Siirry sisältöön

Self-Hack-valmennuksessa nuoret etsivät reittiä unelmatyöhön

Julkaistu 5.2.2021 8.32

Artturi hymyilee, yllään ruudullinen kauluspaita.

Automaatioinsinööri Artturi Kilpinen, 28, osallistui syksyllä 2020 kymmenen muun nuoren kanssa työllisyys- ja kasvupalvelujen järjestämään Self-Hack-valmennukseen. Valmennuksessa korkeakoulutetut nuoret saivat ajan ja paikan kirjoittaa ylös ajatuksia tulevaisuudestaan.

Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut pilotoi syksyllä 2020 alle 30-vuotiaille korkeakoulutetuille nuorille suunnattua Self-Hack-valmennusta. Valmennuksen tavoitteena oli lisätä nuorten työnhakijoiden itsetuntemusta, vahvistaa ammatillista identiteettiä ja opastaa myymään osaamistaan työnhaussa. Jakson aikana osallistujia autettiin myös yksilöllisesti työpaikan löytämisessä.

Valmennukseen osallistui yhteensä 11 nuorta, joista yksi oli tamperelainen automaatioinsinööri Artturi Kilpinen. Valmennus toteutettiin etänä Moodle-kurssina.

– Minulle ehdotettiin valmennukseen osallistumista TE-palveluista. Koska en ollut saanut vielä töitä, ajattelin, että kaikki on eteenpäin, Artturi kertoo.

Tehtävissä pohditaan omia unelmia ja vahvuuksia

Kurssitehtäviin kuului muun muassa omien vahvuuksien, heikkouksien ja toimintatapojen pohtimista. Valmennuksen fasilitaattoreina toimineet OMA-valmentajat Riika-Stiina Laurokari ja Tiina Piispanen kertovat, että omaan itseen liittyvien tehtävien kautta oli tarkoitus päästä tarkastelemaan syvällisemmin työnhakuun liittyviä kysymyksiä.

– Ennen kuin osallistujat lähtivät käsittelemään omia toiveitaan ja unelmiaan, menneisyyttä tutkailemalla käytiin läpi, kuinka he olivat päässeet tämänhetkiseen tilanteeseen, Riika-Stiina Laurokari kertoo.

Osallistujat saivat valmennuksesta uusia ideoita työnhakuun, lisää itsetuntemusta sekä vertaistukea. Artturi arvioi valmennuksen tehtävien olevan hyödyksi erityisesti ihmisille, jotka ovat epävarmoja vahvuuksistaan.

– Itse olen tietoinen omista vahvuuksistani, joten henkilökohtaisesti tehtävät eivät tuoneet minulle paljoakaan uusia oivalluksia. Sain kuitenkin lisää varmuutta ja vahvistuksen, että teen asioita oikein.

Kuusi viikkoa kestäneessä valmennuksessa osallistujat kokoontuivat kerran viikossa keskustelemaan tekemistään tehtävistä. Tapaamiset järjestettiin etänä.

– Sain tapaamisista paljon irti. Pääsin keskustelemaan ihmisten kanssa, jotka olivat täysin eri alalta kuin itse olen. Se toi perspektiiviä omaan ajatteluun. Keskustelimme työnhausta ja elämästä ylipäätään. Fasilitaattorit olivat energisiä ja veivät keskustelua eteenpäin, Artturi kertoo.

Valmennus auttaa työpaikan löytämisessä

Artturi kokee arvokkaana, että valmennuksessa osallistujia autettiin myös omaa urasuunnitelmaa tukevan työpaikan löytämisessä. Tätä tehtävää valmennuksessa hoitivat yrityskoordinaattorit Aku Tiensuu ja Veera Kuosmanen. Osallistujista kolme työllistyi valmennuksen jälkeen, ja loput jatkoivat työllisyyspalvelujen asiakkaina. Yrityskoordinaattorit ovat apuna työnhaussa valmennuksen jälkeenkin niin pitkään, kuin asiakas haluaa.

Valmennuksen loppuvaiheessa myös Artturi löysi työpaikan oman työnhakunsa tuloksena. Hän pääsi harjoittelijaksi oman alansa yritykseen.

– Yliopistosta maisteriksi valmistuneet saattavat saada Self-Hackista enemmän irti, koska heillä on laajempi kirjo, mihin työllistyä. He voivat laajentaa ajattelumaailmaansa sen suhteen, millaisia töitä hakea. Itse olin valmennuksessa ainoa tiettyyn ammattiin valmistunut, automaatioinsinööri Artturi kertoo.

Onnistuneen pilotointijakson jälkeen Self-Hack-valmennusta aiotaan järjestää jälleen keväällä.

– Tämän tyyppisiä valmennuksia on paljon tarjolla yksityisellä puolella. Nyt meilläkin on tarjota nuorille vastaava laadukas valmennus, joka on täysin maksuton, Tiina Piispanen kertoo.

Self-Hack-valmennuksen on kehittänyt tamperelainen Creativity Squads -järjestö. Valmennus on saanut inspiraatiota mm. palvelumuotoilusta, Stanfordin yliopistossa kehitetystä Designing your Life -kurssista ja positiivisesta psykologiasta. Aiemmin valmennusta on kehitetty ja testattu tuhansien opiskelijoiden kanssa suomalaisissa korkeakouluissa.

Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluissa Self-Hack-valmennusta tullaan toteuttamaan jatkossakin osana maaliskuussa alkavaa työllisyyden kuntakokeilua. Self-Hack-valmennukseen ohjaudutaan OMA-valmentajan kautta.Teksti Emilia Aakko