Siirry sisältöön

Vastavalmistunut valmiina työelämään

Julkaistu 12.10.2021 10.16

Khalili Hamid, 24, valmistui lokakuussa 2020 Hervannan ammattikoulusta tietoverkkoasentajaksi. Siitä lähtien tähtäimessä on ollut työpaikan löytyminen omalta alalta. Tukea työnhakuprosessiin Hamid on saanut OMA-valmentajaltaan Maahanmuuttajien kansainvälisestä osaamiskeskuksesta.

Vastavalmistunut on usein työnhakijana heikossa asemassa, koska häneltä vaaditaan vähintään vuoden tai parin kokemusta ja monissa paikoissa myös täydellistä suomen kielen taitoa. OMA-valmentaja kartoittaa palvelut, esimerkiksi kieliopinnot, asiakkaan tarpeisiin sopiviksi ja auttaa asiakasta tunnistamaan osaamisensa ja kehittymään matkalla kohti opiskelu- tai työpaikkaa.

Kielen käyttö ruostuu arjessa, jos sitä ei pääse kunnolla käyttämään. Siksi Hamid pitää työn löytämistä tärkeänä.

-Eikä pelkästään kielen, mutta myös ammattitaidon kartuttamisen vuoksi, Hamid toteaa. Työyhteisöön pääsy ja sosiaalisten kontaktien luominen tukee kielen oppimisen lisäksi nuoren maahan muuttaneen kotoutumista. -Toivottavasti työnantaja näkisi potentiaalini vähäisestä työkokemuksesta huolimatta. Uskon itseeni ja taitoihini sekä opin nopeasti, Hamid jatkaa.

Tulevaisuuden toiveet ja tavoitteet

Khalili Hamid harrastaa paljon ja nauttii etenkin luontolenkeistä Tampereen maastoissa. Ensisijaisesti hän toivookin löytävänsä töitä Tampereelta esimerkiksi rakennustyömailta tai kodin- tai tietotekniikkamyymälän asiakaspalvelusta tehtävinään muun muassa tietokoneen asennukset ja korjaukset, verkkokaapelointityöt, ja rakennuksien sisäverkkoasennukset.

Hamid haluaa kehottaa työantajia tarttumaan rohkeasti ja ennakkoluulottomasti vastavalmistuneiden intoon ja tarmoon oppia ja tehdä töitä. Nuorelle askel ensimmäiseen työpaikkaan on askel kohti tulevaisuuden mahdollisuuksia.

-Työn löytäminen on nyt tärkein tehtäväni, Hamid sanoo lopuksi luottavaisena tulevaan.


Teksti Ella Tuikka

Kuvat Khalili Hamid