Siirry sisältöön

Siipikarjan pitopaikkojen tautisuojaus varmistettava lintuinfluenssan torjumiseksi

Julkaistu 12.2.2021 13.58

Korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on todettu Etelä-Suomessa. On mahdollista, että tautia esiintyy luonnonvaraisissa linnuissa muuallakin Suomessa. Ruokavirasto kehottaa tarkistamaan siipikarjan pitopaikkojen tautisuojauskäytännöt viipymättä lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi luonnonvaraisista linnuista siipikarjatiloille. Kehotus koskee myös pienimuotoisia harrastetoimijoita, kuten harrastekanaloita sekä riistalintujen tarhausta harjoittavia pitopaikkoja.

Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi siipikarja ja muut linnut on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin 8.2.–31.5. välisenä aikana. Linnut tulee pitää joko sisätiloissa tai niiden ulkoilualue tulee kauttaaltaan aidata ja kattaa esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla. Lintujen sisälläpidossa on noudatettava eläinsuojelulainsäädännön tilavaatimuksia.

Mikäli havaitset sairauden oireita siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, ilmoita asiasta välittömästi kunnaneläinlääkärille, äläkä siirrä kuolleita lintuja tai lintujen hoidossa käytettyjä välineitä pois pitopaikasta. Ilmoita myös havaitsemistasi luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista viipymättä kunnaneläinlääkärille. Myös kuolleena löytyneistä, yksittäisistä isoista petolinnuista on hyvä ilmoittaa. Epäilytilanteessa virkaeläinlääkäri tarkastaa linnut, ottaa tarvittavat näytteet ja huolehtii niiden lähettämisestä Ruokaviraston Helsingin toimipaikkaan.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Euroopassa todetun H5N8-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä koskaan tarttuneen ihmiseen.