Siirry sisältöön

Pirkanmaalla ennakoidaan yrittäjyyden osaamistarpeita

Julkaistu 21.5.2021 9.07

Kädet vetävät viivoittimella viivaa ruskeaan nahkakankaaseen. Pöydällä odottavat muut työkalut.

Pirkanmaalla ennakoidaan, millaista osaamista alueen yrittäjät tarvitsevat 2–6 vuoden kuluttua. Selvitystyötä koordinoi Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen Ennakointia ja osuvia ratkaisuja työvoiman saatavuuteen -hanke.

– Tarkastelemme toimintaympäristön tulevaisuuden muutoksia ja selvitämme, millaiseen osaamisen kehittämiseen kannattaa panostaa, jotta voimme edistää alueella kestävää ja kannattavaa yritystoimintaa, kertoo yrityskoordinaattori Jenni Santanen työllisyys- ja kasvupalveluista.

Projektityöhön osallistuvat muun muassa Pirkanmaan ELY-keskus, Uusyrityskeskus, Pirkanmaan Yrityskummit ry, Pirkanmaan Yrittäjät, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen yliopisto, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus sekä muutamat yritykset. Myöhemmin työskentelyyn osallistetaan lisää alueen yrittäjiä.

Tieto alueellisista osaamistarpeista kootaan yhteen

Projektisuunnittelija Tero Salminen kertoo, että projektiryhmä on tunnistanut tarpeen koota yhteen alueelliset näkemykset ja johtopäätökset siitä, kuinka yrittäjyyteen liittyvää osaamista tulisi kehittää.

Arvokasta alueellista tietoa löytyy muun muassa Sitralta sekä Tilastokeskukselta. Myös Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut keräsi tietoa yksinyrittäjien osaamistarpeista koronatukiprosessin aikana kyselytutkimuksella, Salminen kertoo.

Ensimmäisessä tapaamisessaan projektiryhmä pohti, mihin yrittäjyyden vaiheeseen osaamistarpeiden ennakointi tulisi keskittää. Ryhmä koki erityisen tärkeäksi selvittää, millaista osaamista tarvitsevat alkavat yrittäjät, jotka vielä etsivät omaa polkuaan.

Ryhmä jatkaa työskentelyä analysoimalla toimintaympäristön muutoksia ja sekä yrittäjyyteen vaikuttavia ilmiöitä. Ennakointia ja osuvia ratkaisuja työvoiman saatavuuteen -hanke ennakoi myös kiertotalouden, sosiaali- ja terveysalan, teollisuuden ja elämystalouden osaamistarpeita.


Teksti Emilia Aakko

Kuvat Wille Nyyssönen / Visit Tampere