Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Hatanpään arboretum

Hatanpään arboretum sijaitsee noin kolme kilometriä etelään Tampereen keskustasta Hatanpään niemellä, Pyhäjärven rannalla. Hatanpään sairaala on aivan puiston läheisyydessä. Arboretumin alueeseen kuuluu kolme eri puistoa. Hatanpään kartanoa ja huvilarakennusta ympäröi vanha kartanopuisto, viralliselta nimeltään Hatanpäänpuisto-Kartano.

Varsinaiseksi arboretumiksi on kutsuttu 1970-luvulla rakennettua kasvilajipuistoa, joka on viralliselta nimeltään Hatanpäänpuisto-Arboretum. Sen eteläpäästä alkaa Vihilahdenpuisto.

Hatanpään arboretumissa voi tutustua puihin, pensaisiin, perennoihin, yksivuotisiin kesäkukkiin sekä maustekasveihin. Arboretumin helmi on ruusutarha, joka sijaitsee Hatanpään kartanorakennuksen eteläpuolella. Ruusutarha rajautuu vanhaan kartanopuistoon.

Puistossa sijaitsevat myös Hatanpään kartano, asuntopalatsi Idmanin huvila sekä Hatanpään kartanon vanha navetta, jossa on sairaalan varasto- ja vertstastiloja. Kartanorakennus on yrityskäytössä, ja sitä voi vuokrata juhlatiloiksi. Huvilarakennuksessa on Tampereen kaupungin työtiloja. Arboretumissa on myös kaksi kesäkahvilaa. Toinen löytyy lähempää rantaa ruusutarhan vierestä ja toinen kartanorakennuksesta. Yleisö-wc sijaitsee punatiilisen navettarakennuksen eteläpuolella puistokäytävän varrella.

Hatanpään arboretumiin pääsee bussilla. Busslinjat ja -aikataulut voi tarkistaa Ulkoinen linkkiNyssen verkkosivuilta

Katso alasivuilta lisätietoja puistosta.

Alueen pysäköintipaikoista löytyy tietoa Tays Hatanpään aluekartasta. Vuonna 2020 kävijöiden pysäköintipaikat hieman lisääntyivät, kun kartanon viereiselle P-alueella sallitaan pysäköinti 3 tunniksi kiekolla ja e-luvalla. (Kartalla J ja Q rakennusten välinen P-alue).

Arboretumiin valmistui kesällä 2019 tuhkien sirottelupaikka. Lisätietoa tiedotteessa:

Hatanpään alueesta on valmistunut 2019 asemakaava, joka laajentaa puistoaluetta, mahdollistaa sairaalan laajentamisen ja tuo uusia kerrostaloja. Lisätietoa kaavoituksesta:

Kuva: Ruusuja Hatanpään arboretumissa

Vihervuoden kunniaksi kesällä 2016 esiteltiin joka viikko yksi arboretumin kasvi:


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/hatanpaanarboretum