Siirry sisältöön

Kuoron- ja yhtyeenjohdon perusteet yhteistyössä TAMK:n kanssa

Julkaistu 17.3.2021 15.36

Kuoron- ja yhtyeenjohdon perusteet opintojakso (1op) yhteistyössä TAMK:n kanssa
Opettajana Markus Yli-Jokipii
8.2.-26.2.2021 Hatanpään lukiossa

Juuri ennen etäopetuksen alkua saimme toteutettua yhteistyössä TAMK:n kanssa hienon Kuoron- ja yhtyeenjohdon perusteet opintojakson. Opintojaksolle osallistui 4 Halun musiikin erityisen koulutustehtävän opiskelijaa ensimmäisen vuoden opiskelijat Maisa Koponen, Matias Luukkonen, toisen vuoden opiskelija Janette Takarautio ja abiturientti Lauri Välimäki. Tärkeänä osana opintojaksossa oli myös Halun Samsara-kuoro Anu Rasimuksen johdolla. Kuoro harjoitteli kuoronjohtajien johdolla irlantilaista kansanmusiikkia 4-ääniselle kuorolle sovitettuna ja musikaalikappaleen musikaalista Sweeney Todd.

"Kuoronjohdon perusteet -kurssi oli erinomaista jatkoa TAMK Musiikin koulutuksen ja Hatanpään lukion yhteistyölle. Tiiviillä kurssilla neljä opiskelijaa tutustui kuoron- ja yhtyeenjohdon perustekniikkaan ja pääsi myös harjoittelemaan taitoja käytännössä Halun upean Samsara-kuoron kanssa. Nuorten innostus omaksua asioita kantoi runsaasti hedelmää lyhyessäkin ajassa ja yhteinen kokemus vahvisti tahtoa syventää yhteistyötä edelleen." Näin kertoo opintojakson TAMK:n opettaja Markus Yli-Jokipii.

Janette Takarautio toteaa, että kurssilla oli kiva olla ja pienen ryhmäkoon vuoksi sai tarkempaa ohjeistusta ja oli helpompi seurata, oppia ja keskittyä, kun kurssilaisten määrä oli pieni.

"Itse haluaisin todella oppia lisää etenkin orkesterin johtamisesta ja päästä kokeilemaan sitäkin. Uskon, etten ole koskaan pystynyt tuntemaan ja aistimaan musiikkia niin vahvasti kuin johtamalla sitä itse. Pakko vielä mainita, että meillä oli kurssilla todella kiva ja kannustava porukka sekä Markus oli kaikin puolin ihan mahtava ope!!" Kertoo 20C:n Maisa Koponen.

Opiskelijat kertoivat oppineensa opintojaksolla paljon lyhyessä ajassa. Suuren kuoron johtaminen on toki jännittävää aluksi. Tämän kevään abiturientti Lauri Välimäki kertoo, että: "Tietenkin ensimmäinen johtamiskerta jännitti ja tuntui, että tempo vaihteli kahden iskun välein ja käsi tärisi kuin mopoauto. Mutta kun pääsi vauhtiin, niin alkoi ote olla rennompi ja selkeämpi. Siitä, mitä oppi kurssilla, on paljon hyötyä taatusti tulevaisuudessa. Tämä myös herätti pienen kiinnostuksen kokeilla kuoronjohtoa enemmän tai perustaa oma pieni kokeilukuoro!"

"Kuoronjohto on todella hauskaa!" Näin toteaa 20D:n Matias Luukkonen.