskilpailun, joka on nimeltään "Pirkanmaan kirjoituskilpailu". Kilpailuun voivat ottaa osaa Pirkanmaalla asuvat, työskentelevät tai opiskelevat henkilöt, jotka eivät ole julkaisseet omaa kaunokirjallista teosta. Omaksi kaunokirjalliseksi teokseksi lasketaan myös omakustanne. Antologiassa julkaiseminen ei ole este kilpailijan osallistumiselle, kunhan kilpailutyötä ei ole aiemmin julkaistu.

2. Palkintolautakuntaan kuuluu 4 jäsentä, jotka valitsee Tampereen kaupunginhallitus. Palkintolautakunnan jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Vuosittain on erovuorossa kaksi jäsentä, ensin arvan, sitten vuoron mukaan. Palkintolautakunta ei anna arvioita yksittäisistä kilpailutöistä. Palkintolautakunta päättää palkittavista töistä.

3. Kirjoituskilpailussa on kaksi sarjaa, proosa ja lyriikka. Kirjoittaja voi osallistua molempiin sarjoihin samana vuonna. Osanottaja voi lähettää erikseen kumpaankin sarjaan korkeintaan 10 sivua lyriikkaa tai proosaa. Proosasarjaan voi lähettää useampia lyhyitä tekstejä, kunhan 10 liuskan määrä ei ylity. Harkinnan mukaan kilpailu voidaan järjestää vuorovuosin lyriikka- tai proosakilpailuna. Osallistumisohjeet ilmoitetaan kunakin vuonna kilpailun alkaessa.

4. Kilpailija suostuu mahdolliseen runojen ja novellien julkaisemiseen kirjaston toimesta ilman eri korvausta. Palkitut työt säilytetään kirjastossa arkistoituina. Palkitsemattomat työt säilytetään kaksi vuotta.

5. Kilpailun rahoituksesta vastaa Tampereen kaupunginkirjasto. Kustannuksiin voidaan pyytää avustusta myös muilta tahoilta.

Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/pirkanmaankirjoituskilpailu