Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Emil Aaltosen puisto

Emil Aaltosen puisto on nimetty vuorineuvos ja teollisuusjohtaja Emil Aaltosen mukaan. Hän vaikutti merkittävällä tavalla Tampereen rakentamiseen ja oli myös tunnettu kulttuurilahjoitusten tekijä sekä taiteen kerääjä. Tammelantoria vastapäätä sijaitseva puisto valmistui vuonna 1914 ja on Tammelantorin kanssa kaupunginosansa huomattavin julkisen tila. Samoihin aikoihin valmistui puiston pohjoispäässä sijaitseva linnamainen Emil Aaltosen rakennuttama kenkätehdas.

Puistoalueen pohjoispäätä hallitsee Emil Aaltosen 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi vuonna 1969 pystytetty suihkukaivo. Puistoa remontoitiin vuosina 2011-2012. Vuonna 2012 kunnostettiin muun muassa suihkulähdeaukio, ja suihkulähteeseen toteutettiin erikoisvalaistus.

Emil Aaltosen puistossa piknikillä

Esteetön leikkipaikka

Puiston eteläpäässä sijaitsevalle leikkipaikalle on valittu liikunta- että näköesteisille suunniteltuja, mutta samalla kaikille lapsille soveltuvia välineitä.

Leikkipaikalta löytyy karuselleja sekä monitoimiväline, johon pääsee pyörätuolilla ja keinu, jossa on myös liikuntaesteisille soveltuva kuppi-istuin. Puiston sisäänkäynnin yhteydessä on näköesteisten opastaulu. Leikkipaikan pohjan pinnoitteena on esteetön keinonurmipintainen turvalaatta. Myös puiston hiekkalaatikko on suunniteltu liikuntaesteisille: hiekkalaatikkoon johtaa luiska ja hiekkapöytää voi käyttää pyörätuolilla istuen.

Leikkipuiston eteläosassa on isoja lapsia kiinnostavia välineitä kuten monitoimiväline liukumäkineen ja ryhmäkeinu. Puueläimet ja puuformulat luovat oman tunnelmansa leikkipaikalle. Stepper ja nojapuut tarjoavat liikkumista myös vanhemmille.

Alueen keskellä on iso kenttä, joka jäädytetään talvisin luistinkentäksi. Koko leikkipaikka on aidattu. Puiston suunnitteluun osallistuivat leikkipaikan käyttäjät, asukkaat, päiväkodin lapset sekä esteettömyyden asiantuntijat.

Puiston opastaulu ja yleissuunnitelma