Siirry sisältöön

Ohjelma 1.10.

9–21 Makujen Finlayson. Finlaysonin alue.
Makujen Finlayson on yllätyksellinen tapahtuma, jossa nautitaan herkuista, esityksistä ja elämyksistä.

10–10.45 Lastenmusiikkiorkesteri Orffitin konsertti. Koivistonkylän kirjasto, Lehvänkatu 9.
Supersuosittu Lastenmusiikkiorkesteri Orffit vie Tampereen päivän kunniaksi lapset ja vanhemmat riemukkaalle musiikkimatkalle ihmeiden äärelle! Konserttiin on vapaa pääsy, tervetuloa!
Huom! Ryhmiä pyydetään ilmoittautumaan etukäteen kirjastoon, p. 040 800 7841.
Järjestää Tampereen kaupunginkirjasto ja kulttuuripalvelut.

10–11 Höpinätötterö-lastenmusiikkiduon konsertti. Messukylän kirjasto, Hintsankatu 1.
Höpinätötterö saapuu Messukylän kirjastoon ilahduttamaan pientä konserttiväkeä! Höpinätötterö on Janne ja Joonas, kaksi tamperelaista sälliä, jotka perustivat bändin voidakseen esittää itse keksimiään lauluja koko perheelle. He ovat kierrelleet esiintymässä vuodesta 2014. Soittiminaan heillä on kontrabasso ja akustinen kitara, sekä satunnaisesti erinäisiä hilavitkuttimia. Konserttiin on vapaa pääsy, tervetuloa!
Huom! Ryhmiä pyydetään ilmoittautumaan etukäteen kirjastolle, p. 040 800 7839.
Järjestää Tampereen kaupunginkirjasto ja kulttuuripalvelut.

10–18 Talojen tarinoita Tampereelta pienoisnäyttely. Postimuseo / Museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5.
Postimuseo esittelee pienoisnäyttelyssään Talojen tarinoita Tampereelta 13.8.–3.11.2019 postikortteja, joihin on kuvattu Tampereen vanhoja rakennuksia 1500-luvulta 1900-luvun alkuun. Näyttely on osa arkkitehti, emeritusprofessori Kari Salosen laajaa Tampere-postikorttikokoelmaa. Pääsymaksu aikuiset 13 €, lapset ja opiskelijat 6 €.

11–15 Osallisuuskiertue. Laikunlava, Puutarhakatu 1.
Osallisuuskiertue kiertää kaikki Tampereen hyvinvointikeskukset vuoden 2019 aikana. Kiertueella aikuissosiaalityössä käynnissä oleva Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu tarjoaa hernekeittoa ja virittää keskustelua osallisuudesta, palveluista ja kuntalaisten vaikuttamiskanavista. Kiertueella on mukana useita yhteistyötahoja, muun muassa hyvinvointikeskusten aluekoordinaattorit, kaupungin työllisyyspalvelut, hankkeita ja kolmannen sektorin toimijoita. Järjestää Tampereen aikuissosiaalityö, Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu.

11–18 Tutustu verenluovutustoimintaan Tampereen veripalvelutoimistolla. SPR Veripalvelu, Rautatienkatu 21 B 7 krs.
Tule rohkeasti tutustumaan verenluovutustoimintaan, kysymään verenluovutussoveltuvuuteen liittyvistä asioista tai luovuttamaan verta. Tarjoamme pullakahvit kaikille tutustujille ja kävijöiden kesken järjestämme arvontoja.

12–18 Veden värejä -näyttely. Taidekeskus Mältinranta, Kuninkaankatu 2.
Tammerkosken kupeessa sijaitsevassa Tampereen Taiteilijaseuran Taidelainaamossa juhlistetaan Tampereen päivää näyttelyllä, jonka teemana on vesi. Rakennus on entinen vedenpuhdistamo. Nähtävillä on teoksia kymmeniltä pirkanmaalaistaiteilijoilta. Kaikki nähtävillä olevat teokset voi halutessaan lainata tai ostaa omaksi. 27.­­–29.9. myynnissä on myös pieniä painotuotteita, kuten kortteja ja julisteita, sekä pieniä uniikkiteoksia ja grafiikanvedoksia Tampereen Taiteilijaseuran taiteilijoilta. Näyttely on avoinna 21.9.–13.10. ma–to klo 12–18 ja pe–su klo 12–16.

13–13.45 Lastenmusiikkiorkesteri Orffitin konsertti. Kaukajärven kirjasto, Käätykatu 6.
Supersuosittu Lastenmusiikkiorkesteri Orffit vie Tampereen päivän kunniaksi lapset ja vanhemmat riemukkaalle musiikkimatkalle ihmeiden äärelle! Konserttiin on vapaa pääsy, tervetuloa!
Huom! Ryhmiä pyydetään ilmoittautumaan etukäteen kirjastoon, p. 040 800 7837.
Järjestää Tampereen kaupunginkirjasto ja kulttuuripalvelut.

13–15 Sumeliuksen Senioriryhmä ry:n Runoryhmä Taru. Tallipiha, Kuninkaankatu 4.
Sumeliusklubi juhlii 240-vuotiasta Tamperetta. Monipuolista ohjelmaa sävyttää tamperelaisuus - ohjelma on arvokasta, mutta virkistävää. Runoja, musiikka ja hupailua esittävät mm. Ahti Jokinen, Jorma Nuotio, Hilkka Malm, Anne Perttala ja "Herrasväki" Kinaset (Paavo Luokkala ja Marjatta Tammisto). Mukana juhlissa Tampereen kaupungin kulttuuri- ja liikuntaluotsit.

15–19 Kansalaisvaikuttamisen juhlapäivä. Tampere-talo, Yliopistonkatu 55.
Juhlistamme tapahtumassa Tampereen tekijöitä ja kokijoita; kaupunkilaisia ja heidän aktiivista työtään paremman asuinkorttelin, kaupungin, yhteiskunnan ja maailman puolesta. Tapahtuman juontaa Sami Hintsanen. Kymmenet tamperelaiset yhdistykset esittelevät tapahtumassa vapaaehtoistoimintaansa ja muuta mielekkään tekemisen mahdollisuuksia. Ohjelmassa on lisäksi mm. tanssia, musiikkia, taikuutta sekä "Näin minä muutan maailmaa" -keskustelu. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu ensimmäiselle 500 hengelle ja juhlamaljat 200 hengelle. Tapahtuman järjestää Tampereen Järjestöedustamo yhteistyössä Artteli-kumppanuusyhdistys ry:n, Tampereen kaupungin ja Tarve ry:n kanssa.

15.30–19.30 Bake Sale (leivosmyyjäiset). Keskustori.
Tampereen kansainvälisen koulun 6C-luokka myy herkullisia, itsetehtyjä leivonnaisia niin paikan päällä Keskustorilla syötäväksi kuin myös mukaan viemiseksi. Hymyt, jutustelut ja satunnaiset laulunluritukset ilmaiseksi! Myynnistä saatu tuotto ohjataan luokan leirikoulukassaan.

16 alkaen. Persut tarjoavat porkkanaa. Keskustori.
Persut tarjoavat porkkanaa. Jaossa kotimaisia porkkanapusseja. Tarjolla myös grillimakkaraa suoraan grillistä. Perussuomalaisten valtuutettuja tavattavissa Keskustorilla suihkulähteen vieressä. Tervetuloa keskustelemaan kaupunkisi asioista kaupunginvaltuutettujen kanssa.

16-20 Kodin ja konsan päivä. Tampereen Konservatorio, F. E. Sillanpään katu 9.
Ohjelmassa
klo 16, 17 ja 18 Open Stage - Avoin lava Konservatorion oppilaiden esityksiä konservatorion aulassa (vapaa pääsy)
klo 19 Opettajien iltasoitto stipendirahaston hyväksi Pyynikkisalissa (vapaaehtoinen ohjelmamaksu 10 €)

17-18.30 Sara Hildén -kävely Anna Kortelaisen johdolla. Sorin aukio.
Tampereen päivää juhlistaa maanantaina 1. lokakuuta klo 17 julkistettava Sara Hildén -raitti, johon tutustutaan taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelaisen johdolla. Raitin avaa Sara Hildénin säätiön varapuheenjohtaja Irja Tulonen. Liikenainen ja taiteen ystävä Sara Hildén (1905–1993) asui Tampereen keskustassa lähes koko ikänsä. Anna Kortelaisen käsikirjoittamalla kierroksella tutustutaan Sara Hildénin elämän keskeisiin paikkoihin ja kuullaan samalla tämän elämänvaiheista. Kierros alkaa klo 17 Sorin aukiolta (ortodoksisen kirkon edessä) ja kestää noin 1,5 tuntia.

17–20 Vapaaehtoisten meripelastajien pelastusvene Repan avoimet ovet. Naistenlahden viranomaislaituri, Kekkosenkatu 8.
Tule tutustumaan Suomen Meripelastusseura Pirkanmaa ry:n Tampereen pelastusaseman vapaaehtoisten meripelastajien toimintaan ja Näsijärvellä operoiviin aluksiin PV Repaan ja AV Roniin.

18–19.30 Tampere Tanssii. Dance Team Tampere, Takojankatu 4.
Tule katsomaan upeita tanssiesityksiä Suomen huipulta!

18–21 PerforManse - synttärikekkerit Ratinan sillan alla (Ratinan stadionin puolella Tammerkoskea).
PerforManse on tapahtumallinen teos, joka kutsuu tamperelaiset yhdessä sillan alle juhlistamaan 240-vuotiasta Tamperetta. Esitys valjastaa Ratinan sillan arkkitehtuurin sirkusvälineeksi, näyttämöksi ja juhlapaikaksi. Kaksi esitystä klo 18.30 ja 20. Myös oheisohjelmaa. Teatteri Siperian ja Täsmäteatterin yhteistuotanto.

Oheisohjelma:
Klo 19.15 Onnittelukortit heräävät eloon sanataiteilija ja lavarunoilija Venla Moisalan hyppysissä
Klo 20.40 Jaakko & Jay

18.30–20 Kiipeilyä lasten hyväksi. Irti Maasta, Kauppakeskus Tullintori, Tullikatu 6.
Haasta kaverisi kiipeilemään nopeuskiipeilyseinällämme tai ota mittaa itsestäsi. Päivän nopeimmille tarjolla mahtavat palkinnot. Osallistumalla teet hyvää, sillä lahjoitamme jokaista suoritusta kohden yhden pääsylipun Kissanmaan perhetukikeskuksen kautta lasten ja nuorten hyväntekeväisyyteen.

19–20.30 Kuohuista kasvanut - Tammerkosken kaupungin 240 vuotta sanoin ja sävelin.
Eliisa-teatteri, Kulttuuritalo Laikku / Musiikkisali, Keskustori 4.
Tammerkosken, merkittävän vesivoiman tuottajan, länsirannalle Tammerkosken kartanon maille perustettiin Tampereen kaupunki kuningas Kustaa III:n ensimmäinen lokakuuta 1779 allekirjoittaman päätöksen perusteella. Kaupunki alkoi kehittyä jo heti perustamisen jälkeen 1700-luvun loppupuolella ja varsinkin 1800-luvulla, jolloin kaupungista tuli tärkeä teollisuuskeskittymä. Sittemmin Tampere on ollut keskeinen näyttämö monissa koko Suomea koskettavissa tapahtumissa.

Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki Tampere täyttää 240 vuotta 1.10.2019, ja sen kunniaksi Eliisa-teatteri tuottaa tarinallisen konsertin kaupungin historiasta, siellä vaikuttaneista henkilöistä ja kaupunkilaisten elämästä. Esityksessä kuullaan muun muassa Jean Sibeliuksen, Oskar Merikannon, P.J. Hannikaisen, Karl Collanin ja C.M. Bellmanin musiikkia. Tampere-aiheista yhteislauluakin on luvassa. Liput 18 €.