Siirry sisältöön

TOSI-labra tarjosi Soljalle, 27, sisältöä arkeen

Julkaistu 27.10.2021 12.29


Solja omakuvansa äärellä. TOSI-labroissa keskitytään prosessiin, ei lopputulokseen. Tavoitteena on havainnoida, mitä tunteita työskentely tuo esiin.

"Ankkuroimaton", 27-vuotias Solja kuvaa tilannettaan, kun hän tuli tutustumaan Ohjaamossa järjestettävään taideterapeuttisia menetelmiä hyödyntävään ryhmään, TOSI-labraan. Solja oli muuttanut keväällä Jyväskylästä Tampereelle, eikä vielä ollut löytänyt kiinnepisteitä uudesta kaupungista.

Korona vaikeutti pääsyä kaikkeen, mitä olin ajatellut, Solja kertoo.

TOSI-labrassa alle 30-vuotiaat työttömät lisäävät itsetuntemustaan. Työpajoissa hiljennytään, rentoudutaan, maalataan ja kirjoitetaan. Labroista vastaa ekspressiivisen taideterapian ohjaaja, FT Virpi Koskela.

Tavoitteena on, että nuoret voivat paremmin, saavat uusia ajatuksia ja luovaa energiaa arkeensa, Koskela kertoo.

Heti ensimmäisellä kerralla TOSI-labrassa Solja ylitti itsensä. Hänellä on diagnosoitu pakko-oireinen häiriö, joka ilmenee esimerkiksi niin, että hän pesee kätensä usein. Pelkkä ajatus käsien likaamisesta on Soljasta epämiellyttävä.

Hämmästyin itsekin, kun eteeni laitettiin sormivärit ja pystyin likaamaan käteni tehdessäni taidetta. Seuraavalla kokoontumiskerralla pyysin kuitenkin kertakäyttöhanskat ja ohjaaja Virpi etsi ne minulle kyselemättä. Se tuntui hyvältä.

Tietoisesti irti suorittamisesta

Työpajoissa ei edellytetä aiempaa kokemusta taiteellisesta työskentelystä. Tavoitteena ei ole tehdä mitään esittävää, vaan Koskelan sanoin, "auttaa ihmistä ulos siitä, että tekee oikein tai hyvin." Maalata voi vaikka heikommin toimivalla kädellä ja keskittyä havainnoimaan, mitä tunteita ja prosesseja poikkeava tekeminen nostaa itsessä esiin.

Kaikki ihmiset ovat luovia, kaikki ovat taiteilijoita, meissä kaikissa on kyky leikkiin. Tärkeää on, että uskaltaa heittäytyä tekemään jotakin, minkä lopputuloksesta ei ole tietoa, Koskela sanoo.


TOSI-labraa ohjaavan Virpi Koskelan mukaan taiteellinen työskentely voi parhaillaan voimauttaa.
- Työskentelyyn heittäytynyt nuori voi huomata, että hän osaakin luoda. Hän saa tukea omaan kasvuun, luovuuteensa ja potentiaaliin, Koskela summaa.

Tällä hetkellä Solja on sairaslomalla ja pitää taukoa IT-alan opinnoistaan. Kun opinnot ja työ eivät tuo rytmiä päiviin, TOSI-labra antoi arkeen uutta sisältöä.

TOSI-labra antoi mielekkään syyn lähteä pois asunnosta, Solja kuvaa.

Ryhmässä hän tutustui muihin nuoriin aikuisiin. Solja kehuu avointa ja luottamuksellista ilmapiiriä, jossa kenenkään diagnooseja ei kyseenalaistettu. Erityiset kiitokset hän antaa ryhmää ohjanneelle Virpi Koskelalle.

Tykkään Virpistä tosi paljon. Oikein mukava ja ymmärtäväinen ihminen, sillein kannustava. Virpi on hyvällä tavalla vertainen.

Tulevaisuudessa Solja haluaa jatkaa tietojärjestelmätieteen opintojaan yliopistossa. Hän haaveilee myös työstä, jossa voisi hyödyntää vapaa-ajalla kertynyttä osaamistaan. Teejuomiin ja tietokonepeleihin perehtynyt nuori nainen on jo hyvin verkostoitunut pelialalla. Nyt on kuitenkin aika keskittyä keräämään voimavaroja ja ankkuroitumaan uuteen arkeen.

TOSI-labrat ovat osa Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaa TOSI-hanketta. Hankkeessa on mukana THL, Tampereen kaupunki ja kulttuurikeskus PiiPoo. Lisätiedot ryhmistä Ohjaamon verkkosivuilta: Ulkoinen linkkiRyhmät Tampereen Ohjaamossa


Teksti Hanna Porrassalmi

Kuvat Hanna Porrassalmi