Siirry sisältöön

Koronan jälkeen eteenpäin - Pirkanmaalla ennakoidaan elämystalouden osaamistarpeita

Julkaistu 5.5.2021 15.09

Kuvassa Särkänniemi ilmasta kuvattuna kauniina kesäpäivänä.

Pirkanmaalla yritykset ja julkinen sektori ennakoivat yhdessä, millaista osaamista elämystaloudessa tarvitaan 2 - 6 vuoden kuluttua. Selvitystyötä koordinoi Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen Ennakointia ja osuvia ratkaisuja työvoiman saatavuuteen -hanke. Projektityöhön osallistuvat alueen oppilaitokset, Tampere-talo, Särkänniemi, Tampereen Messut, Film Tampere, Visit Tampere sekä Pirkanmaan ELY-keskus.

Elämystalouteen sisältyvät matkailu- ja elämyspalvelut, urheilu- ja virkistyspalvelut sekä kulttuuriala ja muut luovat alat. Elämystalouden tulevaisuuden ja osaamistarpeiden ennakointi on noussut puheenaiheeksi erityisesti koronan myötä. Ankaran vuoden jälkeen alalla uskalletaan jälleen katsoa kauemmaksikin tulevaisuuteen.

Elämystalous on ala, joka on kärsinyt koronaepidemiasta eniten. Se on aiheuttanut alalla sekasortoa sekä tietynlaista kriisiytymistä ja luonut uusia toimintatapoja. Tampereelle elämystalous on kärkitoimiala. Keskikokoisella kylällä tapahtuu isoja asioita, kertoo erityisasiantuntija Jarno Hakanen työllisyys- ja kasvupalveluista.

Ensimmäisessä projektiryhmän tapaamisessa keskusteluun nousi kysymys siitä, mikä ylipäätään voidaan luokitella elämystalouden osaamiseksi.

Jos organisaation tehtävänä on tuottaa elämyksiä, ovatko kaikki siellä työskentelevät elämystalouden ammattilaisia, vai onko elämystalouden ydinosaamista esimerkiksi tapahtumatuottaminen ja elämyksen rakentaminen? Tätä pallottelimme. Esimerkiksi siistijän rooli voi olla elämyksen rakentamisessa merkittävä. Elämystalouden ympärillä työskentelevät ammattikunnat ovat tärkeitä, Hakanen huomauttaa.

Tietoa elämystalouden osaamistarpeista kerätään laajalta joukolta

Elämystalouden osaamistarpeita ennakoimalla pyritään saamaan alueelle oikeanlaista osaamista oikeaan aikaan, jotta uusia innovaatioita kehittyisi ja nykyiset yritykset pysyisivät hyvissä voimissa. Projektiryhmä rakentaa elämystalouden osaamistarpeiden ennakoinnin mallin ja kokoaa tietoa osaamistarpeista yhteen paikkaan niin, että kaikki tietoa tarvitsevat tahot voivat sitä hyödyntää.

Suunnitelmissa on kerätä myös hiljaista tietoa alan muuttuvista osaamistarpeista. Näkemyksiä pyritään keräämään laajalta joukolta. Tavoitteena on rakentaa pysyvä, kenties pelimäinen tapa kerätä alalla työskentelevien näkemyksiä tulevaisuuden osaamistarpeista suoraan kentältä.

Haluamme rakentaa kiinteän alustan, jota alan osaajat tottuisivat käyttämään. Pohdinnassa on vielä, mikä olisi paras foorumi tai ryhmä tällaisen tiedon keräämiseen, Hakanen kertoo.


Teksti Emilia Aakko

Kuvat Laura Vanzo / Visit Tampere