Siirry sisältöön

Tampere 240 - taidetta Tammerkosken varrella

Vuonna 2019 Tampereen syntymäpäivää juhlittiin myös Tammerkosken uuden rantareitin varrella esillä olleella julkisen taiteen kokonaisuudella. Tampere 240 - taidetta Tammerkosken varrella -kokonaisuus oli esillä 240 tunnin ajan 27.9.-6.10.2019 - Tammerkosken rantareitistä luotiin elämyksellinen ja erityinen kulkureitti sekä tamperelaisille että kaupungissa vieraileville matkailijoille.

Tapahtuma esitteli yhteensä kahdeksan kotimaista ja kansainvälistä nykytaideteosta. Lisäksi Tammerkoskessa nähtiin tapahtuman ajan erityinen Dancing Fountain (ns. vesiurut) -esitys, jossa vesisuihkut, valot ja musiikki yhdistyivät näyttäväksi show’ksi.

Katso oheisesta kartasta teosten sijainti Tammerkosken varrella.

Teosten kuvat: Laura Vanzo

Teos- ja taiteilijaesittelyt

1. Maija Kovari: Kosken kuulemat

 Kosken kuulemat

Kosken kuulemat on Tammerkosken rannat Mältinrannasta Kehräsaareen valloittava installaatio. Kymmenosainen teos koostuu kosken rannoilla kuulluista lauseista, jotka on sovitettu runollisina veistoksina kukin osaksi tiettyä koskimaisemaa. Lauseet paljastavat tamperelaisen mielenmaiseman ilot, murheet, ja arkisen viisauden. Taiteilija Maija Kovari kertoo: “Kuuntelin koko kesän ihmisiä kaupungilla. Toreilla, kaduilla, kahviloissa, puistoissa. Ihmiset puhuivat toisilleen rakkaudesta, kaipauksesta, arjesta, koirista - ja tietysti ruuasta! Tämä teos on tamperelaisten kuva ja omistettu kaupungin asukkaille - nykyisille, menneille, ja tuleville."

Kosken kuulemat -teos on hankittu Tampereen taidemuseon kokoelmiin. Osia teoksesta saatetaan sijoittaa myöhemmin muualle kaupunkitilaan.

Maija Kovari on koulutukseltaan sekä kuvataiteilija että arkkitehti, ja hän työskentelee monipuolisesti julkisen tilan taiteen parissa. Työtavaltaan Kovaria on kuvattu urbaaniksi tarinankertojaksi, ja hänen teostensa keskiössä onkin usein toisen ihmisen kohtaaminen leikin ja lämpimän huumorin siivittämänä.

2. Anna Pekkala: Pushing Daisies

Pushing daisies

Pushing Daisies koostuu kolmesta suuresta dinosaurusveistoksesta, jotka sijaitsevat reitin varrella kahdessa paikassa: Aleksandra Siltasen puistossa Tammerkosken yläjuoksulla ja reitin loppupäässä Vuolteentorilla. Teos tarkastelee maailman historiaa ja maapallon nykyistä tilaa, taustalla on kasvava huoli ilmastonmuutoksesta ja lajien massasukupuutosta. Dinosaurukset ovat globaaleja ikoneita, jotka ovat tuttuja kaikille sukupolville tieteen ja populaarikuttuuurin kautta. Pushing Daisies on ollut aiemmin esillä Mäntän Kuvataideviikoilla vuonna 2018.

Anna Pekkala on kuvanveistäjä, joka asuu ja työskentelee Tampereella. Pekkala on valmistunut kuvataiteilijaksi (AMK) vuonna 2015 Tampereen ammattikorkeakoulusta. Hänen töissään ovat läsnä muun muassa luonto, inhimillisyys, äänet, kuolema ja pelot, mutta hän käsittelee näitä aiheita myös huumorin keinoin.

3. Loistavat pelit

Loistavat pelit

Vapriikin toisen kerroksen ikkunoihin syttyy Loistavat pelit -valoteos. Nämä viisi ikkunaa sijaitsevat Suomen pelimuseossa, joten teos saa vaikutteensa pikselitaiteesta ja kaikille tutusta pelikuvastosta. Teoksen suunnittelee ja toteuttaa Marko Vierimaa, yhteistyössä Vapriikki ja Stereo:ID.

Vapriikin etupihalla Loistavat pelit luo lämmintä tunnelmaa syystalven tummeneviin iltoihin. Teos on esillä tammikuun loppuun asti. Ensiesityksen jälkeen teos varastoidaan ja otetaan uudistettuna esille vuoden 2020 syksyllä.

4. HEADLINE

HEADLINE

Installaatio ammentaa inspiraationsa virolaisesta, mutta myös suomalaisesta kulttuuriperinnöstä ja perinteisistä kuvioista esimerkiksi tekstiileissä, mutta myös luonnossa esiintyvistä kuvioista. Teos koostuu Tampellan seinään heijastettavasta, videomapping-tekniikalla toteutetusta valokuviosta sekä kuusi metriä korkeasta veistoksesta, joka resonoi ääntä.

Teos toteutetaan yhteistyönä Tampereen ystävyyskaupunki Tarton, NGO Valgusklubin ja Tarton valofestivaalin kanssa. Sen ovat suunnitelleet Elo Liiv (kuvaveisto, rakentaminen ja idea), Alyona Movko (videomapping) ja Taavi Suisalu (ääni-installaatio).

5. Flowers of Life: Initium

Initium

Initium koostuu suurista, uv-valaistuista ja pimeässä hohtavista "kukista", jotka pimeässä näyttävät leijuvan itsekseen ilmassa. Teos luo maagisen vaikutelman: sen taide kumpuaa "pyhästä geometriasta", luonnon ja kosmoksen symmetriasta ja niissä vallitsevista mittasuhteista.

Flowers of Life -ryhmä on kiertänyt teoksillaan yhteensä 24 maassa ja Suomessa heidän teoksiaan on nähty muun muassa Slush Helsingissä vuonna 2016 ja Oulun Lumossa vuonna 2018. Ryhmän on perustanut livonsaarelainen valotaiteilija Veikko Lappalainen, joka on työskennellyt valotaiteen parissa vuodesta 2002 alkaen.

6. Petteri Jerkku: Knut

Knut

Knut-valotaideteos kuvastaa uuden elämän syntymää ja sen haurautta. Teoksen inspiraatio ja tematiikka kumpuavat taiteilija Petteri Jerkun oman lapsen syntymän kautta koetuista asioista. Teos toimii kunnianosoituksena Suomen terveydenhuollolle sekä Tampereen yliopistollisen sairaalan henkilökunnalle ja heidän upealle työlleen, jonka ansiosta Jerkun perheellä on terve lapsi. Teos toteutetaan osana Tampereen Ratikan taideohjelmaa.

Petteri Jerkku on taidelavastaja ja valosuunnittelija, joka on toteuttanut lavastuksia muun muassa Provinssiin, Kosmos Festivalille, MetsäFestiwalille sekä useille muille tapahtumille sekä Suomessa että ulkomailla.

7. Richard Röhrhoff: Toivomuspuu

Toivomuspuu

Toivomuspuu on hauska, yleisöä osallistava valo- ja ääniteos lehmuksessa, joka sijaitsee Kulttuuritalo Laikun, Vanhan kirkon ja Tampereen Teatterin välissä. Teoksessa katsoja saa esittää puulle toivomuksen verkkosivun kautta - puu toteuttaa sen toiveen, joka saa paikalla olevilta henkilöiltä eniten ääniä. Tällöin puu herää eloon ja esittää eniten toivotun toiveen mukaisesti musiikkia, runon tai räpin.

Richard Röhrhoff on Essenin valoviikkojen perustaja ja tuottaja. Hän on tuottanut useita muitakin tapahtumia Saksassa. Röhrhoff työstää myös omia valo- ja ääni-installaatioita, joissa leikitellään väreillä ja tunteisiin vetoavalla musiikilla.

Suomenkielisen Toivomuspuun toteutus
Musiikki: Olaf Oebels; Äänitys ja miksaus: Petri Kivimäki; Toivomuspuun ääni ja runo: Pirkko Uitto; Räp: Anni Lähdesmäki; Käännös: Mirka Lahti

8. Minna Leinonen ja Jussi Suonikko: Haamuratikka

Haamuratikka

Haamuratikka tuo kuvitteellisen ratikan kulkemaan Hämeenkadulle ja pysähtymään Koskipuiston pysäkille. Ohikulkijat saattavat havahtua teoksen ääniin ja jäädä hetkeksi kuuntelemaan niitä - tai ohittaa ne, miettien oliko se vain kuvitelmaa. Haamuratikka ei ravistele äänenvoimakkuudellaan, vaan on kepeä mielikuvitusmatka kaupungin ääniin. Teos on jatkoa Tram Trip -teokselle, joka esitettiin Tampere Biennalessa vuonna 2016.

Teos on säveltäjä Minna Leinosen sekä muusikko ja musiikkiteknologi Jussi Suonikon käsialaa. Leinosen on kiinnostunut yhteiskunnallisesta ja ympäristöä huomioivasta taiteesta, monitaiteellisuudesta ja dokumentaarisuudesta. Hänen teoksiaan ovat esittäneet mm. BBC Philharmonic, Tampere Filharmonia ja Radion Sinfoniaorkesteri. Suonikko on työskennellyt laajalti kotimaassa äänitteiden parissa kaikissa äänitetuotannon eri rooleissa. Hän on ollut mukana perustamassa kolmea äänistudiota, kahta levymerkkiä ja toiminut pitkään tuntiopettajana ja IT-tukihenkilönä Tampereen Musiikkiakatemialla.

9. Dancing Fountain

Dancing Fountain

Tapahtuman ajan Tammerkoskessa nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa Dancing Fountain - suihkulähde-esitys, jossa näyttävät ja valaistut vesisuihkut tanssivat musiikin tahdissa.

Upeat vesiesitykset ovat tuttuja muun muassa Las Vegasista ja Dubaista. Esitys nähdään päivittäin 5.10. saakka klo 19 (kesto 6 min), 20 (kesto 6 min) ja 21 (kesto 15 min). Työn toteuttaa Profilight. Huom. lauantain 5.10. esitys nähdään klo 19 alkavien Valoviikkojen avajaisten jälkeen vähän myöhemmin ja tavallista upeampana. "Tavalliset" esitykset 5.10. vielä klo 20 ja 21.

Lisätietoja
Koordinaattori
Venla Moisala
puhelin 050 523 2134
sähköposti [email protected]

240-vuotias kaupunki

Ruotsin kuningas Kustaa III allekirjoitti Tampereen kaupungin perustamisasiakirjan 1.10.1779 - tänä vuonna Tampere täyttää siis pyöreät 240 vuotta.

Tampereen syntymäpäiviä on vietetty vuodesta 1955 lähtien aina 1.10. ja sitä lähimpänä viikonloppuna – pyöreiden vuosien kunniaksi syntymäpäiviä juhlitaan peräti kymmenen päivän eli 240 tunnin ajan.

Taideteosten sijainti Tammerkosken varrella