Siirry sisältöön

Vuoden pakolaismies 2021 Ahmed Mesaedy

Julkaistu 6.7.2021 9.27

Suomen Pakolaisapu valitsi Vuoden pakolaisnaiseksi 2021 espoolaisen opiskelijan Sara Al Husainin ja Vuoden pakolaismieheksi 2021 tamperelaisen Ahmed Mesaedyn. Mesaedy aloitti juuri työn sosiaaliohjaajana Kototorilla, jonka kanssa Monikielinen neuvonta Mainio on hankeyhteistyössä kehittämässä sosiaalipalveluiden rajapinnassa monikielisiä palveluita entistä laaja-alaisemmaksi. Onnittelemme Vuoden pakolaismiestä ja annamme hänen seuraavaksi kertoa matkastaan Kototorille ja Vuoden pakolaismieheksi 2021.

Ahmed Mesaedyn terveiset

Muistan vielä ajan, kun olin opiskelemassa suomen kieltä TAKKissa vuonna 2017-2018 ja meidän piti etsiä työharjoittelupaikka, jossa pääsee puhumaan suomea ja tutustumaan suomalaiseen työelämään. Alku tuntui todella vaikealta, koska minun kielitaitoni oli silloin huono, en pärjännyt sen avulla, eikä minulla ollut ymmärrystä mitä aion tehdä täällä Suomessa ja mihin suuntaan olen menossa.

Sitten kuulin jostain matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapaikasta (Kototorista). Kävin siellä ja esittelin itseni ja kerroin, että olen työharjoittelua vailla. Muistan edelleen, miten vaikeaa minun oli kertoa paikan työntekijälle harjoitteluun liittyvistä asioista ja siksi minun oli helpompi antaa hänelle luettavaksi koulun ohjeet harjoittelusta paperilla.

Pääsin kuitenkin Kototorille harjoitteluun ja pikkuhiljaa kieli alkoi kehittyä ja sosiaalialan identiteetti muodostua. Sain tiedon, että Kototori järjestää TAMKin kanssa maahanmuuttajille suunnattua kokemusasiantuntijakoulutusta ja hakeuduin siihen heti. Koulutuksen jälkeen minulle tarjottiin työtä Kototorin tiimistä, jonka otin mielelläni vastaan. Vuonna 2018 pääsin TAMKiin opiskelemaan sosiaalialaa ja kohta olen valmistunut ja virallisesti sosionomi. Opiskelujen jälkeen päädyin taas Kototorille ja nyt olen täällä sosiaaliohjaajana. Kyllä on pienet piirit, näin suomeksi sanottuna!

Lopuksi haluan kertoa sydämelliset kiitokset ensisijaisesti Suomen Pakolaisavulle tästä Vuoden pakolaismies -tittelistä. Kiitokset myös kaikille niille suomalaisille elämässäni, jotka auttoivat minua kotoutumaan, Tampereen osaamiskeskukselle ja maahanmuuttajien kanssa työskenteleville ammattilaisille; olette sankareita!

Haluan sanoa viestinä kaikille suomalaisille, että auttakaa meitä kotoutumaan tähän yhteiskuntaan, puhukaa meille suomea, kertokaa meille teidän kulttuuristanne, esimerkiksi saunan, metsän ja Tuntemattoman sotilaan merkityksestä. Tällä tavalla rakennetaan hyvä ja yhdenvertainen yhteiskunta. Vastaavasti kerron maahanmuuttajille, että olkaa aktiivisia, opiskelkaa suomea ahkerasti, etsikää työtä ahkerasti ja osallistukaa vaaleihin äänestämällä.

Aurinkoista kesää!

-Ahmed Mesaedy


Teksti Ella Tuikka / Ahmed Mesaedy

Kuvat Suomen Pakolaisapu