Siirry sisältöön

Joukkorahoitus

Mun Tampere -joukkorahoitus käynnistyy elokuussa

Elokuussa 2020 käynnistyy Mun Tampere -joukkorahoitus, jossa Tampereen kaupunki tukee asukas- ja yhteisölähtöisä hankkeita joukkorahoituksen avulla. Joukkorahoitus on keino kerätä rahoitusta yhteisöllisille hankkeille ja saada tukea niiden toteuttamiseen isoltakin yleisöltä. Mun Tampere -joukkorahoituksessa tamperelaisten toteuttamat joukkorahoituskampanjat voivat saada Tampereen kaupungin yhdeksi rahoittajakseen.

Kaupunki tukee kampanjoiden tekijöitä myös mm. toteuttamalla joukkorahoituksen infotilaisuuksia sekä tarjoamalla näkyvyyttä Mun Tampere-joukkorahoitukseen valituille kampanjoille.

Mun Tampere -joukkorahoituksen piiriin voivat hakea tamperelaiset yhdistykset, yhteisöt ja työryhmät. Tampereen kaupunki tukee kampanjoita, joilla kerätään rahaa kertaluonteiselle, yksittäiselle tapahtumalle tai hankkeelle ja jotka lisäävät kaupungin viihtyisyyttä, tuottavat iloa ja yhteisöllisyyttä tamperelaisille. Mukaan eivät voi päästä kampanjat, joilla kerätään rahoitusta voittoa tuottavaan toimintaan tai yritystoimintaan.

Haku Mun Tampere -joukkorahoitukseen käynnistyy 17.8. Mukaan voi hakea joko käynnissä tai vasta suunnitteluvaiheessa olevalla joukkorahoituskampanjalla. Joukkorahoituskampanjat toteutetaan Mesenaatti.me joukkorahoituspalvelussa. Tarkemmat hakukriteerit julkaistaan elokuun alussa.

Mitä on joukkorahoitus?

Joukkorahoitus on rahoitusmuoto, jossa ihmiset osallistuvat yhdessä heille tärkeän hankkeen rahoittamiseen. Rahoittajaksi voi ryhtyä pienelläkin summalla, ja kun rahoittajia on paljon, voidaan kerätä rahoitus isoonkin hankkeeseen. Joukkorahoituksella on toteutettu muun muassa tapahtumia ja taideteoksia.

Joukkorahoitusta kerätään joukkorahoitusalustalla, jossa rahoituksen kerääjät ja rahoittajat kohtaavat. Eräs Suomessa toimivista joukkorahoituspalveluista on Mesenaatti.me-yhteisörahoituspalvelu, jonne on luotu oma sivu tamperelaisille joukkorahoituskampanjoille.

Tutustu tamperelaisiin joukkorahoituskampanjoihin:

Joukkorahoituksen infotilaisuudet

Kaupunki järjestää kesä-elokuussa viisi infotilaisuutta, joissa esitellään vastikkeellista joukkorahoitusta ja opastetaan joukkorahoituskampanjan käynnistämisessä. Tilaisuudet toteutetaan yhteistyössä Mesenaatti.me-yhteisörahoituspalvelun kanssa.

Joukkorahoituksen infotilaisuudet ovat kaikille aiheesta kiinnostuneille avoimia. Tilaisuuksiin voi osallistua, vaikka ei olisi aikeissa käynnistää joukkorahoituskampanjaa.

Tilaisuudet toteutetaan etälähetyksenä, jonka aikana on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Tilaisuuksien tallenne on myöhemmin nähtävissä YouTubessa Mun Tampere -kanavalla.

Tilaisuudet aiheineen:

  • 10.6.2020 klo 18–19 Joukkorahoituksen perusteet
  • 17.6.2020 klo 18–19 Joukkorahoituskampanjan suunnittelu
  • 24.6.2020 klo 18–19 Joukkorahoituskampanjan viestintä ja markkinointi
  • 20.8.2020 klo 18–19 Joukkorahoitukseen liittyvät lait ja kampanjan rahoitus
  • 27.8.2020 klo 18–19 Joukkorahoituskampanjan luominen Mesenaatti.me-palvelussa

Tilaisuuksiin ilmoittaudutaan viimeistään edeltävänä päivänä lomakkeella:Ulkoinen linkkiEtälähetyksiin ilmoittautuminen

Tilaisuuksien tallenteet Youtubessa Mun Tampere -kanavalla:

Tampere joukkorahoituksen edelläkävijä

Tampere on Suomessa joukkorahoituksen edelläkävijäkunta. Kaupunki on kerännyt joukkorahoittamalla varoja Suomen pelimuseon perustamiseksi sekä kokeillut joukkorahoitusta osana kaupungin avustustoimintaa.

Vuosina 2018–2019 Tampereella toteutettiin pormestarin joukkorahoituskokeilu, jossa tamperelaiset joukkorahoituskampanjan toteuttajat saivat kaupungilta rahoitusta ja tukea kampanjan toteuttamiseen. Kyseessä oli joukkorahoituksen niin sanottu hybridimalli, jossa sekä kunta että yksityishenkilöt ja muut toimijat osallistuivat kampanjan rahoittamiseen.

Joukkorahoituskokeilusta saadut kokemukset olivat hyviä niin joukkorahoituskampanjan toteuttajien kuin kaupungin näkökulmasta. Kokeilu saa syksyllä 2020 jatkoa, kun Mun Tampere -joukkorahoitus käynnistyy.

Suunnittelija
Lilli-Nora Siikasmaa
puhelin 040 658 7593
sähköposti [email protected]