Hyppää sivuvalikkoon

Opintojen suorittaminen (LOPS2016)

Tampereen lyseon lukion opiskelijoita yhdessä.

Tällä sivulla

Opiskelu lukiossa

Lukion tuntijako sisältää paljon valinnaisuutta ja opiskeluaika on joustava. Lukion oppimäärä sisältää vähintään 75 kurssia. Näistä on pakollisia kursseja 51, jos opiskelee pitkää matematiikkaa ja 47, jos opiskelee lyhyttä matematiikkaa. Lisäksi on opiskeltava vähintään 10 syventävää kurssia. Pakollisten ja syventävien kurssien lisäksi lukiossa tarjotaan myös soveltavia kursseja.

Lukion voi suorittaa 2–4 vuodessa. Yleisin lukion suorittamisaika on kolme vuotta. Tällöin jokaisessa periodissa opiskellaan keskimäärin 6 kurssia. Rehtori voi perustellusta syystä myöntää opiskeluajan pidennyksen.

Opiskeluaika Kurssimääräsuositus / lukuvuosi
3 vuotta 30-33 | 30-33 | 15-18
3,5 vuotta 24-25 | 24-24 | 24-25
4 vuotta 20-22 | 20-22 | 20-22

Kurssivalinnat

Opiskelija voi pääsääntöisesti ratkaista itse, milloin mitäkin kurssia opiskelee. Monilla kursseilla edellytetään kuitenkin joidenkin aiempien kurssien suorittamista. Lisäksi ylioppilaskirjoitussuunnitelma vaikuttaa kurssivalintoihin. Kursseja voi suorittaa myös muissa Tampereen lukioissa, itsenäisesti tai verkkokursseina.

Opiskelija saa opintojensa alussa käyttäjätunnuksen ja salasanan, joiden avulla hän voi käydä tekemässä kurssivalintansa. Kurssitarjottimelle pääset omasta Wilmastasi Kurssitarjotin-välilehdeltä "Kurssitarjottimelle"-painikkeella. Opiskelija voi aina tarvittaessa muuttaa valintojaan, kuitenkin viimeistään kaksi viikkoa ennen periodin alkua. Lukiomme tarjoaa laajan yksilöllisen valinnaisuuden, mutta emme voi taata hyppytunnittomia jaksoja. Hyppytunnit ovat hyvää opiskelu- ja lepoaikaa. Lukion ensimmäinen periodi opiskellaan valmiiksi tehdyn lukujärjestyksen mukaisesti, yleensä oman ohjausryhmän kanssa.

Kurssivalintojen tarkistus viimeistään kaksi viikkoa ennen seuraavan periodin alkua:

1. periodin valinnat viimeistään 10.8.2022

2. periodin valinnat viimeistään 15.9.2022

3. periodin valinnat viimeistään 11.11.2022

4. periodin valinnat viimeistään 23.1.2023

5. periodin valinnat viimeistään 28.3.2023

Lukuvuosi 2023–2024: 1. periodin valinnat viimeistään 3.6.2023

Oppiaineen tason vaihto ja A-kielen muutos

Opiskelijan siirtyessä oppiaineen pitkästä oppimäärästä lyhyempään hänen suorittamansa pitkän oppimäärän opinnot luetaan hyväksi lyhyemmässä oppimäärässä siinä määrin kuin niiden tavoitteet ja keskeiset sisällöt vastaavat toisiaan. Tällöin pitkän oppimäärän kurssien arvosanat siirtyvät suoraan lyhyiden kurssien arvosanoiksi. Mikäli opiskelija on tyytymätön näin saamaansa kurssin arvosanaan, hänellä on mahdollisuus osallistua kerran lisäkuulusteluun osoittaakseen osaamistasonsa kyseisessä kurssissa.

Siirryttäessä kesken oppimäärän lyhyemmästä pitempään oppimäärään voidaan edellyttää lisänäyttöjä ja harkita arviointi uudelleen siirrettäessä arvosanoja edellä mainittujen periaatteiden mukaisesti.

Oppiaineen tason vaihdosta tai A-kielen pois jättämisestä opinto-ohjelmasta on hyvä keskustella opinto-ohjaajan ja aineenopettajan kanssa.

 

Matematiikan tason vaihto

Oppimäärän vaihtamisesta on hyvä keskustella opinto-ohjaajan, aineen opettajan ja huoltajan kanssa. Vaihtoa varten opinto-ohjaaja täyttää tasonvaihtolomakkeen.

Matematiikan oppimäärää vaihdettaessa pitkästä lyhyeen kursseja luetaan hyväksi seuraavasti:

zMAA2 → zMAB2

zMAA3 → zMAB3

zMAA6 → zMAB7

zMAA8 → zMAB4

zMAA10 → zMAB5
 

Muut pitkän oppimäärän mukaiset opinnot voivat olla lyhyen oppimäärän paikallisia syventäviä tai paikallisia soveltavia kursseja opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla.

Äidinkieli (suomen kieli ja kirjallisuus) ja suomi toisena kielenä

Opiskelija voi suorittaa ylioppilastutkinnon äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen S2-kokeena vain, jos hänen äidinkielensä väestörekisterissä ei ole suomi (ruotsi tai saame) ja hän on suorittanut äidinkielen ja kirjallisuuden S2-oppimäärän.

Päätös ÄI/S2-opinnoista tulisi tehdä mahdollisimman ajoissa, sillä puolet äidinkielen/S2-oppimäärästä suoritetaan yleensä ensimmäisen lukiovuoden aikana.

Suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän mukaisesti suoritetut kurssit luetaan hyväksi täysmääräisesti suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -kursseihin, ja niiltä saatu arvosana siirtyy suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -kurssin arvosanaksi.

Päivitetty 2.6.2022