Siirry sisältöön

Toiminta

Kaupunginarkisto aloitti toimintansa jo vuonna 1936 ja se on maamme ensimmäinen kunnallinen keskusarkisto.

Alkuvuosikymmenet se sijaitsi Tammerkosken rannalla Frenckellin tehdaskiinteistössä. Ennen kaupunginarkiston perustamista arkistoaineistot olivat sijainneet eri puolilla kaupunkia. Arkistonjärjestäjäksi palkatun Unto Kanervan tehtäviin kuului myös aineistojen fyysinen siirtäminen kaupunginarkistoon. Myöhemmin arkistonjärjestäjä Unto Kanervasta tuli ensimmäinen kaupunginarkistonhoitaja kaupunginaktuaari nimikkeellä.

Asianmukaiset tilat arkisto sai vuonna 1975 uudesta keskusvirastotalosta, missä se toimii edelleen.

Alusta lähtien arkiston tehtävänä on ollut huolehtia kaupungin pysyvästi säilytettävistä asiakirjoista ja ottaa vastaan tamperelaisia yksityisarkistoja. Asiakirjat järjestetään ja luetteloidaan niin, että ne ovat nopeasti ja helposti käytettävissä.

Kaupungin arvokkain asiakirja

Tampereen kaupunki perustettiin lokakuun 1. päivänä 1779, jolloin kuningas Kustaa III allekirjoituksellaan vahvisti kaupungin perustuskirjan Gripsholmin linnassa.

Perustusasiakirjalla Tampere määrättiin vapaakaupungiksi, jossa asukkailla oli oikeus harjoittaa kauppaa, teollisuutta tai käsityötä ilman tuolloin käytössä olleita kauppa- ja ammattikuntarajoituksia.