Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Hatanpään kartanopuisto

Hatanpään kartanopuisto on luultavasti saanut nykyisen muotonsa 1700-luvun loppupuolella. Pääosa nykyisestä puustosta on kuitenkin istutettu 1800-luvulla. Puusto koostuu pääosin kotimaisista lehtipuista kuten koivusta, vaahterasta, pihlajasta ja metsälehmuksesta. Havupuina erottuvat maisemassa kotimaisen kuusen lisäksi siperianpihta ja siperiansembra.

kuva: näkymä Hatanpään kartapuistoon ja Pyhäjärvelle

Puusto on iästään huolimatta melko hyväkuntoista. Vanhojen puiden elinikää on pyritty lisäämään erilaisilla hoitotoimenpiteillä. Puiden latvustoja on tuettu sitomalla niitä myrskytuulten varalta. Puistosta on poistettu joitakin huonokuntoisia puita viime vuosina puiston hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisesti.

Kartanon päärakennuksesta rantaan johtavan käytävän molemmin puolin sijaitsevat kookkaat vanhat kuuset on nimetty Hatuksi ja Myssyksi Ruotsissa 1700-luvulla vuoroin vallassa olleiden ryhmittymien, hattujen ja myssyjen, mukaan.

Päärakennuksen sisäänkäynnin edustalla kasvava tammi on iältään 200 vuotta. Sen vieressä on Tampereen alueella harvinainen metsäpäärynä, joka on tiettävästi suurikokoisimpia lajinsa edustajia Suomessa.

Kartanon edustan kukkapenkeissä kasvavat näyttävät violetit bougainvilleat eli ihmeköynnökset ja kookkaat aloet. Ne viettävät talvensa puutarhan kasvihuoneissa, eivätkä kestä Suomen talven pakkasia ulkona. Ne tuodaan kartanolle kesäkuun alussa ja nostetaan pois syyskuun lopulla. Bougainvillea kukkii koko kesän, jos sitä kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Kasvi vaatii myös kuihtuneiden kukkien pois leikkaamista.

Kuva: Bougainvilleaa Hatanpään arboretumissa

Kartanopuistosta löytyy myös Kuninkaankujaksi nimetty käytävä, jossa kuningas Kustaa III jaloitteli vieraillessaan Tampereella vuonna 1778. Kartanon puiston luoteislaidalla Pyhäjärven rannan tuntumassa sijaitsee ns. Vapaamuurarien hauta. Kyseessä on luonnonkivi, johon on hakattu kreikankielellä vapaamuurarien tunnuslause.

Hoito- ja käyttösuunnitelma

Hatanpään kartanopuistolle valmistui hoito- ja käyttösuunnitelma vuonna 2010. Puistoa ei ole tarvetta uudistaa, mutta sitä kunnostetaan varovaisesti. Puistoon palautetaan kadonneita tärkeitä käytäviä ja istutusaiheita sekä kunnostetaan kivirakenteita kuten rantamuuria ja kiviportaita. Huonokuntoisimpia puita on poistettu. Hattu- ja Myssy -kuusten tulevaisuus on varmistettu ottamalla niistä kloonit, jotka ovat kasvamassa kaupungin puutarhalla. Hatanpään rantapuiston rantamuuri kunnostettin 2013-2014.