Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Koskipuisto

Ydinkeskustassa Tammerkosken rannalla sijaitseva Koskipuisto on rakennettu Kyttälän kaupunginosan saneerauksen yhteydessä 1800-luvun loppupuolella. Nykyisen muotonsa puisto sai 1930-luvulla, kun sähkölaitoksen pato rakennettiin ja kosken uomaa täytettiin. Uudelle rantakaistaleelle rakennettiin juhlava promenadi, jota korostavat tänäkin päivänä komeat kaarivalaisimet, koristeistutukset ja koskesta nostetut veistokselliset hiidenkivet. Puistossa on vielä jäljellä muutamia 1900-luvun alkupuolella istutettuja puita. Komeat kanadanpoppelit (Populus x canadensis) ja hopeasalavat (Salix ’Sibirica’) tuovat vehreyttä rantamaisemaan. Kaunis kyynelkoivu (Betula pendula ’Yongii’) koristaa puiston eteläosan rinnettä.

Koskipuisto kesällä

Rantakäytäviä reunustavissa kukkapenkeissä ovat kesäisin hehkuneet punaiset kannat jo vuodesta 1939 alkaen. Kanna (Canna Indica-hybr.) on paljon hoitoa vaativa trooppinen suo- ja rantakasvi.

Koskipuiston kunnostus valmistui vuonna 2008. Puiston kalustus, valaistus sekä nurmikot uusittiin ja käytävät kunnostettiin. Koskikadun ja Hämeenkadun kulmaan rakennettiin aukio kesäkioskeineen. Ylä-Koskipuistossa on vanhanmalliset vihreät ripapenkit ja rannassa valkoiset, perinteiset puistosohvat. Rantapromenadia valaisevat kielovartiset pallovalaisimet. Puiston pohjoispäästä pääsee myös portaita pitkin Patosillalle. Koskipuisto on nykyisin varsinkin nuorison suosima vapaa-ajanviettopaikka.

Puiston pohjoispäässä sijaitsee Aimo Tukiaisen veistos Virvatulet vuodelta 1971. Veistos on muistomerkki suomalaiselle sotilaalle.

Koskipuiston yleisökäymälä löytyy Koskikadun ja Kyttälänkadun kulmasta läheltä Pikku Kakkosen puistoa. Vessa on avoinna ympäri vuoden klo 7–24, mutta iso käymäläpuoli on kiinni 2.1.–31.3.

Koskipuisto ja kosken toisella puolella sijaitseva Kirjastonpuisto muodostavat yhdessä kosken rannan teollisuuslaitosten ja julkisten rakennusten kanssa maisemallisen kokonaisuuden.

Pikku Kakkosen leikkipuisto

Puiston itäosassa on lasten suosiossa oleva Pikku Kakkosen leikkipaikka, joka kunnostettiin kesällä 2013. Leikkipaikka on Tampereen tunnetuin leikkipuisto, jonka keskeisenä teemana ovat Pikku Kakkosesta tutut hahmot. Leikkipaikka jakaantuu kahteen osaan: kaupunkiin ja metsään, joissa on paikan teemaa ilmentävät välineet ja rakenteet. Kaupungin keskeisinä aiheina ovat pienten ja isojen lasten kaupungit, joissa on kiipeilytelineitä ja liukumäkiä.

Pienten kaupungissa on keinonurmesta tehty pikkukaupunki katuineen, kortteleineen ja autoineen. Isojen kaupungissa on nykyinen juna ja Ransun Puskii-laiva sekä Maltin ja Valtin poliisiauto. Isojen lasten ja nuorten seikkailuun on köysirata ja kiipeilyverkko sekä kiipeilymasto. Kiipeilytelineestä löytyy useita Pikku Kakkosen hahmoja. Erikoisvälineinä on tanssipeli ja skeittilauta. Aikuisia varten on kuntoiluvälineitä.

Leikkipaikan länsipuolella, metsää kuvaavalla alueella on luonnosta tuttuja teemoja ja muotoja. Keinonurmiharjanne rajaa aluetta ja tarjoaa mahdollisuuden kiipeilyyn. Alueella on iso keinuteline, hiekkalaatikko, eläinaiheisia jousikiikkuja ja Pikku Kakkosesta tuttu Kaarlo-sammakko -puuveistos. Alueella on lisäksi eväiden syöntipaikka ja juomavesiautomaatti. Erikoisvalaistus korostaa metsän tunnelmaa.

Leikkipaikka on aidattu ja valaistus sekä kalustus uusittu. Puiston vieressä sijaitseva kesäkioski jatkaa toimintaansa kesäisin. Puistoon istutettiin lisää puita.

Pikku Kakkosen leikkipuisto valmistui vuonna 1992, ja aloitteen puiston perustamiseksi teki TV2. Edellisen kerran ahkerassa käytössä oleva leikkipuisto remontoitiin 2003.

Pikku Kakkosen puisto
Pikku Kakkosen puisto on Tampereen suosituimpia leikkipaikkoja.

Tammerinpuisto

Tammerinpuisto sijatsee Koskipuinton vieressä Pellavatehtaankadun toisella puolella. Tammerinpuistoon rakennettiin vuonna 1914 ankkalammeksi kutsuttu vesiaihe, jota reunusti rehevä rantakasvillisuus ja jossa pidettiin nimensä mukaisesti ankkoja lasten iloksi. Lampi toimi jo varhain lasten luistinkenttänä. Puiston reunalla on Tampereen Teknillisen Seuran rakennuttama hotelli Tammer vuodelta 1928.

Tammerinpuisto peruskorjattiin vuosina 2000-2002 ja viimeisteltiin vuonna 2007. Lampi reunustettiin kivimuurilla ja metalliaidalla. Vesiaiheen ympärille rakennettiin käytävä ja oleskelualue. Tammerinpuiston edustalle pystytettiin vuonna 2007 Antero Koskisen veistos Matto ja pallo. Tammerinpuiston aukio nimettiin vuonna 2014 Eeva-Liisa Mannerin aukioksi. Runoilija Eeva-Liisa Manner asui 32 vuotta läheisen Ojakadun varrella.

Tampereen taidemuseo on esitellyt kesästä 2010 lähtien Tammerlammessa suomalaisten nykytaiteilijoiden veistoksia.