Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Kansallinen kaupunkipuisto

Kuvakooste Tampereen kansallisen kaupunkipuiston alueelta. Kuvissa on järvi-, koski-. metsä-, kallio- ja puistomaisemia. Lisäksi yksi kuva on ilmakuva alueelta ja yhdessä kuvassa on uimareita uimarannalla.

Tampereen kansallinen kaupunkipuisto -hanke on edennyt vaiheeseen, jossa laaditaan kaupunkipuistoalueelle hoito- ja käyttösuunnitelma. Siinä kuvataan Tampereen kansallisen kaupunkipuiston erityiset arvot sekä tavoitteet ja toimenpiteet arvojen säilyttämiseksi ja kaupunkipuistoalueen hoitamiseksi ja kehittämiseksi.

Hoito- ja käyttösuunnitelmaluonnos

Tampereen kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelmaluonnos oli nähtävillä ja kommentoitavana 4.-17.10.2021. Saadusta palautteesta kootaan yhteenveto, joka julkaistaan tällä sivulla keväällä 2022. Kiitokset kaikille palautetta antaneille!

Tampereen kansallinen kaupunkipuisto pähkinänkuoressa

Kansallisen kaupunkipuiston osa-alueet kartalla
Kansallisen kaupunkipuiston osa-alueet kartalla. Kuva avautuu isommaksi klikkaamalla.

Tampereen kansalliseksi kaupunkipuistoksi rajattu alue perustuu Tampereen tarinaan historiallisena teollisuuskaupunkina järvien ja harjujen maiseman solmukohdassa.  Alueen erityispiirteitä ovat tunnusomainen ja tunnistettava maisema sekä teollisuushistoria ja kaupunkirakenteen ajallinen kerroksellisuus. Keskeisenä osana kansallisen kaupunkipuiston toteutusta ovat monimuotoiset ja laajat luontoalueet sekä monipuoliset virkistyspalvelut. Laajuudeltaan kokonaisuus on 3 665 hehtaaria.

Tampereen kansallisen kaupunkipuiston valmistelu käynnistyi 17.9.2012 laaditun valtuustoaloitteen pohjalta. Kaupunginhallitus hyväksyi Tampereen kansallisen kaupunkipuiston tarveselvityksen vuonna 2017 ja päätti, että Tampere etenee kohti kansallisen kaupunkipuiston hakuvaihetta sekä käynnistää hoito- ja käyttösuunnitelman valmistelun.

Kansallisen kaupunkipuiston edistäminen on lisäksi kirjattu Lauri Lylyn pormestariohjelman 2017‒2021 toimenpiteisiin.

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 7.12.2020 (§ 514) hakemuksen jättämisestä ympäristöministeriölle Tampereen kansallisen kaupunkipuiston perustamiseksi. Hakemus on toimitettu ympäristöministeriöön 28.1.2021.

Tutustu Tampereen kansalliseen kaupunkipuistoon ja sen valmistelun etenemiseen:

Lisätiedot

Yleiskaavapäällikkö
Pia Hastio
puhelin 040 801 6917

Suunnittelupäällikkö
Mirjam Larinkari
puhelin 040 594 0721

Kaupunginpuutarhuri
Timo Koski
puhelin 050 345 7568

Kaavoitusarkkitehti
Mirkka Katajamäki
puhelin 044 423 5177

sähköposti: [email protected]

Aiheeseen liittyvät linkit

Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/kansallinenkaupunkipuisto