Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Wilhelm von Nottbeckin puisto

Wilhelm von Nottbeckin puisto on alkuaan Finlaysonin tehtaan omistaja Wilhelm von Nottbeckin vuonna 1848 rakennuttama maisematyylinen puisto, joka perustettiin entisestä polttimorakennuksesta kunnostetun asuinrakennuksen ympärille. Vanhan päärakennuksen tilalle rakennettiin vuonna 1899 uusrenessanssityylinen Finlaysonin palatsi, jossa toimii nykyisin ravintola. Aidattu, palatsirakennukseen kiinteästi liittynyt puisto siirtyi kaupungin omistukseen vuonna 1995, jolloin se muutettiin julkiseksi puistoksi ja se nimettiin perustajansa mukaan.

Puisto kunnostettiin 1990-luvun lopussa 1930-luvun asuunsa. Alue on edustava esimerkki tehtaanjohtajan yksityispuutarhasta, joka on säilynyt yhtenäisenä kokonaisuutena nykypäiviin asti. Useita alkuperäisiä puita, vanhaa pensas- ja perennakasvillisuutta sekä villiintyneenä kasvavia vanhan kulttuurin seuralaislajeja on edelleen jäljellä. Puiston alkuperäisistä rakenteista ovat säilyneet muun muassa suihkukaivot, huvimajakatos ja puistovaasit.

Willhelm von Nottbeckin puisto

Palatsinsilta

Finlaysonin palatsin kulmalta avattiin lokakuussa 2012 uusi yhteys Tammerkosken yli, kun Palatsinsilta valmistui. Kevyen liikenteen silta yhdistää Finlaysonin ja Tampellan alueet. Palatsinraitti alkaa Polttimonkadulta ja jatkuu sillalta Aleksandra Siltasen puistoon Keernakadulle.

Tallipiha

Puiston länsipuolella on omaleimainen Tallipihaksi kutsuttu alue, jossa on 1800-luvulla rakennettu koristeellinen tallirakennus ja Finlaysonin ajurien entisiä asuinrakennuksia. Rakennuksissa toimii kahvila ja pieniä myymälöitä. Tallipihan omenatarha ja piharakenteet istutuksineen uusittiin vuonna 2012. Omenatarhassa on lapsille pieni satupolku. Tallipihalla on myös leikkipaikka.