Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Pyynikin kirkkopuisto

Pyynikin kirkkopuistoon kuuluu Aleksanterin kirkon edustalla oleva suihkulähdettä ympäröivä muotopuutarha sekä vanha puistomainen hautausmaa. Pyynikin kirkkopuiston vanhin osa oli hautausmaana vuodesta 1784 aina 1880-luvulle uusgoottilaisen Aleksanterin kirkon valmistumiseen asti. Puisto sijaitsee keskustassa heti Hämeenkadun länsipään ja Hämeenpuiston länsipuolella.

Pyynikin kirkkopuisto

Entisellä hautausmaalla on useita vanhoja hautamuistomerkkejä, joita on kunnostettu 2014 - 2016. Merkkihenkilöt lepäävät sukuhauta-alueella ja muut seurakuntalaiset nurmen alla lähempänä kirkkoa. Puiston ensimmäiset puut olivat vuonna 1813 istutettuja koivuja. Sittemmin puistoa on laajennettu ja puustoa lisätty. Alueella kasvaa mm. siperianlehtikuusia, jalavia ja lehmuksia. Puistossa on myös Suomen kookkain euroopanlehtikuusi (Larix decidua), jonka ympärysmitta vuonna 2008 oli 495 cm.

Puiston eteläosassa läheisten koulujen tuntumassa sijaitsee vuonna 2008 kunnostettu lasten leikkipaikka. Samaan aikaan kunnostettiin myös kirkon edustan Kevät-suihkulähteen ympäristö. Richard Rautalinin Kevät-suihkulähde rakennettiin puistoon vuonna 1934.

Pyynikin kirkkopuisto -sivusto

Pyynikin kirkkopuisto -sivustolta löytyy tietoa ja kuvia vanhan hautausmaan haudoista ja niihin haudatuista henkilöistä.