Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Luontoretket

Ympäristönsuojeluyksikkö järjestää kesäisin luontoretkiä. Retket ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Muista sään ja maaston mukaiset varusteet sekä koronaohjeistukset turvaväleistä ja hygieniasta. Kantakaupungin retkien lähtöpaikoille olisi hyvä saapua mahdollisuuksien mukaan kävellen, pyörällä tai bussilla.

Kesän 2021 luontoretket on jo pidetty.

Kesän 2021 luontoretket

Luontoretkien oppaana toimii kokenut luontoasiantuntija ja monilta aiemmilta luontoretkiltä tuttu Lasse Kosonen. Retkien vakipäivä on sunnuntai joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Pyynikin retkipäivä on lauantai ja lasten retkistä ensimmäinen on torstaina ja jälkimmäinen lauantaina. Retket alkavat kello 10, paitsi Villilänsaari kello 8, ja kestävät parisen tuntia. Tarkistathan kunkin retken päivän ja aloitusajan alta.

Su 30.5. Villilänsaari, lähtö Villilänsaaren parkkialueelta (Salmenranta) klo 8

Villilänsaari on kesäaamuisin täynnä elämää! Lintujen laulu täyttää maiseman. Kertut, peipot, rastaat, pajulinnut, kirjosiepot…kaikki alkukesän laulajat ovat äänessä julistamassa reviirit vallatuksi. Hyvällä onnella voi nähdä pesäkoloa kaivavan pikkutikan tai nähdä kuusen alla liito-oravan papanoita.

Su 6.6. Ikuri-Kalkun Myllypuro, lähtö Virelän kentältä klo 10

Myllypuro on Tampereen länsipuolen rehevin lehto, joka mainittiin myös valtakunnallisessa lehtojensuojeluohjelmassa. Myllypuro kulkee noin kolmen kilometrin mittaisena pohjois-eteläsuunnassa Kalkun ja Ikurin kaupunginosien halki syvässä notkossa. Alueen kasvilajisto on poikkeuksellisen runsas ja erityisesti komeat kotkasiipisaniaiskasvustot ovat hätkähdyttävää nähtävää.

Su 13.6. Kauppi Niihama, lähtö Niihaman majalta klo 10

Niihaman luontopolku kiertää pitkänomaisen Niihamajärven ja päätyy Soukonvuoren luonnonsuojelualueelle. Alueen luontopolku on uusittu, ja nyt voidaankin käydä eräänlainen uuden luontopolun neitsytretki. Keväiset kukkijat, imikät ja vuokot ovat vielä kukassa ja linnut laulavat parhaimmillaan. Toivottavasti kuulemme luonnonsuojelualueen harvinaisia vakiolajeja kuten pikkusiepon, peukaloisen tai idänuunilinnun.

Su 20.6. Lukonmäen Pitkäahde, HUOM! Luonnonkukkien päivä, lähtö Hervannan laskettelurinteen parkkipaikalta klo10

Pitkäahteen lehto on uusi luontoretkikohde. Paikka on kallioinen rinnelehto, jossa kasvaa arvokasta ja monipuolista lehtokasvillisuutta. Arvokkain kasvi on silmällä pidettävä korpinurmikka. Alueella elää myös liito-oravia.

Su 11.7. Iidesjärvi, lähtö Iidesjärven länsipäästä (Lokintaival) klo 10

Iidesjärvi on Tampereen tunnetuin lintujärvi. Sen linnustollinen arvo on ollut tiedossa jo kauan. Sen vesilintulajisto koostuu 10 lajista, joista viimeisin on laulujoutsen. Järven naurulokkiyhteisöt ovat lähes kadonneet. Harvinaisin pesimälaji on liejukana. Viime vuosina itäpään pensaikossa on pesinyt hyvin harvinainen pussitiainen. Myös kasvistollisesti järven rannat ovat hyvin arvokkaita ja monilajisia.

Su 18.7. Suolijärvi, lähtö Suolijärven uimarannan parkkipaikalta klo 10

Suolijärven luontopolun varrella on monenlaisista luonnonympäristöiä järvimaisemaa, metsää, suolaikkuja ja rinnelehtoa lehmuksineen. Karussa Suolijärvessä pesii kuikka. Järven länsipäässä olevilta soilta voi löytää monipuolista suokasvillisuutta kuten kihokkeja, suopursuja, suomuuraimia ja karpaloita.

Su 25.7. Halimasjärven luonnonsuojelualue, lähtö Halimasjärven uimarannalta klo 10

Halimasjärven luonnonsuojelualue perustettiin jo vuonna 1987, mutta sitä laajennettiin vuonna 2013. Alue on lehtomaista kuusikkoa, jossa kasvaa useita harvalukuisia kasvilajeja, mm. etelässä harvinainen ruohokanukka. Kaakkuri on pesinyt järvellä jo pitkään sinne rakennetun tekosaaren ansiosta. Syksyllä metsässä on runsaasti erilaisia sieniä.

Su 8.8. Vattula, lähtö klo 10 Kaitavedentien ja Pulesjärventien risteyksestä, josta jatketaan pikkuautoilla

Vattulan aarnialue on vanhan metsän sirpale, joka on rauhoitettu Tampereen ensimmäisenä luonnonsuojelualueena vuonna 1959. Se on pääasiassa vanhaa kuusikkoa, ja alueella on runsaasti kaatunutta puuta, joka saa lahota metsään rauhassa ja tuottaa harvinaisille kääpälajeille kasvualustaa. Näitä ovat mm. tippakääpä, ruostekääpä, lumokääpä ja rusokantokääpä. Myös muu sienilajisto on runsasta ja monilajista. Esimerkiksi rouskuja ja haperoita alueella kasvaa paljon. Varsinkin loppusyksystä alueella kasvaa runsaasti suppilovahveroita. Alue on osa laajaa Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualuetta.

La 28.8. Pyynikki, lähtö Pyynikin näkötornin edustalta klo 10

Suomen luonnonpäivänä retki suuntautuu Pyynikille. Pyynikki perustettiin luonnonsuojelualueeksi vuonna 1993 noin 49 hehtaarin suuruisena. Alue on pitkään tunnettu arvokkaana maisemansuojelu- ja virkistyskohteena, ja siellä risteilee tiheä kävelypolkuverkosto. Lintulajisto on vähäinen, mutta Pyynikillä kasvaa muutamia harvinaisia kasvilajeja kuten sarjatalvikki ja kellotalvikki. Pyynikinharjulta avautuu näkymä Pyhäjärvelle ja harjun näkötornin kahvilasta saa maankuuluja munkkeja. "Jopa tässä kaikki maailma ja sen kunnia", kerrotaan Tampereen perustajan Kustaa III:n lausuneen hänen kivuttuaan harjulle katselemaan maisemia.

Lapsille suunnatut luontoretket

To 17.6. lasten (9-12v) ötökkäretki Peltolammille klo 10-12

Tule mukaan ötökkäretkelle lapsille suunnatulle Peltolammin ötökkäpolulle. Se tarjoaa monipuolisia elinympäristöjä hyönteisille aina kosteikosta kivikkoon. Ötökät ovat jännittäviä, outoja ja tärkeitä. Tule oppimaan, innostumaan ja tutkimaan ötököitä leikkisillä tavoilla. Oppaana toimii biologian opettaja ja ympäristöbiologi Tuomas Lilleberg.

Tapaamispaikka: Kitiniitynkatu 7 kohdalla oleva parkkipaikka.

Retkelle mahtuu 14 osallistujaa. Osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautuminen tehdään oheisen lomakkeen kautta:

La 28.8. lasten (9-12v) luontoretki Pyynikille klo 12-14 (Suomen luonnon päivä)

Tällä lapsille suunnatulla luontoretkellä astellaan Pyynikinharjun luonnonsuojelualueelle, josta löytyy jännittävää tutkittavaa ja aistittavaa niin luonnon kuin pinnanmuotojenkin suhteen. Leikin ja hauskan ohjelman keinoin kuljetaan lyhyehkö reitti Pyynikillä ja uppoudutaan samalla metsän tunnelmaan.

Oppaana toimii biologian opettaja ja ympäristöbiologi Tuomas Lilleberg.

Tapaamispaikka: Näkötornintie 20.

Retkelle mahtuu 14 osallistujaa. Osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautuminen tehdään oheisen lomakkeen kautta:


Kuva: Luontoretki Tammerkosken maisemissa

Voit retkeillä luotopoluilla omatoimisesti luontopolkuoppaiden avulla. Tammerkosken luontopolulla on myös kiinteät opastaulut.

Kuva: Luontoretkeilijöitä

Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/luontoretket