Lupahakemuksen täyttäminen ja liitteet
Lupahakemuksen huolellinen täyttäminen on tärkeää. Lupahakemukseen tulee kirjata kaikki pyydetyt tiedot ja liittää tarvittavat liitteet ennen sen jättämistä käsittelyyn. Hakemuksen täyttämisessä avustaa ja liitteiden laatimisesta vastaa ammattitaitoinen suunnittelija. Liitteet tulee lisätä lupahakemukseen ennen luvan jättämistä. Myöhemmin lisätyt liitteet hidastavat lupakäsittelyä.
Lupahakemuksessa olevat puutteet pidentävät merkittävästi luvan käsittelyaikaa.
Lupahakemukseen edellytetään liitteitä hankkeen ominaisuuksien mukaan. Yleisimmät liiteasiakirjat ja niiden tarve riippuen lupatyypistä on kuvattu alla. Mahdollista IFC-mallia ja dwg-piirustusta lukuun ottamatta kaikkien asiakirjojen tulee olla pdf-tiedostomuodossa.
Erityistä huomiota tulee kiinnittää liitteiden tulostukseen pdf-tiedostoiksi (oikea arkkikoko), piirustusten muotovaatimusten täyttämiseen, sisältötietojen oikeellisuuteen sekä liitteiden luokitteluun ja sisällönkuvailuun Lupapisteessä. Liitteiden sisältöä ja kuvailutietoja koskevat puutteet hidastavat lupavalmistelua, erityissuunnitelmien käsittelyä, arkistointia ja tietopalvelua.
Hakemuksen liitteeksi liitetään selvitys rakennuspaikan hallintaoikeudesta joko lainhuutotodistuksen, kauppakirjan tai vuokrasopimuksen muodossa.
Valtakirja edellytetään liitteeksi silloin, kun lupahakemuksen laatijana on joku muu taho kuin kiinteistön haltija, tai hakemukseen on kirjautunut osapuoleksi vain osa haltijoista.
Jos luvan hakijana on yhtiö, edellytetään liitteeksi kaupparekisteriote, josta selviävät yhtiön allekirjoitusoikeudet.
Jos luvan hakijana on asunto-osakeyhtiö, edellytetään liitteeksi yhtiökokouksen tai hallituksen pöytäkirjaote, josta selviää yhtiön päätös luvan hakemiseen ja mahdollisesti valtuutus.
Asemakaava- ja tonttikartta tulee hankkia rakennuslupaa edellyttävän hankkeen suunnittelun pohjatiedoiksi jo ennen hankkeen suunnitteluun ryhtymistä.
Tontin asemakaavaote ja muut tarvittavat suunnittelukartat voidaan tilata Frenckellin palvelupisteestä. Kartta-aineisto on suurelta osin nähtävissä myös kaupungin Ulkoinen linkkikarttapalvelussa
.
Tavallisen asemapiirroksen lisäksi asiakirjoihin toivotaan liitettävän DWG-muotoinen asemapiirros. DWG-asemapiirrosta käytetään laskennassa ja sen toimittaminen helpottaa lausunnon antoa. DWG-asemapiirroksen laatimista koskevan ohjeen löydät sivulta rakennusvalvontamittaukset .
Tampereen kaupunki vastaanottaa rakennuslupahakemusten yhteydessä myös rakennusten IFC-suunnitelmamalleja. Mikäli hankkeesta on saatavilla IFC-malli, voidaan se liittää lupahakemuksen liitteeksi lupapiste.fi -palveluportaalissa. Mallit edesauttavat Tampereen kaupungin ylläpitämän 3D-kaupunkimallin rakentamista yhteiseksi hyväksi.
Rakennuslupahakemukseen tulee liittää rakennuspaikasta ns. pintavaaituskartta, jotta voidaan arvioida rakennushankkeen korkeusaseman sopeutuminen ympäristöönsä. Kartan tulee olla vaaituksen laatijan allekirjoittama.
Kun rakennetaan tontille, jossa on olennaisia korkeuseroja, edellytetään liitteeksi pintatasaussuunnitelma.
Selvitys pitää kirjata erilliselle liitepaperille tai esittää asemapiirroksessa tai rakenneleikkauksessa ja varmentaa ammattilaisen nimikirjoituksella. Isoissa kohteissa selvityksen rakennuspaikan perustamis- ja pohjaolosuhteista laatii ammattitaitoinen geoteknikko.
Rakennushankkeen vireilletulosta tulee ilmoittaa naapurille. Kun rakennuslupaa edellyttävä hanke poikkeaa asemakaavasta, tulee haettavat poikkeukset perustella ja poikkeusten vähäisyys hyväksyttää rakennusvalvonnassa ennakolta. Lisäksi tulee selvittää naapurien kanta rakentamishankkeeseen.
Jos hanke sisältää värimäärityksiä, liitetään lupaan ulkoväriselvitys. Värimallien lisäksi on ilmoitettava värien koodit.
Kun hankkeeseen sisältyy monia väripintoja, edellytetään liitteeksi väritetty julkisivu tai havainnekuva.
Vesilaitos määrittää tonttitiedon ja lattiatasojen korkeusasemien perusteella kiinteistön liittymiskohdan vesi- ja viemärijärjestelmään.
Rakentamista sekä rakennuksen tai sen osan purkamista koskevassa lupahakemuksessa tai ilmoituksessa on esitettävä selvitys rakennusjätteen määrästä, laadusta ja lajittelusta sekä jätteen sijoituspaikasta, jollei jätteen määrä ole vähäinen. Selvityksessä on ilmoitettava erikseen terveydelle tai ympäristölle vaarallinen rakennus- tai purkujäte ja sen käsittely.
Rakennusta suunniteltaessa laaditaan energiaselvitys. Se sisältää yleensä rakennuksen kokonaisenergian kulutuksen, energialaskennan, huonelämpötilojen, lämpöhäviöiden ja lämmitystehon tarkastelut sekä energiatodistuksen. Energiatodistus tulee allekirjoittaa sähköisesti erikseen säädetyn mukaisesti. Asiakirjat liitetään Lupapisteeseen hakemuksen liitteeksi yhtenä, yhdistettynä asiakirjana.
Julkisivujen ja lvi-tekniikan muutoslupiin tulee liittää vapaamuotoinen selvitys, jossa todetaan hankkeen asetuksenmukaisuus rakennusosakohtaisesti tai laskelmalla. Jos hanke ei täytä asetuksen vaatimuksia, tulee asia perustella asetuksen mukaisin perustein.
Kun lupahakemus liittyy asuinrakentamiseen tai rakentaminen muutoin liittyy Valtioneuvoston päätöksessä 993/1992 mainittuihin käyttötarkoituksiin ja tontilla melutaso ylittää melun päiväohjearvon (klo 7-22) 55 dB(LAeq) tai yöohjearvon (klo 22-7) 50 dB(LAeq), tulee hakemuksen liitteeksi laatia meluselvitys.
Ulkoinen linkkiValtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista
993/1992
Kerrostalohankkeissa ja isoissa pientalohankkeissa edellytetään pihasuunnitelma, jossa yksilöidään rakennushankkeen istutukset, piharakenteet ja pinnoitukset. Hyvä pihasuunnitelma lisää pihan viihtyisyyttä, toimivuutta ja hoidettavuutta olennaisesti.
Ennakkoneuvotteluista on syytä kirjata muistiot, jotka liitetään lupahakemuksen liitteeksi. Myös laaturyhmän ja kaupunkikuvatoimikunnan lausunnot tulee liittää hakemuksen liitteeksi.