Siirry sisältöön

“Ei kannata empiä kansainvälisten hakijoiden palkkaamista”

Julkaistu 26.5.2021 13.23

Elisabetta Gaglione työskentelee kansainvälisten osaajien suosimassa tamperelaisyrityksessä. Lionbridge AI at TELUS International on usein ensimmäisten hakuvaihtoehtojen joukossa Tampereella asuvien ulkomaalaisten hakijoiden aloittaessa työnhaun. Tämä on luonteva vaihtoehto monelle kansainväliselle hakijalle, koska yrityksen lingvistiikkaa, transkriptiota, sekä keinoälyä hyödyntävä toimiala tarvitsee erityisesti ulkomaista kieli- ja teknologiaosaamista.

Suomessa yli 16 vuotta asunut Elisabetta on itsekin esimerkki ulkomaisesta osaajasta, joka on rakentanut työuran Tampereelle. Uransa alkuvuosina hän muistelee työskennelleensä mm. siivoojana sekä keittiöapulaisena, mutta tällä hetkellä hän vastaa Resource Managerin roolissa Lionbridge AI at TELUS Internationalin rekrytoinnista sekä Tampereen alueella että kansainvälisesti.

Kansainvälisten hakijoiden palkkaamisessa Elisabetta kehottaa pitämään mielen avoimena. Hänen työnantajansa painottaa osaamisen tärkeyttä muihin tekijöihin, kuten kansallisuuteen, uskontoon, kulttuuritaustaan, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen nähden. Hänen mukaansa erilaisuus myös vahvistaa tiimin monipuolisuutta, sekä mahdollistaa tuoreiden näkökulmien ja lähestymistapojen käytön ongelmanratkaisussa.

Vaikka pääosa (80-85%) Lionbridge AI at TELUS Internationalin työntekijöistä on ulkomaisia, Elisabetta korostaa rekrytoinnin olevan avoinna sekä suomalaisille että ulkomaisille hakijoille. Hakiessaan työntekijää esimerkiksi projektipäällikön tehtävään, hän painottaa hakijan kykyjä ja soveltuvuutta tehtävään enemmän kuin kansallisuutta tai suomen kielen taitoja. Hänen ohjeensa HR-kollegoille onkin olla empimättä liikaa kansainvälisen työntekijän palkkaamista, mikäli hakijan osaaminen ja tehtävään soveltuvuus on hyvä.

Ulkomaisen henkilön palkkaaminen olemassaolevaan tiimiin on Elisabettan mukaan ollut myös verrattain helppoa. Hakijan suomen kielen taito ei ole välttämättömyys, mutta siitä on ehdottomasti hyötyä. Hän kehottaakin ulkomaisia osaajia opiskelemaan suomen kieltä, jotta he ymmärtäisivät paremmin paikallisia ihmisiä ja sopeutuisivat yhteiskuntaan nopeammin.

Elisabettan ohje kansainvälisille osaajille on yksinkertainen: “Älä jää odottamaan että työnantaja löytää sinut, vaan luo mahdollisuuksia itsellesi". Hän kertaa omia kokemuksiaan työnhausta Italiassa toimivilta yrityksiltä, joita lähestyessään hän käytti sopivia avainsanoja jotka korostivat hänen osaamistaan. Hän lähetti “kylmiltään" sähköposteja ja soitti puheluita useisiin yrityksiin, ja lopulta yllätyksekseen löysi useita tamperelaisyrityksiä jotka olivat valmiita palkkaamaan ulkomaisia osaajia, vaikkeivät mainostaneetkaan asiaa verkkosivuillaan tai sosiaalisessa mediassa.

Henkilöstöpäällikkönä Elisabetta suosittelee vahvasti ansioluettelon ja hakukirjeen muokkaamista vastaamaan kunkin työpaikan vaatimuksia. Kirjoitusvirheiden huolelliseen korjaamiseen käytetty aika ja vaiva osoittaa hakijan kiinnostusta positiota ja kunnioitusta työnantajaa kohtaan. Hän myös korostaa tärkeitä perusominaisuuksia: avoimuutta, ystävällisyyttä ja kohteliaisuutta, joista on hyötyä työnhakuun liittyvän stressin ja turhautumisen selättämisessä sekä ennen rekrytointia että myös sen jälkeen.

Elisabettan työnantaja ei välttämättä ole tyypillinen firma palkatessaan ulkomaisia työntekijöitä Tampereelle, mutta se on erinomainen esimerkki yrityksestä, joka menestyksekkäästi hyödyntää kansainvälisiä osaajia vuosi toisensa jälkeen. Suomalaisyrityksille, joilla ei ole kokemusta ulkomaisten työntekijöiden rekrytoinnista, Lionbridge at TELUS International tarjoaakin näkymän mahdollisuuksiin ja saavutuksiin, joita monipuolinen tiimi voi tuottaa nykypäivän globalisoituneessa maailmassa.Teksti Tampere Talent Ambassadors, käännös englannista suomeksi Jyri Pakarinen